• Mit kell tudni a tejfehérje-allergiáról?

        WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
        Szerző:
        WEBBeteg

        Sokan nem tudják, hogy az ételallergia és az ételintolerancia különböző fogalmak, így a tejallergia (tejfehérje-allergia), azaz a kazeinallergia sem keverendő össze a tejcukor-érzékenységgel, azaz a laktóz intoleranciával!

        A téma cikkei

        13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező
        13/2 Milyen tüneteket okoz az eperallergia?
        13/3 Tojásallergia - Tünetek és kezelés
        13/4 Mikor beszélhetünk gabonaallergiáról?
        13/5 Mit kell tudni a tejallergiáról?
        13/6 Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának?
        13/7 Még a napra is lehetünk allergiásak? Napallergia
        13/8 Rovarcsípés-allergia
        13/9 A gyógyszerallergia
        13/10 A latexallergia
        13/11 Vegyszerek elleni allergia
        13/12 Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés
        13/13 Kérdések és válaszok a parlagfű allergiáról

        Tejallergia akkor áll fenn, amikor a szervezet az elfogyasztott tejben lévő tejfehérjét (kazeint) allergénként észleli és ellene kóros immunválaszt ad.

        Előfordulása, kialakulásának okai

        A tejallergia kialakulásában az örökletes tényezők fontos szerepet játszanak, a kórkép ezért családi halmozódást mutathat: akiknek mindkét szülője atópiás (allergia kialakulására hajlamos), és azonos típusú allergiában szenved, azok 60-80%-ban maguk is allergiásak lesznek. Akiknek szülei eltérő allergiában szenvednek, 40-60%-ban, akiknél pedig csak az egyik szülő allergiás, azok 20-40%-ban válnak allergiássá. Az ételallergia kisgyermekek 6%-ában, felnőttekben már csak 1-2%-ban fordul elő. A tejallergiát a kisgyermekek 90%-a három éves korára kinövi.

        Míg laktóz intoleranciát a laktáz emésztőenzim csökkent működése vagy hiánya okozza, és a szervezet maradék laktáz aktivitása képes a kis mennyiségű tej bevitele esetén történő bontásra, így kis mennyiségű tej esetleg nem okoz tüneteket, addig tejallergia esetén a betegség tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitelét követően, rövid időn belül kialakulnak. A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció, amely immunválasz során IgE antitest termelődik a szervezetben.

        Hirdetések

        Tünetei

        A tejallergia változatos tüneteket okoz közvetlenül a tejfogyasztás után. Jellemzőek a bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), az emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és a légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő), súlyos esetben ún. anafilaxiás roham alakulhat ki, ami perceken (maximum egy órán) belül kialakuló, hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció. A keringés összeomlásáig fokozódó életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat.

        Kivizsgálása

        A tejallergia vizsgálata bőrpróbával és vérvizsgálattal lehetséges. Biztosak lehetünk a diagnózisban, ha az elimináció (néhány hétig minden tejet tartalmazó étel kizárása az étrendből) során a tünetek megszűnnek, majd a terhelés (a tej fokozatos újra bevezetése) során ismét kialakulnak.

        A tejallergia kezelése és megelőzése

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A kezelés egyetlen módja az allergén, azaz a tejfehérje teljes kiiktatása az étrendből. Ez azt jelenti, hogy kerülni kell nemcsak a tejet, de minden tejből készült ételt, gyógyszert, táplálékkiegészítőt és tápszert is.

        Tejfehérjét tartalmazhatnak a sós- és édesipari termékek, a sós és édes sütemények, a péksütemények, a zacskós kenyerek, a ropik, a chipsek, a csokoládék, a lekvárok. A felvágottak, a sonkák, a virslik, a szalámik, a félkész, és a kész termékek szintén tartalmazhatnak tejet. Vigyázni kell a levesporokkal, a snackekkel, az ételízesítőkkel, sőt a nővényi tejszínhabokkal is, valamint figyelni kell az üdítőitalokra is.

        A táplálkozásból az összes olyan terméket is ki kell zárni, amelyre rá van írva, hogy tejet nyomokban tartalmazhat. Fontos továbbá, hogy a szoptató anya is szigorú tejfehérje diétát tartson, mivel a tejfehérje kiválasztódik az anyatejbe. A tejallergiát időbeni felismerése lehetővé teszi a kórkép kezelését, ugyanis az egy-két éves szigorú eliminációs diéta után a gyerekek többségében megszűnik az allergiás reakció.

        A megelőzés célja, hogy a gyerek minél később találkozzon az idegen fehérjével. Ezért ha tejallergiás van a családban, célszerű minimum egy-két éves korig a tejfehérjét kiiktatni a kisgyermek és a szoptató anya étrendjéből. Sajnos gyakran előfordul az ún. atópia, ami azt jelenti, hogy az ételallergiás gyerekek fokozottan hajlamosak légúti allergiára és ekcémára.

        Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Ízületi fájdalmak gyötrik?

        WEBBeteg

        Egyszerű és célzott fájdalomcsillapítás masszázsfej segítségével. (x)

        Miért fáj a hátam?

        WEBBeteg

        A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

        Teljes értékű étrend tejmentesen - gyermekeknek

        Előfordulhat, hogy allergia vagy intolerancia miatt a tejtermékeket akár hosszabb időre is mellőzni kell a gyermek étrendjéből. Rajcsik Enikő dietetikust, a Budai Allergiaközpont gyermektáplálkozási szakértőjét arról kérdeztük, hogy mire kell figyelni a tejtermékek helyettesítése kapcsán.

        Kukoricaallergiában szenvedek - Mire figyeljek az étrendemben?

        A kukoricaallergia ritkán előforduló táplálkozási megbetegedés, viszont nagyon súlyos tünetek is jelentkezhetnek a kukoricát tartalmazó ételek vagy italok elfogyasztása után. Ez az allergia akkor alakulhat ki, ha az egyén immunrendszere valamilyen okból kifolyólag legyengül (például antibiotikumkúra), és emiatt túlzott mértékű reakcióval igyekszik védeni szervezetünket olyan fehérjéktől, amelyeket veszélyesnek talál.

        Tejallergia - Tények és tévhitek

        A tej és a tejtermékek Magyarországon alapélelmiszernek számítanak, számos ételt és italt készítenek belőle, valamint sok élelmiszerben is megtalálható alapanyag, ezért étrendi elhagyása nehéz feladat akár betegségről, akár egyéni döntésről legyen szó.

        Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Tesztelje!

        Milyen tünetei vannak az ételallergiának? Milyen tünetei vannak a lisztérzékenységnek? Töltse ki tudástesztünket. Vajon hány kérdésre tud helyesen válaszolni?

        Ételallergia vagy ételintolerancia?

        Mivel az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz (émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés), gyakran összekeverik a kettőt.

        Ételallergia és keresztallergia - Óvatosan külföldön!

        A nyári utazások kapcsán kóstolgatjuk más országok ételeit és számos új vagy a megszokottól eltérő módon elkészített élelmiszerrel találkozunk. Hogyan kerülhetjük el a szokatlan, ritkán vagy még soha nem fogyasztott élelmiszerek által kiváltott, látszólag váratlan allergiás reakciókat?

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Az afta a szájüregben lévő fájdalmas, fehér tetejű fekély.(x)
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetések
      • Szavazás

        Korábbi szavazások