Prosztata rák?

Üdvözlöm! Szeretném leírni apukám prosztata diagnózisának eredményét, nem értjük pontosan, hogy ez most jóindulatú daganatról szól, vagy nem? 72 éves, az orvos műtétet vagy sugárkezelést javasolt számára. Jobb oldal: A feldolgozott metszetekben dülmirigyből származó szövetrészletek láthatók. A jól differenciált mirigyek mellett szabálytalan alakú, ill. szabálytalan elrendeződésű atypusos mirigycsoportok is megfigyelhetők. A daganat a teljes szövetminta 15-20%-ban van jelen. Azonosíthatóan peripostaticus szöveteket érintő tumoros infiltratio nincs a metszetekben. Carcinoma adenoides, gleason grade: 2 Átnézve a beteg korábbi metszeteit, ismételten megállapíthat, hogy malignitás ezen korábbi szövetmintákban nem észlelhető. Bal oldal: A feldolgozott metszetekben dülmirigyből származó szövetrészletek láthatók. A jól differenciált mirigyek mellett világos, éretlen sejtekkel bélelt mirigyátmetszetek is előfordulnak és némelyik mirigyben cribriform intraluminalis hám-proliferatio figyelhető meg. Ezek mellett picnoticus magvú atypusos mirigyek, mirigycsop. is előfordulnak. A daganat a teljes szövetminta 25-30%-ában van jelen. Azonosíthatóan peripostaticus szöveteket érintő tumoros infiltratio nincs a metszetekben. Carcinoma adenoides, gleason grade: 4 Átnézve a beteg korábbi metszeteit, ismételten megállapíthat, hogy malignitás ezen korábbi szövetmintákban nem észlelhető. Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is! Isten áldását kívánom további munkájára!

Dr. Papos István válasza prosztata probléma témában

A leírt lelet rosszindulatú prosztatarákot mutat.

A megoldás műtét vagy besugárzás, a műtétet akár laparoszkóposan is el tudjuk végezni.

Akár a műtéti megoldásban is állok rendelkezésére.

Tisztelettel:

Dr. Papos István SZTE Urológiai Klinika Szeged.

Klinikai főorvos

Kérdés: 2013. január 07., 19:21 ;Megválaszolva: 2013. január 10., 13:16
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Prosztata mütét utn
Tisztelt doktor úr! Junius 12-én mütöttek jóindulatu prosztata megnagyobbodás miatt.Julius 16-án voltam kontrollon, ahol közölték, hogy a...
Prostata probléma
Tisztelt Doktor úr! Tiszteletteljesen kérem segítségét, véleményét és tanácsát. Az alábbi problémám van, napokban voltam hasi UH-os...
prosztatahomok
Tisztelt Doktor Úr! 1éve voltam prosztata vizsgálaton. Az eredmény PSA: 2, 8, és a megállapítás: "prosztatahomok". Kérdésem, hogy van-e valami...
Jóindulatu prosztata
A férjem (50 éves ) állapota aggaszt.Ő nem beszél nekem a problémájáról.Vizelési és merevedési problémával fordult szakorvoshoz. Megvizsgálta...
Post covid asszociált...