• Szoptatás és alvászavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Borzasztó nehéz körülmények, sok-sok mesterséges beavatkozás és még több lelki szenvedés után 42 évesen csodálatos, egészséges kislányt hoztam a világra, aki most 5 hónapos. Szoptatni próbálom, de kevés a tejem, naponta órákig fejek, hogy pár csepp anyatejhez jusson. Végtelenül szeretem őt, de vannak, és mindig is voltak súlyos depresszív időszakaim, nagyon komoly inszomniám, korábban gyógyszereket is szedtem, szakorvosnál is jártam. A terhességem alatt és a szoptatás kezdeti időszakában azonban semmiféle gyógyszert nem szedtem, pedig pszichésen szörnyű állapotban voltam, szinte soha nem aludtam. A kicsi születése utáni 1-2 hónap egészen jó idegállapotban telt, de az utóbbi időben -mióta ő végigalussza az éjszakát- én ismét talpon vagyok éjjel. De most napközben neki szüksége van rám. Mivel semmiféle nyugtató tea és homeopátiás szer nem segített, néhányszor bevettem a 7mg-os Dormicumból felet, így aludhattam pár órát. Reggel aztán lefejtem és kiöntöttem a keservesen kipréselt anyatejet, mivel nem vagyok tisztában a gyógyszer kiürülésével, és nem akartam ártani a babának. A pszichiáter már terhesen is felírta a Helexet, amit én persze nem szedtem be, most meg elintézi azzal, hogy ne szoptassak. De én borzasztóan ragaszkodnék a szopizáshoz. Szeretném kérni a segítségét abban, hogy kicsit tájékozottabb legyek: ha egyszer-egyszer beveszek egy altatót, mennyi időt várjak a kiürülésére, megoldás-e, szükséges-e a reggeli tej kiöntése. Egyáltalán, hogy a Dormicumnak, Rivotrilnek, Szeduxennek, Helexnek mennyi a kiürülési ideje, mert erre vonatkozóan semmiféle adatot nem találok. Köszönettel: Lili

        Dr. Varga Tamás válasza a szorongás témában

        Tisztelt Kérdező! Mindegyik gyógyszer eljut az anyatejben, koncentrációjuk változó. Általában töredéke a bevett mennyiségnek. Az első hónapokban a gyengébb kiválasztó működés miatt eljuthat a baba központi idegrendszerébe is, később már kevésbbé. Általában hosszú ideig-csökkenő mértékben maradnak a vérbe-ezzel párhuzmosan természetesen egyre kevesebb jut a tejbe. Felezési idő szempontjából a dormicum a legrövidebb felezési idejű a fentiek közül. Ha van más mód, módszer természetesen mindegyik kerülendő.


        Kérdés: 2011. október 02., 12:26; Megválaszolva: 2011. október 03., 18:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: