• vizelet fertőzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Egy hónapja volt egy uréter plasztika műtétem. Jelenleg dupla J katéter még bent van. Előtte sokáig baktérium fertőzésem volt. Jelenleg a labor eredmény negatív lett. Viszont a hólyagfájdalmaim szinte elviselhetetlenek. Jobban fáj, mint a műtét előtt. Ezzel kapcsolatosan szeretnék pár kérdést feltenni. (Az orvosom nem egyértelműen, számomra homályosan válaszolt a kérdéseimre.) 1. Vénásan kaptam antibiotikumot a műtét után rögtön, de hólyag katéter is bent volt. Ilyenkor nem távozik nagyon hamar az antibiotikum a hólyagból, anélkül, hogy igazán hatni tudna? 2. A vizeletemben fehér, apró lebegő pontocskák vannak, a műtét előtt is volt. Mi lehet ez? 3. A Dupla J katéter nyomhatja-e a hólyagot és ez okozhatja a jelenlegi fájdalmamat? 4. Az orvosom tenyésztés nélkül jóindulatúlag akart felírni nekem antibiotikumot (még a labor eredmény megérkezése előtt). Nem kértem, mondván, hogy ez az antibiotikum módosíthatja az esetleges baktériumot és akkor az már nem az lesz, ami a most leadott vizeletből kitenyésztve lesz és lehet, hogy az akkor javasolt antibiótikum nem fog hatni. Igazam lehet ebben? 5. Ha magas a fehérvérsejt szám a vizeletben, az csak akkor lehet, ha van baktérium a vizeletben, vagy más esetekben is lehet ez? Köszönettel: H. Erika

        Dr. Papos István válasza a Dj témában

        1. A hólyag katéter nem befolyásolja a gyógyszer kiürülését. 2. A korábban meglévő húgyúti fertőzés következménye 3. A dupla J katéter hólyagban lévő vége iritálhatja a hólyagot, ez okozhat fájdalmat vagy diszkomfort érzést. 4. Amennyiben akut teendő nincs, akkor valóban jobb megvárni a vizelet tenyésztés eredményét az antibiotikum kezelés megindítása előtt. 5. A vizeletben meglévő fehérvérsejt legtöbbször húgyúti fertőzés jele.


        Kérdés: 2019. június 14., 01:15; Megválaszolva: 2019. június 14., 07:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: