• Vesekő, Dupla J sztori. és pár kérdés...

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Jobb oldalon találtak egy közel 1cm-es mészintenzitású követ, ami meg is indult, és az ureter cső közepe táján elakadt... Bent feküdtem egy hetet a kórházban, eközben felhelyeztek egy Dupla J katétert nekem és ESWL kezelést kaptam..és kb még 1hét mulva kell mennem vissza a kórházba.. de még nem éreztem semmit hogy elment volna.kőre gondoltam... de viszont a vizeletemben olyan "darabokat" találtam mint pl egy szövet darab, olyan mint a papírzsebkendő cafat a vizben..egész kicsi darabok.és ha nem mozdult el a kő akkor megműtik... és én a műtéttől is félek, attól is hogy bennem lesz a katéter és vmi egyéb baj is történik a katéter miatt.. a kérdéseim ezek lennének hogy:

        1 Mik lehettek ezek a darabok?

        2 Fájdalmas a dupla J eltávolitás? mert ha jól olvastam, csiga alakúak a végei

        3 visszalökik a vesébe a követ, vagy endoscop-al végzik a műtétet vesén keresztül? mindezt érzéstelenítéssel?
        4 a műtét után kb mennyi időt kell bent töltenem kórházban? kb 1hét?

        Nagyon szépen köszönöm hogy elolvasta:)

        Tisztelettel: Zoltán

        WEBBeteg szakértő válasza a vesekő témában

        Kedves Zoltán!

        Az Ön által észlelt  "darabok" megfelelhetnek szövetfoszlánynak, kődaraboknak, esetleg gennynek, mely a korábban lezáródott veséből ürült (amennyiben az tényleg le volt zárva). Az ilyen darabok észlelése a vizeletben DJ katéter mellett elfogadható, kvázi normális.

        Maga a DJ eltávolítás normális kötülmények között nem fájdalmas, mindenképpen kellemesebb, mint amikor felhelyezik, de azért kicsit kellemetlen.  Igen " csiga alakúak " a végei, de puha test-szövetbarát anyagból készültek.

        Pontosan nem tudom hol van a köve, az "ureter cső közepe" nekem azt sugallja, hogy ez már egy alsó-középső szakasz ureterkő, aminek az eltávolítási módja vagy az ön által már kipróbált ESWL, vagy  (amennyiben az előbbi hatástalan) endoscopos, de ezt beszélje meg kezelőorvosával. Ez utóbbi mindenképpen érzéstelenítésben zajlik.

        Szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy elmondjam mennyit fejlődött a kőkezelés az utóbbi 30 évben. Az ilyen típusú köves betegeket régen feltárásos műtéttel "gyógyították" eleink, hiszen nem állt jobb módszer a rendelkezésükre.

        Ma már extrém ritka a nyílt feltárás ilyen panaszok miatt. Az endoscopia illetve az ESWL miatt a kórházi benntartózkodás legalább a tizedére rövidült,   szerintem az Ön esetében, amennyiben nincsenek komplikációk 2-5 nap között

         

         

        .


        Dr. Szamosi Szilvia
        rheumatológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Szamosi Szilvia

        Kérdés: 2010-02-25 11:39:59; Megválaszolva: 2010. február 25., 11:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: