• Szorongás vagy fóbia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Ujpál Zsófia Doktornő! Látszólag jelentéktelennek tűnő dologban szeretném véleményét kérni. néhány alkalommal fordult elő velem de mégis nyugtalanná tesz egy bizonyos problémám. A következő ami történt, a dolog először színház előtt, majd egy sportközpont, aztán egy őshüllő kiállítás előtt, egy iskolai tornaterem előtt, és végül egy művelődési ház előtt esett meg velem, mindenütt mivel rendezvények voltak nagy számban voltak jelen emberek, férfiak nők, idősek fiatalok, szóval telt házas rendezvények voltak, mivel engem is érdekelt az a rendezvény amely az egyes helyszíneken megtartásra került, be is akartam menni, csakhogy minden alkalommal csak a bejárati kapuig jutottam, amint odaértem valami furcsa módon inamba szált a bátorságom, nem mertem bemenni, pánikba nem estem de egyfajta belső feszültséget éreztem magamban, számos más rendezvényen voltam már ezelőtt de nem ijedtem meg úgy mint ennél a néhány alkalomnál.Talán lehet hogy elefántot csinálok a bolhából úgymond, d nagyon szeretnék magyarázatot találni erre ami történt, egyszerű szorongásból viselkedhettem így vagy esetleg lehet bennem valami félelem, egyfajta fóbia az emberi tömegektől? Válaszát előre is köszönöm.!

        Dr. Veress Dóra válasza a szorongás témában

        Kedves Kérdező! Ez az állapot még nem betegség, csak valamiféle kezdődő szorongás. A legjobb lenne, ha ilyenkor nem engedné, hogy az ijedtség irányítsa a cselekedeteit, hanem tudatosan "kényszerítené" magát arra, hogy minden félelme ellenére is bemenjen ezekre a helyekre. Ha erősödnének a szorongásos panaszok, akkor próbáljon lassan, egyenletesen lélegezni, de ne futamodjon meg. Ha enged a félelmeinek, akkor egyre gyakrabban fog jelentkezni az ijedtség és egyre több szituációban.


        Kérdés: 2011. október 02., 16:04; Megválaszolva: 2011. október 05., 10:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: