• Drogok és hatásaik

    Szerző: WEBBeteg

    A leggyakrabban előforduló drogok utcai nevei és élettani hatásaik.

    Hirdetések
    Alkohol
    Anyaga etanol
    Utcai neve pia, szeszkó, lé, tinta, lőre,
    Rövid távú hatás Melegség érzése, kipirult bőr, csökkent ítélőképesség, lassú felfogás, emlékezetkihagyás, a mozgás koordinálásának a hiánya, reflexek lassulnak, látás torzul. A növésben levő fiatalokra még veszélyesebb
    Hosszú távú hatás Még több alkohol ivására való képesség, májbetegség, szívbetegség nagyobb kockázata. Terhes nők magzata agykárosodott,deformált arcú. Elvonási tünetek: idegesség, álmatlanság, izzadás, rossz étvágy, görcsök, gyakori konfliktusok, erőszak.
    Cannabis (marihuána, hasis)
    Anyaga Az indiai kender szárított virágának, magjának, levelének a neve. A hasis az indiai kender gyantájából készül. Hatszor erősebb, mint a marihuána. Egy füves cigaretta annyi rákkeltő anyagot juttat a szervezetbe, mint 5 cigaretta
    Utcai neve fű, dzsoint, zöld, kender, cigó, rakesz
    Rövid távú hatás Általában cigarettaként szívják (joint), de pipába töltve is fogyasztják. Már perceken belül is érzik a hatást: szívverés felgyorsul, szívinfarktus kockázata nő, mozgászavarok, álomszerű állapot, torzul a látás és hallás, a szemek kivörösödnek, az étvágy fokozódik. Fél óra alatt elérik a csúcspontjukat, 2-3 óra alatt elmúlik a hatás és álmosnak, lehangoltnak érzi magát a használó.
    Hosszú távú hatás A zsír szöveteiben elraktározódik, így a használó állandóan a kábítószer hatása alatt áll. Tönkreteszi az immunrendszert, így csökken a fertőzésekkel szembeni ellenállás, tanulási nehézségek, álmosság, a motiváció hiánya jellemzi. Még kis mennyiség is átmeneti nemzőképtelenséget okoz, nőknél megzavarja a menstruációs ciklust. Terhességben nagy az esélye a koraszülésnek, a születendő gyermek IQ-ja 30-40-el kevesebb, mint a nem fogyasztók gyermekeinél.
    Inhalánsok
    Anyaga Háztartási termékek, mint pl. ragasztók, festékek, hígítók, körömlakklemosó gőzeit szippantják be.
    Utcai neve szipkó, zacskózás, nevetőgáz
    Rövid távú hatás Az agyra hatnak, és oxigénhiányt okoznak a testben. A szív gyorsabban és rendszertelenebbül ver. Szívrohamot vagy fulladást is okozhatnak. Hirtelen erőszakos cselekedetek is történhetnek.
    Hosszú távú hatás Elveszítik szaglóérzéküket, hányingerük van, orrvérzésük lehet. Máj-, tüdő- és veseproblémák fejlődhetnek ki náluk. A tartós használat izomsorvadáshoz, az izmok erejének csökkenéséhez vezet. Maradandó károsodást okoznak az agyban.
    Extasy
    Anyaga Eredetileg metilén-dioxmetamfetamin, ma sokféle alkotórésze lehet: LSD, kokain, heroin, amfetamin, patkányméreg, koffein, állati féregtelenítőszerek. Leggyakrabban tabletta formájában használják.
    Utcai neve bogyó, mosoly, X, diszkótabletta, eki, szerelmi tabletta
    Rövid távú hatás Az azt használó személy nagyon hosszú ideig képes táncolni (ún. rave partikon), felfokozza a színek és hangok érzeteit és felerősíti  az érintéstől és simogatástó kiváltott érzéseket, különösen a szex során. Önkéntelen fogcsikorgatás, homályos látás, izomfeszültség, súlyos szorongást és foghullást is okozhat. Az extasy néha olyan anyagokkal van keverve, mint pl. a patkányméreg és halált is okozhat.
    Hosszú távú hatás Maradandó agykárosodást okoz, ami főleg az agy, tanulás, alvás és érzelmeket befolyásoló területekre hat. Gyengült koncentráló képességet, depressziót, remegést, rángatózást, halált okozhat.
    Kokain és crack kokain
    Anyaga A kokacserje leveléből kivont kokain por formájú, míg a crack kristály formájú. A kokaint általában az orron át szippantják be, a cracket felhevítik és belélegzik.
    Utcai neve por, koksz, fehér hó, kokó
    Rövid távú hatás Rövid ideig tartó erős feldobottságot okoz, melyet súlyos depresszió követ. Izomgörcsöket, magas pulzusszámot okoz. Gyakran nem esznek és alszanak rendesen. Még akkor is dühöt és idegességet okoz, ha már nincs a szer közvetlen hatása alatt. A metamfetamin mellett a kokain okozza a legnagyobb fizikai függőséget.
    Hosszú távú hatás Ingerlékenység, hangulati ingadozás, nyugtalanság, érzékcsalódások, izomgörcsök. Egyre több és több drogra van szüksége  a használónak ahhoz, hogy csak átlagosan érezze magát. Érdeklődés elvesztése az élet egyéb területei iránt. Az agyban és a szívben visszafordíthatatlan károsodás következik be. Nemzőképesség károsodása, terméketlenség.
    Gyerekkokain (ritalin)
    Anyaga Metilfenidát (súlyosan figyelemhiányos gyerekek kezelésében használatos gyógyszer, javítja a koncentrációt)
    Utcai neve gyerekkokain, diétás kokain, kugli, szegény ember kokainja
    Rövid távú hatás A  tizenévesek használják stimuláló hatásai miatt. Idegesség, álmatlanság, szívproblémák, öngyilkos gondolatok, agresszió, bizarr erőszakos viselkedés, érzékcsalódások jellemzik. Ha nem szájon keresztül szedik, hanem porrá törve az orron át szippantják fel nagyon megterheli a szívet. Vénába adva súlyos kárt okoz a tüdőben és a szemekben. Túl nagy adagok görcsöket, rohamokat, halált okozhatnak.
    Hosszú távú hatás  A szív és az agy érfalait visszafordíthatatlanul tönkreteszi. Máj, vese, tüdőkárosodás mellett súlyveszteség, szétszórtság, depresszió jellemzi. ha orrba szippantják, az orrnyálkahártya roncsolódik. Erős pszichikai függőséget okoz.
    Kristály-meth és metamfetaminok
    Anyaga mesterségesen előállított (az amfetamin és amfetaminszármazékok - a metfőző az általános forgalomban kapható megfázás elleni tablettából kivonja a tabletta aktív hatóanyagát és felerősíti, akár halálos összetevőkkel: akkumulátorsavval, csatornatisztítóval, fagyálló folyadékkal.)
    Utcai neve gyors, spinyó, sebesség, jég, üveg
    Rövid távú hatás Az élmény fázisai.1. flash: szívverés gyorsul, vérnyomás, pulzus erőteljesen emelkedik. Ez akár fél óráig is tarthat (a crack kokainnál 2-5 perc) 2. az utazás: erőszakosan okoskodik, félbeszakít másokat, okoskodik, túl nagy figyelmet szentel  jelentéktelen dolgoknak. 4-16 óráig is tarthat. A metamfetamint és kristályos formáját (a kristály-meth-et) belélegzik, cigaretta formájában szívják el vagy injekciózzák. A jólét és energia hamis érzetét keltve hajlamosak a testüket túlhajszolni. Hatalmas fizikai és értelmi zuhanást érez a használó, ha a drogok hatása elmúlik. Csökkenti az étvágyat, nagyfokú érzékenység, érzékcsalódások jellemzik. A túladagolás görcsökhöz, agyvérzéshez halálhoz vezethet. 
    Hosszú távú hatás Megnövekedett vérnyomás, agyi erek károsodása, ami agyvérzéshez vezethet. Agykárosodás és emlékezetkiesés még azokban is, akik felépültek. Máj, vese és tüdőkárosodást is okoz.
    Heroin
    Anyaga Az ópiumhoz és a morfiumhoz hasonlóan a mákgubó nedvéből készül. A tejes, nedvszerű ópiumot először kivonják a mákgubóból, majd az ópiumot finomítják, hogy morfiumot készítsenek, majd ezt tovább finomítva  heroin különböző formáivá. A heroin legtisztább formájában fehér, de szürkés, barnás, rózsaszínes.
    Utcai neve gyilkos hó, nyalóka, hernyó
    Rövid távú hatás Kezdetben feldobottság érzése, a bőr forrósága és a száj kiszáradása. A kezdeti hatás után álmosság. Zavaros elmeállapot, émelygés, hányás. Elvonási tünetek: nyugtalanság, csontfájdalom, nagyon kellemetlen érzések.
    Hosszú távú hatás Fogak tönkremennek, ínygyulladás, az immunrendszer legyengül, sebekkel teli bőr, légúti megbetegedések, csökkenő szexuális tevékenység, képtelenség az orgazmus elérésére, depresszió
    LSD
    Anyaga Az anyarozs nevű gombafajtában található, ami a rozs és más gabonaféléken élősködik. Apró tabletta, zselatinkocka formájában, vagy itatóspapíron, kis kockára vágva árulják.
    Utcai neve trinyó, képeslap, lecsó, leves
    Rövid távú hatás Az LSD nyújtotta élmény fél-másfél órával a bevétel után jelentkezik. kb. 12 óráig tart, kitágult pupillák, a testhőmérséklet emelkedése, csökkent étvágy, álmatlanság, szájszárazság, remegés, rémisztő gondolatok, mélység érzékelésének romlása, időérzék romlása, a tárgyak méretének, alakjának, saját testnek torz érzékelése.
    Hosszú távú hatás Az LSD hatások visszatérhet hosszú idővel az után, hogy a drogot bevették.
    Oxikodon (fájdalomcsillapítók)
    Anyaga

    Nagyon erős fájdalomcsillapító, amely súlyos fájdalmak csillapítására receptre kapható.

    Utcai neve Cody kapitány, Cody, vidéki heroin
    Rövid távú hatás székrekedés, hányinger, kábultság, fejfájás, szájszárazság, általános gyengeség
    Hosszú távú hatás Nagyobb dózis szükséges ugyanahhoz a hatáshoz. Elvonási tünetek: nyugtalanság, izom-és csontfájdalom, hidegrázás, a láb önkéntelen rázogatása, hasmenés, hányás.
       

    (Forrás: http://www.mondjnemetadrogokra.hu, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika)

    Legutóbb frissült: 2008.02.20 14:54

    Egészség? Betegség?

    Nézze meg a WEBBetegen!

   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   •  


    Szóljon hozzá ön is!




    Hozzászólások (8)
    Írta: Vendég
    2014-08-08 14:53
    Teljes mértékben inkorrekt, és megalapozatlan állításokkal van tele a cikk. Én úgy gondolom, hogy azzal hogy az igazságtól eltérő információkat szolgáltat valaki egy ilyen kényes témában, többet árt, mintha semmilyen információt nem szolgáltatna.Kérem, hogy akit a drogok tényleges hatásai érdekelnek, más, hiteles forrásból informálódjon!!

    Írta: gabor ficher
    2014-07-26 23:03
    sziasztok nem tudjatok veletlenul az extasy e;lllen szeret vagy mi kell inni vagy enni hogy regeneraloidj.koszonom

    Írta: Kincs
    2014-04-01 08:31
    Pár hónappal ezelőtt egy régi ismerősömmel az interneten felvettem a kapcsolatot. Úgy tűnt szerelem szövődik közöttünk. Aztán hazaérkezett, találkoztunk. Néhány nap boldogság. Tudtam hogy voltak drogproblémái,3 éve tiszta. De az alkohol megmaradt, csak azt nem sejtettem hogy milyen szinten. Amíg a neten tartottuk a kapcsolatot több alkalommal is összekaptunk apróságokon, de akkor még azt hittem csak ilyen kötözködős természet. Persze másnap mindig béke volt. Aztán hazaérkezése után, néhány gyönyörű nap után jött egy félreértés. Úgy lehordott, hogy azt se tudtam hirtelen hogy álmodom-e, vagy ez a valóság. Hogy az az ember, aki annyi szeretetet adott, imádott, hogy beszélhet így velem. Kezében egy üres borosüveg volt....Itt kezdtem gyanakodni, hogy nem is keveset iszik. Összeállt a kép, hogy azért találkoztunk, beszéltünk mindig akkor amikor ő akart, mert akkor volt szalonképes. A vita napján váratlanul mentem hozzá, és nem volt olyan állapotban hogy látnom kellene. Eltelt 3 nap, és azóta nem keresett. Elkezdtem utánaolvasni ezeknek a problémáknak, így keveredtem ide. Olvasom a tüneteket: izzadás, idegesség, gyakori konfliktusok.... Mind mind jellemző. Éjszakánként az ő elmondása szerint 2-3-szor is pólót cserél, annyira leizzad. Vajon lehetnek egy ilyen embernek őszinte érzelmei? Tud ő még valóban szerelmes lenni? Meg tudnám még őt menteni? Mennyit ér egy ember... Ha többé nem keresem, akkor lehet hogy az utolsó szalmaszálat is elvettem tőle? Vagy hagynom kéne, mielőtt engem is tönkretesz? Számos megválaszolatlan kérdés, kétség, lelkiismeret furdalás kavarog bennem. És az érzés, hogy szeretem....

    Írta: Pétervár
    2014-03-29 09:59
    Gondolataim, ami épp szembe jutott a témával kapcsolatban, akár pontosan, akár nagy részlegben, akár kis részben.Amúgy tényleg az van, hogy sokan beszerzik jóval olcsóbban az ilyen szintetikus sz*rokat, amiknek hasonlóak a hatásaik mint a természetes drogoknak, csak ugye azokra meg hatványozottan igazak ezek a roncsoló hatások, és a drogfogyasztók inkább ezt választják mint hogy bántsanak akárkit is hogy ingyen megkapják a "jó" drogokat "Aki ezt írta, az biztosan nem próbálta ezek közül meg egyiket sem"Igen, valószínű. Valóban nem egyforma az emberek szervezete, valaki 20 éve cigizik napi egy dobozzal és azt mondta az orvos hogy olyan a tüdeje mint ha egyáltalán nem cigizne, vagy halottam már olyat is hogy valakinek egy csésze Teától fáj a feje (amiben koffein van) Valakinek meg napi 10 csésze kávétól sincs semmi baja, ugyan ez van az alkohollal, meg gondolom a drogoknál is, hathat gyorsabban negatívan, lassabban negatívan. Továbbá, a cikkíró próbálhatta volna ezeket a szereket, lehet hogy más hatással lettek volna rá (hangulati, mennyiségi szempontból, károsítóhatásilag, formailag) mint a drog használók nagy részére..... gondolom ezek általános dolgok a drogokról, amik a drogfogyasztók összességének összeállított tapasztalataik, illetve kivizsgálásuk szakértők által, tehát egy általánosítás ami mindig mérvadó, mert ugye ez mindig a "nagyrészt" jelenti, az meg teljesen értelemszerű hogy kivételek mindig vannak, akikre valami nem úgy hat, akár fizikálisan akár lelkileg mint ahogy sokakra, másokra.Én másfél éven keresztül annyit cigiztem, hogy egy doboz cigi volt mikor 2 hónapig elég volt, csak utána úgy voltam vele hogy kit érdekel, és fölmentem 8-10 szálra átlagban, ami még jól is esik, de aki már 2-3 dobozzal szív annak szerintem már jól sem esik, vagy nem tudom. A legfontosabb az hogy valaki akarjon valamit az élettől, tudja magát lefoglalni olyan dolgokkal amiket szeret csinálni, és még ha nehezére is esik, akkor szedje össze magát, mert az van hogy ha valaki úgy él hogy őt semmi nem érdekli, mindent lesz*r és ha így kapik rá valaki valamire, akkor lesem akar majd szokni róla (maximum rengeteg külső erőfeszítéssel, vagy még úgy sem)hiszen a cigivel is az van, amikor valaki azt mondja hogy ő letudna szokni ha akarna, simán elképzelhető hogy az illető tényleg simán le tudna szokni róla (igaz, a cigit sem muszáj doboz számra szívni)csak gondoljunk bele hogy aki elkezd cigizni, az tisztában van azzal hogy káros, és hogy mennyibe kerül, tehát innentől kezdve a "külső" ember nem tudna neki olyat mondani hogy ő mért szokjon le a cigiről, tehát így ennyi szerintem. Sokaknak elválnak a szüleik, meg nem figyelnek a gyerekre és azért soknak rá a drogra, mondják sokan..... Nekem erről az a véleményem hogy egyrészt sokan alapból nem akarják hogy a szüleik foglalkozzanak velük (és a falnak meg hiába beszél az ember), meg lesz*rják hogy a szüleik miről mit mondanak nekik, hozzáteszem azért is, hogy kivételek is akadnak! Másfelől aki olyan szinten befolyásolható személyiség hogy elvált szülök, meg veszekedések elegek neki hogy rászokjanak a drogokra, azoknak az embereknek a hátralevő életükbe is ennyi erővel ezer olyan dolog lehetne, amik miatt a későbbiekben szoknának rá a szerekre, tehát kifogásból mindig lehet annyit találni mint a Tenger, nem akarok bele menni az én lelkivilágomba, hogy milyen lelki érzelmi hatásokat tapasztaltam már, csak hát az ember mit tud csinálni? Amit néha tényleg könnyű mondani, hogy minek ha semmit sem tehetsz, de nincs más választás! Ami nekem nem tetszik, és nem értek, hogy sokan annyiféle gyógyszert szednek ahelyett hogy annyit kísérleteznének, annyiféle jótékony hatású Tea van hogy azokkal kéne kísérletezni, hogy mennyit kell belőle fogyasztani, vérnyomás csökkentésére, koleszterin csökkentésére, stb, de mivel ezt sokan "odafönn" kihasználják hogy az embereknek nagy részének nincs önálló gondolkodása (legalábbis sok dologban) pl, ezt a szintetikus gyógyszert kell szedni, ami a természetből jön és sokkal egészségesebb lenne az "semmit nem használ" vagy, az a menő hogy minden nőt megdöngetsz, vagy, most ez a divat hogy ilyen ruhát vegyél különben semmit nem érsz... az az igazság hogy sok embernek még saját személyisége sincsen, akkor most miről beszélünk?! Én szeretem az embereket, főleg ha látok egy mosolygós csajt nekem is jobb kedvem lesz, de sok olyan dolog van amit nem értek, és nincs rendben, nem hiába, engem átvertek, már az elején sírtam, és voltak dolgok amiket már fölfogtam, de amíg van Nap van élet, a szép emlékek örökké megmaradnak, a rosszak pedig egyszer végleg eltűnnek.

    Írta: Pétervár
    2014-03-04 21:46
    Kísérleti alan-nak hol lehet jelentkezni?! :)Meg mondom hol van a probléma!A nők orgazmusa sokkal erőteljesebb és hosszabb (ha ügyes a bika) mint a férfiaké. Én kínomban futok napi 20-30 kilométert, dohányzom, napi 30x20 full szabályos fekvőt nyomok 1 perces pihenőkkel, és napi 3x 10-15 spricc (ezt 5-6 éves korom óta nyomom)Sok fehér Teát iszok, (lassítja a sejtek öregedését, méregtelenít, erősíti a csontokat, fogakat, stb.) Amikor el kezdtem szedni C-vitamint a koleszterinem felére csökkent, a tüdőgyulladást is néhány nap alatt leküzdöttem, napi 10 gramm leviszi a fülgyulladást is, vérmérgezés ellen is jó, és még ezer más dolog ellen. szóval az az igazság hogy a jót is föl kéne ismernie az embereknek, nem csak a drogokat, meg a "gyógyszereket"Tehát néha az embernek a józan eszét is kell használnia, az ilyen kommersz vegyszeres hígítós drogok biztos valami brutális károsak, de mondjuk a Marihuána szerintem negyed olyan káros nincs mint amilyennek sokan beállítják, csak egyszerűen sokan, a sokak által megszokott dolgokat szó nélkül elfogadják, és ez most vonatkozik ezer dologra. Ez nem ide tartózik, rengetegen mondták/mondják (köztük orvosok is, és ez szégyen) hogy a lompos méretét nem lehet növelni természetesen, nekem sikerült 3 centit, nahát, kihitte volna?! Ennyi.

    Lapozzon a hozzászólások között!