• E-coli a lányom vizeletében

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő!

        Múlt év decemberében vittük a 2,5 éves lányom pisijét először laborba. Az ok a vulvájának felmaródása volt, valamint a háziorvosunk fertőzésre is gyanakodott. A vizeletben sok fvs-et találtak, azonnal küldtek is minket a Madarász utcai kórházba. Ott a nephrológián kitenyésztették a vizeletét, és megállapították, hogy bélbaktérium található benne. Antibiotikumot kapott (Zinnat) a lányom, amit nagy küzdések árán nagyjából sikerült is megetetnünk vele a kúra alatt. A múlt héten leadott kontrol pisijében újra kimutatták a gennyet (és a bélbaktériumot). A Zinnat-os kúra és a kontrol vizeletvizsgálat között kb másfél hónap telt el. Most újabb antibiotikumot kaptunk, 3 hét múlva megint megyünk vissza kontrolra. A kérdésem a következő: milyen következményei lehetnek annak, ha ez a bélbaktérium tartósan jelen van a vizeletében? Mennyire aggódjak? Keressek fel másik orvost is, esetleg másfajta vizsgálatot is kérjek? Veszélyes ez a dolog a veséjére? Kislányom egyébként tünetmentes, és az első vizsgálat óta már nagyon ügyelünk az alsó fertályának állandó tisztántartására, ápolására.

        Válaszát köszönöm,

        B.J.

        WEBBeteg szakértő válasza a bakteriális fertőzés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Jó lenne tudni , hogy mi volt az a bélbaktérium. Ha E.coli, akkor jogos az antibiotikus kezelés, de feltétlenül indokolt ultrahang  és laboratóriumi vizsgálat, ez utóbbi vérvételt jelent, meg kell nézni a gyulladásos értékeket, hogy nem magasak-e. Ha az ultrahang pozitív, vagy magasak a gyulladásos értékek, akkor további kezelés indokolt, ha nem, és a kislány tünetmentes valamint nincs a vizeletben genny, fehérje és fehérvérsejt, akkor nincs miért aggódnia.Szintén nem kell aggódni, ha a kitenyésztett baktérium valamilyen faecalis, mert az csak széklettel való szennyeződést jelent.

        Tisztelettel: Dr. Barla Erzsébet gyermekgyógyász-nephrológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-22 15:06:48; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 08:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés