D-vitamin pótlása oxalát kövesség esetén

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A legutóbbi vérképemen alacsony lett a D-vitaminszint: 25 (OH) D = 50 nmol/L Szeretném ezt megoldani, de sajnos gyerekkorom óta vesekövességre vagyok hajlamos, s úgy tudom, vigyázni kell a vitaminpótlással. Oxalát köveim vannak. (Most is van pár 2 mm alatti és egy 3-4 mm-es a kelyhekben, legutóbb 13 éve távozott kis kövem) . A kérdésem: hogyan kellene D3 vitamint szednem, és mennyit, illetve szabad-e egyáltalán a vesekövesség miatt? Életmód/táplálkozási adatok: - lakto-vegetariánus vagyok kb 20 éve - télen-nyáron napi min. 1 órát a szabadban töltök, de napozni nem szoktam. - rendszeresen sportolok (heti 5-7 óra) A fogaim elég könnyen szuvasodnak - a fogorvos szerint nem szájhigiénés oka van hanem "hajlam" - de súlyos probléma, fogágybetegség nincs. Ön szerint lehet a fogszuvasodásnak lehet köze az alacsony D-vitamin szinthez? Válaszát köszönöm előre is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Merth Gábor válasza vesekő témában

Kedves Kérdező!

Én a vitamin/csontok "témához nem szólnék, erről inkább az adott szakembert kérdezze!

A veseköveivel amit tud tenni:

Sokat iszik (oldatban tartja a kőképző kristályokat) , azaz 3 liter folyadék/nap a minimum.

Sokat mozog (a bő folyadékfogyasztás és a sok mozgás a lehető legjobb kőmentesítő eljárás) .

Rowatinex 3x1/nap szedése (gyógynövény komplex a vesekövek oldására, könnyebb kiürítésére) .

Akár kúraszerűen évente többször is használhatja a Rowatinex-et, panaszmentes esetekben is, megelőzés céljából.

Apró kő kimozdulása esetére, mindig legyen Önnél NoSpa (Forte) , melyet beszedve a vesegörcsös rohamokon tud segíteni.

Kérdés: 2012. július 29., 12:59; Megválaszolva: 2012. augusztus 01., 10:39
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Heresorvadással Covid oltás
Dudor herezacskón
Mitől lehet?
Hímvessző, gyulladt nyirok ér?
Gyakori vizelés