vese daganat

Tisztelt Doktornő! A beteg egyik veséjét eltávolította a sebész. A daganat a vesén belül keletkezett. Ezt követően - kezelést nem írtak elő -, egy hónap után a vese helyén egy 6x6 cm-es daganat fejlődött ki. Biopsziát vettek, ami elsődlegesen gyulladást is mutatott. Két hét után a daganat már 12x12 cm-es lett, s a sebész nem vállalta műtétet. A beteg egyre gyengébb, s folyamatosan belázasodik. Kérdésem az, hogy a vese kivételekor maradhatott valami rossz sejt, hogy egy ilyen daganat kifejlődhetett? Onkológiai sebész beavatkozhat műtétileg, vagy csak egyéb gyógyszeres kezelés segíthet? Előre is köszönve válaszát! Zoltán

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza Vesedaganat témában

Kedves Zoltán!

Ahhoz, hogy biztosan tudjuk gyulladásról vagy daganatos kiújulásról van szó, látnom kellene az eredeti műtét szövettanát is, de valószínűleg sajnos a méretet is figyelembe véve inkább daganatról lehet szó.

Hogy műtéttel eltávolítható e, azt csak sebész-urológus tudja eldönteni. Sokszor a CT is nyújt elég információt, de előfordulhat, hogy a műtét során válik egyértelművé az operálhatóság.

Tisztázni kellene, hogy egyéb lokalizációban van e eltérés.

Amennyiben műtéttel nem távolítható el a daganat, vagy más szerv is érintett, gyógyszeres kezelés javasolt.

Javaslom, hogy először a folyamat tisztázása történjen meg, majd nagyobb onkológiai centrumot keressen fel.Ha megírja hol lakik, szívesen segítek a legközelebb fekvő, vesedaganattal foglalkozó onkológiai centrum elérésében.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. március 02., 21:24; Megválaszolva: 2015. március 03., 07:57
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt
Majmegnagyobbodas