• Tanácstalanul

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

        43 éves vagyok. Az évek során többször kezeltek hólyaghuruttal. Év elején úgy döntöttem, hogy átmenetileg szüneteltetem a hormonális fogamzásgátlást (Lyndinette 20), mivel a libidó nagy fokú csökkenése és egyéb panaszok kellemetlenné tették a házaséletünket. Január végén olyan felfázásra hasonlító panaszaim jelentkeztek és a mai napig is fennálnak, ami eltér az eddigi húgyúti fertőzéseimtől. Naponta 10-12 alkalommal ürítek vizeletet (éjjel nem! ), és minden alkalommal rendes, kb. 2 dl-nyi vizelet távozik. A vizelet színe tiszta, világos, nem szagos. A napi folyadék bevitelem max 2 liter. A vizelésnél nem csíp, nem ég, nincs kínzó inger, sem húzó érzés az ürítés végén, viszont a hólyag fájdalmas elnehezülését érzem a vizelet telítődésével, ami arra késztet, hogy elmenjek wc-re. Záróizomzatom rendben. Állandóan fáj a derekam is. A keresztcsont már másfél éve fáj, de azt hittem, azért, mert megemeltem magam. Akkoriban egy havi MeloxEP kúrától átmenetileg tünetmentes volt, de most újra érzem. Feltűnt, munka közben (ülő munkát végzek), intenzívebben kell járnom wc-re, mint otthon, házimunka közben, de az orvosok nem mondanak rá semmit. Jelenleg urológiai ill. nőgyógy. kivizsgálás alatt vagyok. Eddigi terápia: Monural, Pyassan, jelenleg Levoxa500 mg. Nőgyógy. vizsg. (UH. + tapintásos) szerint bal oldali méhkürt és petefészek heveny gyulladása áll fenn, de az orvos szerint ez nem indokolja a gyakori vizelet ürítést. Vércukor értékem:5. Cyt. folyamatban, a kenet tenyésztés neg. Urologia vizelettenyésztést indított, eredmény folyamatban, de a rutin vizelet neg. Ennek ellenére felírták a Levoxa-t, azzal az indoklással, hogy a hólyaggyulladást nem feltétlenül kíséri a kellemetlen vizeletürítés. Kérdéseim: A Levoxa a valószínűsíthető nőgyógy. problémára is hatásos-e? Ha a továbbiakban is neg. eredményeket kapok, lehet, hogy más, fizikai elváltozás okozza a gyakori vizeletürítést? Mire gondoljak, merre induljak tovább? A derékfájás összefügghet-e a vizelési panaszokkal? A fogamzásgátló abbahagyása befolyásolhatta-e a szervezetem vizeletelválasztási működését? Soha ilyen jellegű problémám nem volt, így két panasszal teli hónap elteltével kezdek kétségbe esni, hogy esetleg kő, vagy daganat van a háttérben (bár eddig vért nem találtak a vizeletemben). Kérem tisztelettel véleményüket.

        Üdvözlettel: Onix

         

        WEBBeteg szakértő válasza a gyakori vizelési inger témában

        Kedves Onix!

        Ha az orvosa petefészek és kürtgyulladást állapított meg, akkor arra írnia kellett volna gyógyszert. Függetlenül attól, hogy ez okoz-e vizelési panaszt, vagy sem. Az éppen szedett gyógyszer nem megfelelő a nőgyógyászati gyulladásokra.

        Mást én sem tudok mondani, de remélhetőleg a tenyésztésből kiderül, hogy milyen kórokozó van a panaszok hátterében. Nem gondolom, hogy a fogamzásgátló abbahagyása befolyásolja a folyamatot.

        Okozhat hasonló panaszokat, ha a gyakori akut hólyaghurut krónikussá válik, és a gyulladás nem jár más panasszal, csak a gyakori vizeléssel. Valószínűleg az urológián is ezért csinálnak tenyésztést.

        Ha minden vizsgálat negatív, akkor a keresztcsonti és deréktáji fájdalmak miatt egy neurológiai kivizsgálást javasolnék, mert vannak olyan gerincvelőt érintő betegségek (akár egy sérv is tud ilyen csinálni), melyek vizelet visszatartási nehézséget okoznak, tehát ebben az irányban is el lehet indulni.

        Ami viszont egy fontos pont, hogy csak nappal van vizelési panasz, tehát ha nem találnak szervi okot, akkor egy pszichológussal is jó lenne beszélgetni, mert vannak olyan szorongásos kórképek, melyek produkálhatnak hasonló panaszokat, és pszichoterápiával sikeresen kezelhetőek.

         


        Kérdés: 2010-03-12 23:42:47; Megválaszolva: 2010. március 12., 23:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: