Biztos, hogy a vesét is kell?

Tisztelt Cím! Hasi ultrahangvizsgálaton a bal vesémen daganatot találtak. Közben elkészült a CT vizsgálat. Bemásolom a vesére vonatkozó eredményt: A bal vese alsó harmadában ventro-lateral irányába a parenchymaból előboltosulóan egy kb. 36x40 mm-es inhomogen szerkezetű, a kontrasztanyagot a korai arterias fázisban jól halmozó terime látható. A terime az üregrendszert úgytűnik, hogy nem éri el. A bal vesehilus magasságában a retroperitoneumban a szokásosnál jóval több apró nyirokcsomó látszik, melyek legfeljebb 1 cm nagyságúak, az arteria coeliaca környezetében is a szokásosnál valamivel több apró nyirokcsomó abrázolódik.Ezután a jobb veséről szól a lelet ahol gyakorlatilag semmi rendellenesség nem tapasztalható. Végül a diagnózis záró véleménye: Bal vese térfoglaló folyamata, a retroperitoneumban paraorticusan és a coeliaca körül megnagyobbodott, de a pathológiás mérethatárt el nem érő nyirokcsomó. A vene renalis szabályos lefutású, homogen festődésű. A vesét egyetlen arteria renalis látja el. Eddig a CT lelet. Az urulógusom ezekután valószínűsíti, hogy a bal vesémet is el kell távolítani a daganattal együtt. Szeretném hangsúlyozni, hogy konzílium még nem volt, ez egy előzetes vélemény, viszont engem meglehetősen nyugtalanít! Válaszát előre is köszönöm és türelmetlenül várom. Köszönettel. Ötvös Imre

WEBBeteg szakértő válasza vesedaganat témában

Tisztelt Olvasónk!

   Sajnos csak leírás alapján nem lehet eldönteni, mi lehet a helyesebb teendő, (de valóban az elsődleges cél az ép vese megtartása) azt a CT felvétel alapján, az urológus sebész a saját szakmai meggyőződése, tudása, sebészi gyakorlata alapján dönti el. Lehet, hogy a kérdést egy másik, nagy gyakorlatú, vesesebészetben jártas urológus másképpen ítéli meg. Amennyiben kételyei támadnak, egy kis utánajárással fel lehet keresni egy ilyen szakembert és kikérni a véleményét.

 

Üdvözlettel: Dr. Kocsis István, urológus

Kedves Kérdező!

Ha daganatra gyanus a dolog - márpedig arra gyanús - akkor jobb megszabadulni a dologtól. Technikailag tudniillik nem olyan egyszerű egy vesét mondjuk félbevágni (például ék alakú kimetszés "rezekció") formájában, mert hol kell vezetni a műtéti kést? A sebésznek nincs mikroszkóp a szemében, ő a látható elváltozást biztonsági zónával el tudja távolítani, de ki garantálja, hogy nem marad-e néhány sejt a sebszélek mellett? Azonkívül a vese egyetlen artériáját lekötve (t.i. le kell kötni a vérzés miatt) mi fogja táplálni a vese maradék, feltételezhetően még ép részét?

És mi lesz a pisivel?

Stb., stb.

Tehát a dolog nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

Tapasztalt urológusok (uro-onkológusok, pl. Halmi Tanár úr az SE Urológiai Klinikán) csapat, konzíiliuma el tudja dönteni a teendőket.

Drukkoljunk!

 Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

Dr. Nagykálnai Tamás
Kérdés: 2009. július 14., 17:18; Megválaszolva: 2009. július 14., 17:18
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
Veserák megelőzése
Tisztelt Doktor úr! 60 éves édesanyámnál 2014 nyarán találtak mindkét veséjén foltokat. Szövetmintát vettek, de nem tudták megállapítani...
Vesedaganat
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Páromnál 1 hónappal ezelőtt egy 6 cm átmérőjű daganatot vettek észre a bal veséjén. Három héttel ezelőtt műtéti...
Vese
A vesecisztából 45 mm vesedaganatot regisztráltak. Az első kérdésem az lenne, hogy ha műtétre kerülne a sor az az egész vese eltávolításával...
Viz van a testben nem csak a...
Tisztelt doktor úr /hölgy ! az édesanyám nevében írom e kérdést Nehezen mozgóm a lábaim meg vannak dagadva erőtlen vagyok . egy orvos...
Labor - inzulin - vese?
Kedves Doktornő, 35 éves nő vagyok, 164 cm, 65 kg. Nincs komoly panaszom, viszont a laboreredményem két fronton tér el. Az egyik az inzulinnal...