Mi lehet a gond ?

Tisztelt Doktornő! Egy ideje, elkezdődött nálam egy aféle " elfelejtek levegőt venni" dolog, és társul egy gomboc erzeshez a torkomban. Regen panikbeteg voltam, es allergiam is van de eddig ezt nem tapasztaltam. Par napja kezdodott eredmenytelen vizsgam utan. Asztmara gyanakodjak vagy leleki eredetu dologra inkabb? Koszonettel Virag

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza fulladás érzés szorongás pánikbetegség témában

Tisztelt Kérdező! Kedves Virág!

Szerencsés lenne körbejárni hogy pontosan mit is takar a panasza, azon belül, hogy elfelejt levegőt venni. Fulladás érzése van, vagy esetleg inkább visszafojtja a levegőt? Asthma diagnózisának felállítása tüdőgyógyász szakorvos jogköre, amit mellkasröntgen, légzésfunkciós vizsgálat és fizikális vizsgálat együttes kiértékelése után állít fel. Amennyiben asthmára gyanú merül fel : nehézlégzés, fulladásérzés, háziorvosi vizsgálat során tüdő feletti hallgatózáskor eltérés pl.sípoló hang, tüdőgyógyászati kivizsgálásra beutalót háziorvosa fog tudni adni. Az ashtmanak lehet allergiás komponense is, érdemes elgondolkodni, hogy bármilyen új allergénnel kapcsoltba került-e azóta hogy megjelent a tünete. Mindazonáltal beszédes az is, hogy alapvetően sikertelen vizsgája után jelentkezett a panasz, amely leírása alapján nem kifejezetten fulladás. Mennyire volt lelkileg megterhelő a felkészülés, a sikertelenség? Milyen érzéseket, régi emlékeket hozott ez esetleg felszínre, amitől "elszorult a torka"?

Amennyiben panasza még fennáll, a kivizsgálás menete véleményem szerint elsődlegesen fizikális vizsgálat, ha és amennyiben az nem talál fizikális eltérést, és nem szűnik az érzés, pszichológiai vonalon is el lehetne indulni, segítséget kérni.

Kérdés: 2021. március 03., 06:16; Megválaszolva: 2021. március 04., 05:28
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Alvászavar
Mellkasfàjdalom
Paroxetin altetnativa
Félek,szorongok,furán érzem...
Két hónapja tartó rosszullét