Vesetágulat okai

Tisztelt Doktor Nö/Úr!

30 éves vagyok. Hasi UH vizsgálaton voltam a napokban egy magán UH rendelőben, hogy megtudjam minden rendben van-e odabent. Panaszom nem volt. A vizsgáló hölgy azt mondta, hogy a jobb vesémen egy kisfokú tágulat van. Kérte, hogy 1 hét elteltével nézessem meg újra és ha még mindig látható a tágulat, akkor urulogushoz kéne mennem vele. Azt is mondta, hogy követ nem lát, tehát az nem okozhatja. 2 kérdésem lenne:  1. A kövön kívül még mik okozhatnak vesetágulatot? 2. Mennyire kell komolyan venni egy ilyen tágulatot?

Válaszát előre köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza veseágulat témában

Tisztelt Kérdező!

Az egyoldali vesetágulat hátterében többek között az ultrahang vizsgálat során nem látható húgyvezetékkő, húgyvezeték szűkület (hegesedés vagy külső nyomás) állhat. A terhesség előrehaladott állapotában a magzatot tartalmazó méh is eltolhatja a húgyvezetéket. Ritka okként szerepel a húgyvezeték rosszindulatú daganata. Urológusnál nagy valószínűséggel ultrahangos vizsgálat, röntgenfelvétel, vizeletvizsgálat, esetleg „vesefeltöltés” (urográfiás vizsgálat: injekció formájában bejuttatott kontrasztanyagot a vesék kiválasztják, és a 4-5 röntgenfelvétel pontosan megmutatja a húgyvezetéket) történik. A tartós vesetágulat vizeletfertőződést és vesemedence gyulladást okozhat. Az okot érdemes kideríteni urológus segítségével, de megijedni nem kell.

 Üdvözlettel: Dr. Benyó Mátyás

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 16., 08:34; Megválaszolva: 2009. június 16., 08:34
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Kisebb vérzés a makkon
4 CT hatása a herére
Lágyéksérv utáni herefájdalom
Mi ábrázolódik a képeken? Ha a...
Megduzzadt herezacskó