• Mintavételi pohár

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr / Doktornő! Kismama vagyok, többször kellett már vizelet mintát adnom a kórházban ahol szülni szeretnék. Sajnos nem mindig sikerült megoldani, hogy a pohár ne érjen az intim részeimhez (bár tudom, hogy így bacik kerülhetnek a pohárba). Azonban nemrég egy konzultáció folyamán az orvosom megemlítette, hogy a mintavételi pohár nem steril, majdhogynem csak vízzel öblítik ki. Kérdésem az lenne, hogy van e rá esély, hogy így elkaphattam valamit (legyen az nemi betegség, hüvely fertőzés, vagy akár hugycsöt érintő fertőzés) a pohár által valakitől, aki mondjuk betegen szintén használta a poharat, úgy hogy hozzáért az intim részeihez? (Ez nem egy elit kórház, nem a legjobb környéken van, sokan, sokfélék megfordulnak benne) Illetve ugyanitt kaptam terheléses vércukor teszthez glükóz szirupot szintén kórházi pohárban. Ha azt sem mossák el, mások nyála útján elkaphattam valamit? Tudom, furcsa kérdések, csak kismamaként aggódóbb lettem minden témában, ami a magzatot is érintheti. Köszönöm válaszát!

        Dr. Kiss György válasza a fertőzés témában

        Kedves Kismama! Levelében nagyon figyelemre méltó kérdéseket tesz fel. A kérdések-napjainkban már egyre inkább központi helyen szereplő- ún. kórházi fertőzésekkel kapcsolatosak és a megfigyelései nagyon helytállóak. A nem kellően sterilizált vizeletes pohár ugyan számomra furcsának tünik, hiszen egy szennyezett, vagy felületesen vizzel átöblitett edény alapvetően befolyásolhatja a vizelet diagnosztika pontosságát, nem beszélve arról, ha ebből vizelet bacteriológiai leoltást is szeretnének késziteni. A nemi betegségre vonatkozó feltételezést ki lehet zárni, mert igaz, hogy vannak váladék utján is terjedő nemi fertőzések /STI /, de ahhoz szorosabb, hosszantartóbb bőrkontaktus kell, mint egy pohár érintése. A glükóz szirupos kórházi pohárral szembeni bizalmatlanság is érthető, ha olyanok a viszonyok amit a kismama leir. Mindezekre a tanácsom az, hogy vizeletet otthoni körülmények között nyerve és bevive a rendelőbe mindezeket meg lehetne előzni, illetve a saját pohár használata sem ördögtől való elgondolás és valószinü, hogy kivitelezhető lenne. Ön is személyes higiéne fontosságára hivja fel a figyelmet és nagyon örvendetes lenne, ha a jövőben ez a szemlélet válna uralkodóvá. A jelenlegi helyzet ilyen egyéni, igaz kissé megterhelő dolgokkal látszik megoldhatónak. Üdvözlettel: dr.Kiss.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. augusztus 03., 10:34; Megválaszolva: 2018. augusztus 21., 09:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: