• vesemedence gyulladás utókezelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr!

        3 éves gyermekem 3 napos magas lázzal került kórházba; mivel nem voltak egyértelmű, a lázat kiváltó okok, hasi fájdalom, csípő vizelet alapján húgyúti fertőzés v. vesemedence gyulladás volt vélelmezhető. A kórházi felvételt megelőzően Amoxicillint kapott egy napig (kissé piros torokra).

        Az ultrahang vizsgálat eredménye alapján a mko. vese pyelonja ödémás volt, további szervi elváltozást nem tapasztaltak. Az első, kórházi vizeletéből baktérium nem tenyészett ki, vélhetően az amoxicillin miatt. Az üledék 4-5 fvs és vvt. hs. Fvs., nitrit, fehérje, glukóz, bilirubin negatív, ketonok pozitív, Ubg normális, Hbg pozitív. A kontrollnál már minden negatív, normális volt.

        A vérében talált gyulladásos paraméterek és az uh. alapján pyelonephritist vélelmeztek, leoltás után parenteralis cefuroxim kezelést kezdtek. 3 nap után (a láztalanodást követő 2. napon) hazaengedték, majd 1 hétig III. generációs cefalosporin készítménnyel per os antibiotikum kezelést végeztek. Ezt követően Cedax-ot kapott további egy hétig, napi 3, 5 ml adagban. Ezután leletei negatívak (vizelet, uh). További egy hét Cedax került előírásra, a korábbi adagban.

        Kérdésem, hogy

        • mi indokolja az antibiotikum kúra hosszát,
        • a nefrológiai utógondozás során milyen gyakorisággal, milyen vizsgálatokra, kontrollokra kerülhet sor és milyen kezelés vár még a gyermekre
        • meddig nem javasolt közösségbe mennie
        • a kis szeméremajkai össze voltak nőve, amit tavaly ősszel szakember választott szét - lehetett-e ez a "kóros" elváltozás okozója a mostani gyulladásnak

         

        Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel!

        WEBBeteg szakértő válasza a vesemedencegyulladás témában

        Tisztelt Hölgyem/Uram!

        A fentebb leírtak alapján gyermekénél (a negatív tenyésztési eredmény ellenére) nagy valószínűséggel valóban vesemedence-gyulladás zajlott. Egy gyermekkori vesemedencegyulladás kezelési ideje 10-14 nap (saját gyakorlatomban a 14 napot biztonságosabbnak tartom), ha a kezelésre a reakció megfelelő (48-72 órán belül leláztalanodás, az alkalmazott antibiotikumra érzékeny kórokozó a tenyészetben, a vizelet és a laboreltérések gyors rendeződése, hajlamosító tényezők nem állnak fenn stb). 12-24 hónapos kor alatt hosszabb ideig is javasolják a kezelést. Ez a több, mint 3 hetes kezelés túlzott óvatosságnak tűnik (talán a tenyésztés eredménytelensége indokolhatja), de károsnak nem gondolom (bizonyos esetkben én is hosszabb kezelést alkalmazok), ill. a Cedaxnak (ami III. generációs cefalosporin és jó választás, mi is gyakran használjuk) szerencsére ritka a mellékhatása és a bélbaktériumokat sem nagyon bántja (a 3 hetes kezelés azonban, ha szövődményre utaló jel nem áll fönn,  elegendő). A túl rövid ideig tartó kezelésnek súlyos szövődményei lehetnek, ezért jellemző és indokolt az óvatosság a kisgyermekkori vesemedencegyulladásban (lassabban gyógyul és sokkal több a szövődmény, mint pl. tüdőgyulladásban! ) A szakirodalomban sok helyen javasolnak a visszafertőződés kivédésére még további 1-(2)  hónapig tartó fenntartó antibiotikum-védelmet (prevenciót, pl: Sumetrolimot, Nitrofurantoint kis (a terápiás dózis 20-25%-a) dózisban) - erről megoszlanak a vélemények. A fertőzést követően 3-6 hónapig havonta, majd 3 havonta javasolt vizeletellenőrzés (+ 1-2 évig) -  (de ez egyéni mérlegelés kérdése, általános szabály nincs), évente hasi ultrahang 1-3 évig (van ahol nem követik,  a nem komplikált, gyorsan gyógyuló eseteket - sőt, egyáltalán nem csinálnak UH-ot - pl: Nagy-Britannia). Természetesen, ha a hasi UH-on valamilyen kóros eltérés volt, további vizsgálatok ill. gyakoribb ellenőrzés is szükséges lehet. 3 éves korban zajló húgyúti fertőzés után egy statikus vesescintigraphiát (más néven: kamera renographiát, DMSA scant) a fertőzés után 2-4 hónappal meg szoktunk csinálni (kizárandó a vesehegesedés/krónikus pyelonephritis kialakulását) és egy évvel a gyógyulás után kontroll UH-ot csinálunk. Nephrológusnak (ha hajlamosító tényező, hasi UH eltérés nem áll fönn ill. visszaesés nem következik be) az első 6 hónapban 2-3x érdemes látni a kis beteget (a vizeletvizsgálati eredményekkel), ill. utána egyéni mérlegelés kérdése (3 éves korban zajló fertőzés után 1 ill. 2 évvel ellenőrzésre visszahívom a betegeket). Közösségbe a gyermek nyugodtan mehet. A szeméremajkak összenövése természetesen hajlamosít húgyúti fertőzésre - amíg a szétválasztás meg nem történik, utána már nem.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2010-03-10 22:20:25; Megválaszolva: 2010. március 10., 22:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mi a nagyon magas (170 érték) mikroalbumin következményei? És kezelése
        Üdvözlöm! A tünetek a következők: Éjszaka közepén megébredek, 2-3 óra körül, enyhe vizelési ingerrel, vesetájéki sajgó fájdalommal, általában merevedéssel. Neha ki tudok menni wc-re és aztán visszaalszom, de ettől függetlenül...
        T. Webbeteg orvosai! Én a néni unokája vagyok. Nephropathiával kezelik havonta a nephrológián. Cukor-, szívbeteg, rosszak a vénái, a veséje miatt köszvényes is, nagyon fáj a lába, van betokosodott epehólyagja, műtötték 15-20 éve vesekő...
        Tisztelt Doktor Úr! SLE-m van és 3 hónapja minden laborvizsgálat fehérjét mutat a vizeletben. egyelőre 200-400 mg között, korábban volt 2g körül is, de most csak ennyi. A kérdésem az lenne hogy ezt mennyire kell komolyan vennem tekintettel a...
        Üdvözlöm! Tanácsot kérnék. A legutobbi eltérő labor értékeim a következőek: eGFR (ml/p./1.73 m^2) szintem >60 Összfehérje: 83, 8 g/L Albumin: 52, 5 g/L Koleszterin: 6, 7 mmol/L LDL koleszterin: 3, 61 mmol/L Fehérvérsejt: 11, 3...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Vérvizsgálat után az eltérő eredmények karbamid:10, 0 kreatinin:267 GFR:17 húgysav:423 Belgyógy.vizsgálat:magas vérnyomás gyógyszer szedése:covercard plusz. Hasi UH lelet:A hepar mérs.nagyobb, reflexiója fokozott. Az...