16 hós kisfiú herevízsérv

Üdvözlöm! 16 hós kisfiamnál 1 éves korában észleltük a heréjén az "elváltozást". Akkor a gyermekorvosunk kérte, hogy a biztonság kedvéért nézessük meg gyermeksebésszel is. A napokban került sor a vizsgálatra, ahol megállapították, hogy "A scrotum asszimmetrikus,a bal oldalon norm. méretű, tapintatú here. A jobb oldalon egy kb. 1,5-2 cm-es hydrocele tap, benne a here biztonsággal észlelhető." Jelezték, hogy műtétre fog sor kerülni mert ez nem szívódhat már fel. Mondtam a vizsgálat során, hogy gyermekemnek mikor be volt gyulladva a füle és a torka akkor "durrant be " ennyire a heréje, de az antibiotikum hatására, amit 1 hétig kapott teljesen eltűnt a folyadék és 2 hónapig elő se jött. Gyermekem elkezdett a vizsgálat előtti napokban enyhén köhögni és a fülét dörzsölte és akkor állapították meg a fentieket. Érdeklődnék, hogy Ön szerint is ez haladéktalanul műtétet követel, vagy érdemes elindulni egy másik úton, hogy nincs-e összefüggésben a megfázásos tünetek a folyadékkal és lehet, hogy annak az okát megszüntetve ez is megszűnik? (vagy ezek valójában nem összefüggő dolgok, csak a véletlen hozta így?) Illetve van-e más mód a műtéten vagy a leszíváson kívül (akár gyógyszeres kezelés) . Nem szívesen fektetném kés alá a 1.5 éves kisfiamat ha van esetleg más opció. Természetesen amennyiben csak ez az egy út van akkor nem tagadom meg a műtétet. Köszönöm a segítséget előre is!

Dr. Parrag Hanga válasza here vízsérv témában

Kedves Szülő! Érthető, hogy nem szívesen döntenek a műtét mellett, hiszen valóban ijesztő elképzelni a beavatkozást, azonban egy ilyen műtét rutin beavatkozásnak számít a gyermeksebészetben. A gyermek vizsgálata nélkül nehéz nyilatkozni az elváltozásról, a kollégák biztosan alaposan megvizsgálták a gyermeket és tekintettel arra, hogy a probléma csak az egyik oldalon van jelen, kevés a valószínűsége annak, hogy összefüggésben lenne más betegségekkel. A műtéten kívül más eljárásról nem tudok, amivel a probléma orvosolható lenne. A beavatkozás előtt mindenképpen újra meg fogják vizsgálni a gyermeket, ha addig bármilyen változás lenne a gyermek állapotában és tünetemen, biztosan a sebészek is úgy tervezik a műtéti beavatkozást. Üdvözlettel

Megválaszolva: 2023. október 10.

Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések

Krónikus hólyaghurut
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm előző válaszát, természetesen folytatom az Urowaxom kúrát. Még egy kérdésem lenne, mivel időközben ismét sikerült a Klebsiella...
Viszkető fityma, vörös folt (ok) a...
Visszatérő hólyaggyulladás D-mannóz
Kedves Doktornő! Visszatérő hólyaggyulladás megelőzésére az urológusom napi 3 gram D-mannóz port ajánlott vízben feloldva. Azt mondta, hogy próbáljam ki 3...
Krónikus prosztatitisz utóhatása
Tisztelt Doktor Úr! 2006 és 2017 között krónikus prosztatitisszel kezeltek. Mindig streptococcus alfa haemolizáló tenyészett ki masszátumból, masszírozás...
Azoospermia
Tisztelt Doktor Úr! Feleségemmel a második lombikprogramba kezdünk neki. Az első lombik előtti spermiumvizsgálatok az alábbi eredménnyel zárultak:...
Alacsony eGFR?
Tisztelt Doktor Úr! 49 éves egészséges (?) nő vagyok. Rutin laborvizsgálatban eGFR-EPI 76% az eredményem, minden más rendben van (pl. karbamid 3,4 mmol/l,...