Hereprobléma

Tisztelt Doktor Úr!

12 és fél éves a kisfiam. Megütötte a jobb oldali heréjét, és a fájdalom miatt kerültünk az urológiára. Az urológus fedezte fel, hogy a bal heréjével is gondok vannak, melyek a következők: retentia, atrophia testis l. d. bal here kisebb, a scrotumban magasan helyezkedik el, mérete 14x 7 mm-es, hypoplasias.

Tovább küldött bennünket, a gyermeksebészetre, de csak januárra kaptunk időpontot.

Szeretném tudni, hogy ezen betegség kivizsgálása várhat-e addig? Illetve nem igényel-e korábbi beavatkozást, mert az urológus azt mondta, hogy műtétet javasol, esetleg injekció kúrát, de majd dönt a gyermeksebész. Azt is szeretném tudni, hogy ez a betegség milyen következményekkel járhat?

Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Tóth Emese válasza gyermeksebészet témában

Tisztelt Kérdező! A heréknek ebben az életkorban állandóan a herezacskóban (középső és alsó harmadban) kell lenni. A leírt eltérés a herék kisebb mérete. Lényeges a herék jó poziciója, hiszen ez befolyásolja az ivarsejtek érési folyamatát. Amennyiben a fizikális vizsgálat során megállapítják, hogy valóban nincs jó helyen a here a műtétet el kell végezni. A januári vizsgálati időpont nem jelentős idő, hiszen a probléma már évek óta fenáll. 

Megválaszolva: 2009. december 10.

Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések

Bélcsavarodás
Szeretnék információt gyűjteni, illetve kapni arról, hogy egy 5-6 hetes koraszülött kislány mitől, miktől kaphat bélcsavarodást, milyen tünetei lehetnek,...
VAJON MI LEHET?
KEDVES DOKTORÚR/DOKTORNŐ. 1 1/2 éves az unokám, és mikor megkapta élete másodi injekcióját, annak a helyén lett egy bors szemnyi kis barna dudor, és miko...
Viszkető fityma, vörös folt (ok) a...
Visszatérő hólyaggyulladás D-mannóz
Kedves Doktornő! Visszatérő hólyaggyulladás megelőzésére az urológusom napi 3 gram D-mannóz port ajánlott vízben feloldva. Azt mondta, hogy próbáljam ki 3...
Krónikus prosztatitisz utóhatása
Tisztelt Doktor Úr! 2006 és 2017 között krónikus prosztatitisszel kezeltek. Mindig streptococcus alfa haemolizáló tenyészett ki masszátumból, masszírozás...
16 hós kisfiú herevízsérv
Üdvözlöm! 16 hós kisfiamnál 1 éves korában észleltük a heréjén az "elváltozást". Akkor a gyermekorvosunk kérte, hogy a biztonság kedvéért nézessük meg...