Kései vetélés

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném szakvéleményét kérni az alábbi kérdésben: 20 hetes terhesként alhasi görcsökkel kerültem ügyeletre, ahol megállapították, hogy 1 újnyira ki volt nyílva a méhszájam, és a burok a hüvelybe boltosult, viszont a babának volt szívhangja. Az Ügyeletes Orvos úgy döntött, hogy meg kell szüljem a Kicsit. A terhességem normális volt, az összes leletem rendben, a Kicsit teljesen egészséges volt a genetikai szűrések szerint. 11 órát vajúdtam, infúziót kaptam. Este 9 -kor kezdődött a beavatkozás és hajnal fél 2-kor repesztettek burkot, majd reggel 8 órára tudtam a Picit megszülni, mivel lassan tágultam. Ott akkor csináltak teljes labort, ahol mindent rendben találtak, fertőzésre, felfázásra utaló jel nem volt. A kérdésem az lenne, hogy esetleg ilyen esetben - mint utóbb kiderült én veszélyeztetve nem voltam, a magzat élt - magnézium, gyógyszeres kezelés és ágynyugalommal nem lehetett volna a folyamatot megállítani, valamint megpróbálni a magzatot megmenteni? Mi erre a protokoll? Előre is megköszönöm a válaszát, hátha kapok egy magyarázatot, egy választ, amit azóta is keresek.

Dr. Somorjai Attila válasza vetélés témában

Kedves Kérdező,

Hivatalos szakvéleményt természetesen nem adhatunk ebben a szomorú ügyben. Azt hogy az ügyeletes orvos az akkori tényállás szerint helyesen járt-e el, illetve milyen körülmények vezették ezen komoly és súlyos döntés meghozatalához, nem tudhatjuk. Ami kérdése vagy bizonytalansága lehetett azt akkor és ott kellett volna feltenni, illetve ha felkeresi az orvosát, biztosan válaszol ezekre. Ha jogorvoslattal kíván élni, erre is megvannak a megfelelő fórumok, de én úgy gondolom a történet bizonyosan sokkal összetettebb, mert ha minden rendben ment volna, biztos nem indukáltak volna vetélést a kollégák. A természet valamiért így rendezte, ez a magzat biztosan nem lett volna készen az életre, de ez nem azt jelenti, hogy a következő - immáron egészséges - terhesség ne lehetne kivitelezhető!

Üdvözlettel: Dr. Somorjai Attila

Kérdés: 2013. március 28., 10:29; Megválaszolva: 2013. március 30., 07:35
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
terhesség vagy nem
Tisztelt doktorúr! Egy olyan kêrdéssel fordulok őnhöz, hogy november 28-án volt utóljára menszeszem, január 8-án csináltam tesztet ami pozitiv...
vetélés lehetséges oka?
kedves Doktor Úr! sajnos tegnap volt a 10. héten egy missed ab.om: (nem tudom mi lehetett az oka, nagyon el vagyok keseredve.. a családunkban...
VETÉLÉS!
Jó Napot Doktor Nő-Doktor Úr! Tavaly azaz 2011.06.22 én azzal fordultam a nögyászhoz, hogy nincsen menstruációm 2011.04.10-e óta megvizsgált és...
szülést megindító hormon
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Bal mellékvesémet 4 éve kivették, férfihormon túltermelés miatt, ami miatt nem tudtam teherbe esni. A műtét után kismama...
Vetélés utáni problémák
Tisztelt Doktor úr! Az előző levelében emlitette, hogy az orvosi leletből leolvasta hogy való szinű hogy beavatkozás kell végre hajtani. 1És az...