• Alkalmankénti Frontin szedése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Pszichoterápiát kezdtem el egy pszichiáter-pszichológussal, és a következő kérdésem lenne: Ő generalizált szorongást állapított meg. Végigpróbáltunk számtalan gyógyszert, de mindegyiknek szörnyű mellékhatásai voltak. Emiatt sajnos nem vagyok alkalmas folyamatosan gyógyszert szedni. Abban maradtunk, hogy alkalmanként, tehát szorongásos rosszullét idején vegyek be frontint. Nagyon sok alternatív gyógymódot kerestem már de sajnos eddig még egyik sem vált be hosszú távon. Én nagyon félek, nehogy hozzászokjak a frontinhoz, de a már leírt helyzetben többet nem tudunk sajnos tenni. Ön hogyan látja ezt a helyzetet? Persze emellett folytatódik a pszichoterápia de egy-egy rosszullét ettől még bekövetkezik s csak ekkor használnám a Frontint. Hosszútávon ezzel a stratégiával mire számíthatok?

        Szigeti Ildikó válasza a szorongás témában

        Kedves Kérdező! Ha valóban generalizált szorongásról van szó, akkor mindenek előtt tudnia kell, hogy ez egy betegség, amelynek megjelenési gyakorisága, a tünetek intenzitása minden erőfeszítése dacára változó lehet. A kombinált terápia (vagyis "beszélgetős" és gyógyszeres) alkalmas lehet a tünetek enyhítésére, ám megszüntetésére csak akkor van esély, ha a pszichoterápia során sikerül beazonosítani, mi váltotta ki. A hajlam öröklődhet, ám a megjelenését gyakran egy-egy konkrét, váratlan, intenzív negatív életesemény válthatja ki. Ilyen lehet egy szeretett személy halála, válás, költözés (ez esetben nem feltétlenül a negatív jelleg a döntő, hanem a változás intenzitása). Ha sikerül beazonosítani a fő kiváltó okot, érdemes azon "dolgozni" a terápia során, hogy vajon miért váltotta ki a szorongást. Általában célszerű a megértésen alapuló, úgynevezett kognitív terápiát kipróbálni, amelynek során a terapeuta megtanítja a kliensét arra, hogy miként kontrollálhatja a szorongásos rosszulléteket megelőző automatikus negatív gondolatait. Ha ezt sikerül megtanulnia, begyakorolja, komoly esélye lehet arra, hogy - ha nem is hagyhatja el egy ideig a szorongásoldó gyógyszereket, ám lassan, de biztosan anélkül is képes lesz "uralni", sőt, megelőzni ezeket a rosszulléteket. Ha úgy érzi, a jelenlegi terápia nem javítja érdemben az állapotát, netán rontja azt, bátran nézzen körül az interneten, és keressen olyan szakembert, aki kognitív terápiával foglalkozik. Üdvözlettel, Szigeti Ildikó krízistanácsadó szakpszichológus


        Kérdés: 2019. április 07., 14:36; Megválaszolva: 2019. április 08., 22:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tanácsát kérném,lányom 18,5 éves, pár éve pánikroham ami, depresszió ja van, most kB 2 hónapja került pszichológushoz, pszcihiáterhez, sajnos a helyzet miatt nehéz lépni, viszont 5 hete nem eszik szinte semmit, minden kijön belőle, leves...