Alkalmankénti Frontin szedése

Kedves Doktornő! Pszichoterápiát kezdtem el egy pszichiáter-pszichológussal, és a következő kérdésem lenne: Ő generalizált szorongást állapított meg. Végigpróbáltunk számtalan gyógyszert, de mindegyiknek szörnyű mellékhatásai voltak. Emiatt sajnos nem vagyok alkalmas folyamatosan gyógyszert szedni. Abban maradtunk, hogy alkalmanként, tehát szorongásos rosszullét idején vegyek be frontint. Nagyon sok alternatív gyógymódot kerestem már de sajnos eddig még egyik sem vált be hosszú távon. Én nagyon félek, nehogy hozzászokjak a frontinhoz, de a már leírt helyzetben többet nem tudunk sajnos tenni. Ön hogyan látja ezt a helyzetet? Persze emellett folytatódik a pszichoterápia de egy-egy rosszullét ettől még bekövetkezik s csak ekkor használnám a Frontint. Hosszútávon ezzel a stratégiával mire számíthatok?

Legfrissebb cikkek a témában

Szigeti Ildikó válasza szorongás témában

Kedves Kérdező!

Ha valóban generalizált szorongásról van szó, akkor mindenek előtt tudnia kell, hogy ez egy betegség, amelynek megjelenési gyakorisága, a tünetek intenzitása minden erőfeszítése dacára változó lehet. A kombinált terápia (vagyis "beszélgetős" és gyógyszeres) alkalmas lehet a tünetek enyhítésére, ám megszüntetésére csak akkor van esély, ha a pszichoterápia során sikerül beazonosítani, mi váltotta ki.

A hajlam öröklődhet, ám a megjelenését gyakran egy-egy konkrét, váratlan, intenzív negatív életesemény válthatja ki. Ilyen lehet egy szeretett személy halála, válás, költözés (ez esetben nem feltétlenül a negatív jelleg a döntő, hanem a változás intenzitása) . Ha sikerül beazonosítani a fő kiváltó okot, érdemes azon "dolgozni" a terápia során, hogy vajon miért váltotta ki a szorongást.

Általában célszerű a megértésen alapuló, úgynevezett kognitív terápiát kipróbálni, amelynek során a terapeuta megtanítja a kliensét arra, hogy miként kontrollálhatja a szorongásos rosszulléteket megelőző automatikus negatív gondolatait. Ha ezt sikerül megtanulnia, begyakorolja, komoly esélye lehet arra, hogy - ha nem is hagyhatja el egy ideig a szorongásoldó gyógyszereket, ám lassan, de biztosan anélkül is képes lesz "uralni", sőt, megelőzni ezeket a rosszulléteket.

Ha úgy érzi, a jelenlegi terápia nem javítja érdemben az állapotát, netán rontja azt, bátran nézzen körül az interneten, és keressen olyan szakembert, aki kognitív terápiával foglalkozik.

Üdvözlettel,

Szigeti Ildikó

krízistanácsadó szakpszichológus

 Szigeti Ildikó
Szigeti Ildikó krízistanácsadó szakpszichológus
Kérdés: 2019. április 07., 14:36; Megválaszolva: 2019. április 08., 22:30
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
pánik/gyógyszer
Felelem
Üdv! 38 eves vagyok egesz életemben küzdok a panikkal felelemmel szorongassal kisebb nagyobb mdhsuskitadokkal. Most ugy erzem megint ramtelepedett....
Szorongás? Kell gyógyszer?
Tisztelt Doktornő! 26 éves nő vagyok, januárban fejeztem be a jogi egyetemet, ami eléggé megviselt. Már gyermek korom óra félek az idegenekkel...
Hipochonder vagyok?
Tisztelt doktor Úr/Nő Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy munkahelyen elmentem WC-re és én mindig vigyázok mindenre nem ültem rá a WC papírt...
Magne B6 pszhiiáteriai gyógyszerek...
Jó estét kívánok. Olyan kérdésem lenne hogy egyedülálló anya vagyok iker kislányokkal. (4évesek) . Gyesen vagyok, viszem a háztartást, egyedül...