Színtelen vizelet

Szeretném megkérdezni, lehet-e kóros, ha az ember vizelete színtelen vagy majdnem az? Reggel is alig van színe. Nem iszom túl sok folyadékot, tavaly 3D ultrahanggal többek között csökkent epeműködést állapítottak meg. Panaszaim jelenleg nincsenek. Az epémmel sose volt bajom, tavaly inkább bélműködési zavarok voltak, elmúltak. Vagy 2 éve szűrt vizet használok (BRITA) szinte mindenhez és azt is iszom. Februárban voltam általános laborvizsgálaton, nem mondták, hogy valami gond lenne. Átlagosan étkezem, eléggé fáradékony vagyok, túlsúlyos (82), egy elfuserált orrsövényműtét miatt (kilyukadt) gyakran van torok-, mandulaproblémám, van egy ciszta a torkomban, az is bezavar. Enyhe refluxom van, 63 évesen nem is panaszkodom, hogy több bajom nemigen van... Szeretném tudni, hogy a színtelen vizelet jelenthet-e valami kóros elváltozást? Kb. 1 éve figyeltem fel rá, hogy egyre fakóbb, de más gondom nincs miatta. Köszönöm előre is. Évanyó

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a veseműködés témában

Tisztelt Olvasónk!
    
Amennyiben labor eredménye eltérést nem mutat, a színtelen vizelet teljesen normális. Azt mutatja, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyaszt. A vizelet attól függően koncentrált - sötét, vagy világos, hogy mennyire van egyensúlyban a felvett és leadott folyadékmennyiségünk. Egy nyári napon izzadással és légzéssel, ha nem is sportolunk akár két-három liter folyadékot veszíthetünk. A vese ez alapján koncentrálja, vagy higítja a vizeletet. Emellett egyes vitaminok, gyógyszerek, vagy pl. a cékla színezhetik, vagy kóros esetben vér, vagy pl. májbetegségekben epefesték.

Üdvözlettel:  Dr. Kocsis István

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2008. július 09., 15:01; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 14:40
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Tesztoszteron szint
Pénisz megdagadás
Csomó a péniszen
Bizsergő érzés a péniszben
Prosztata