Biztos, hogy a vesét is kell?

Tisztelt Cím! Hasi ultrahangvizsgálaton a bal vesémen daganatot találtak. Közben elkészült a CT vizsgálat. Bemásolom a vesére vonatkozó eredményt: A bal vese alsó harmadában ventro-lateral irányába a parenchymaból előboltosulóan egy kb. 36x40 mm-es inhomogen szerkezetű, a kontrasztanyagot a korai arterias fázisban jól halmozó terime látható. A terime az üregrendszert úgytűnik, hogy nem éri el. A bal vesehilus magasságában a retroperitoneumban a szokásosnál jóval több apró nyirokcsomó látszik, melyek legfeljebb 1 cm nagyságúak, az arteria coeliaca környezetében is a szokásosnál valamivel több apró nyirokcsomó abrázolódik. Ezután a jobb veséről szól a lelet ahol gyakorlatilag semmi rendellenesség nem tapasztalható. Végül a diagnózis záró véleménye: Bal vese térfoglaló folyamata, a retroperitoneumban paraorticusan és a coeliaca körül megnagyobbodott, de a pathológiás mérethatárt el nem érő nyirokcsomó. A vene renalis szabályos lefutású, homogen festődésű. A vesét egyetlen arteria renalis látja el. Eddig a CT lelet. Az urulógusom ezekután valószínűsíti, hogy a bal vesémet is el kell távolítani a daganattal együtt. Szeretném hangsúlyozni, hogy konzílium még nem volt, ez egy előzetes vélemény, viszont engem meglehetősen nyugtalanít! Válaszát előre is köszönöm és türelmetlenül várom. Köszönettel. Ötvös Imre

WEBBeteg szakértő válasza vesedaganat témában

Tisztelt Olvasónk!    Sajnos csak leírás alapján nem lehet eldönteni, mi lehet a helyesebb teendő, (de valóban az elsődleges cél az ép vese megtartása) azt a CT felvétel alapján, az urológus sebész a saját szakmai meggyőződése, tudása, sebészi gyakorlata alapján dönti el. Lehet, hogy a kérdést egy másik, nagy gyakorlatú, vesesebészetben jártas urológus másképpen ítéli meg. Amennyiben kételyei támadnak, egy kis utánajárással fel lehet keresni egy ilyen szakembert és kikérni a véleményét.   Üdvözlettel: Dr. Kocsis István, urológus Kedves Kérdező! Ha daganatra gyanus a dolog - márpedig arra gyanús - akkor jobb megszabadulni a dologtól. Technikailag tudniillik nem olyan egyszerű egy vesét mondjuk félbevágni (például ék alakú kimetszés "rezekció") formájában, mert hol kell vezetni a műtéti kést? A sebésznek nincs mikroszkóp a szemében, ő a látható elváltozást biztonsági zónával el tudja távolítani, de ki garantálja, hogy nem marad-e néhány sejt a sebszélek mellett? Azonkívül a vese egyetlen artériáját lekötve (t.i. le kell kötni a vérzés miatt) mi fogja táplálni a vese maradék, feltételezhetően még ép részét? És mi lesz a pisivel? Stb. stb. Tehát a dolog nem olyan egyszerű, mint, amilyennek látszik. Tapasztalt urológusok (uro-onkológusok, pl. Halmi Tanár úr az SE Urológiai Klinikán) csapat, konzíiliuma el tudja dönteni a teendőket. Drukkoljunk!  Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 14.

Kérdések és válaszok: Vesebetegségek

Csontáttét-fájdalam
Tisztelt Doktornő! Az öcsém nevében írok. Csontáttétes vesedaganata van. Jelenleg a SUTENT nevű gyógyszert szedi. Kapott már sugárkezelést. Sajnos a...
Vese daganat
Tisztelt Doktornő! A beteg egyik veséjét eltávolította a sebész. A daganat a vesén belül keletkezett. Ezt követően - kezelést nem írtak elő -, egy hónap után...
Veserák megelőzése
Tisztelt Doktor úr! 60 éves édesanyámnál 2014 nyarán találtak mindkét veséjén foltokat. Szövetmintát vettek, de nem tudták megállapítani, hogy ezek a foltok...
Mi a pontos diagnózis rosszindulatú...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önök felé, hogy szeretném megtudni pontosan Édesanyám zárójelentésének és szövettani vizsgálatának az...
Vesedaganat, áttét
Tisztelt doktor úr/doktor nő! Nagybátyámat (52 éves) tavaly vesedaganat miatt megműtötték, kivették a fél veséjét és a lépét is. Annak ellenére, hogy rossz...
Világossejtes vesecarcinoma
Tisztelt doktor úr! November 4.-én eltávolították a jobb vesémet egy daganat miatt. A szövettani leletem a következő: Mikroszkóposan a leírásban jelzett...