• Fehér vizelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A problémám ugyanaz, mint a "fehér, szemcsés vizelet" című kérdést feltevő fiatalembernek. Nekem is fehér, sűrűbb halmazállapotú anyag távozik néha a vizelés végén, amit aztán fájdalom követ, ami egy ideig eltart. Ilyenkor sokat szoktam inni, így kitisztítva a szerveimet. Nekem is negatívak a leleteim, bár az még egyik orvosnak sem jutott eszébe, hogy magát a fehér anyagot kellene vizsgálni. Sztem ez lehet a kulcs. Hallottam, hogy a debreceni egyetemen a magyar dr. House-ként ismerté vált orvos módszere, hogy az interneten kutat hasonló, leírt esetek után. Én is ezt tettem, mivel jól értek angolul. Sok ilyen panaszt találtam a nagyvilágban, és érdekes módon mindenki úgy járt az orvosokkal, ahogy én és a magyar fiatalember: nem tudják, mi lehet a tünet oka, illetve egy helyütt több lehetséges okot, "differenciál diagnózist" is felsorol egy -gondolom - orvos fórumozó. Nekem a legesélyesebbnek a foszfátkristályok kicsapódása látszik. Ez bizonyos étkezési okokra is visszavezethető a kommentelő szerint, és valóban: nálam is két éve diagnosztizáltak laktóz-intoleranciát, és miután felhagytam a tejtermékek fogyasztásával, rá egy szűk évre egészen visszaszorultak a tüneteim, és közel egy éve csak két alkalommal voltak határozott fájdalommal járó tüneteim. Ön mit gondol, lehet ez a megoldás? És mért van az, hogy egyik embernél fellépnek ezek a tünetek, a többségnél pedig nem? Érdemes lenne a vizelet fehér részét vizsgálni, hogy kiderüljön az igazság? Ön vállalná az esetemet?

        Dr. Szegedi Krisztián válasza a urológia témában

        Időnként egészséges embereknél is megfigyelhető homkürítés. Ezt a jelenséget alapvetően két ok idézheti elő, egyik, ha relatív túlsúlyba kerül bizonyos komponens a vizeletben (pl kalcium, cisztin, kreatin stb.) és kristály formájában kicsapódik. A másik magyarázat, ha bizonyos tényezők hatására egy, a vizelet normális komponense (normális tartományban) csapódik ki (fertőzés, vízháztartás felborulása, bizonyos kémiai anyagok kölcsönhatása) de az anyag mértékének kóros megnövekedése a vizeletben nem észlelhető. Véleményem szerint amíg spontán ürítés történik, és megfelelő folyadékbevitellel ez a helyzet rendeződik, addig urológiai teendő nincs, azaz szerencsés helyzetnek is felfoghatjuk a történteket. Amennyiben a homok illetve a kő elfolyási akadályt okoz úgy urológiai vizsgálatra is szükség lehet. Addig is nephrológiai vizsálatot javasolnék.


        Dr. Szegedi Krisztián
        urológus

        Dr. Szegedi Krisztián
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. december 05., 02:56; Megválaszolva: 2010. december 23., 16:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés