Szorongás ébredéskor

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 2, 5 évvel ezelőtt generalizált szorongásra szedtem cipralexet 1 éven át. Jelenleg sokat javult az állapotom. Csak ha messzebbre utazok, ismeretlen helyen vagyok, illetve bezárt, kitett helyeken szorongok. Ha éjjel felkelek wc-re menet, hamar konstatálom, hogy a szoba ajtó zárva van és szinte mielőtt feleszmélek, elkezdek rettegni a bezártságtól, majd természetesen meg is nyugszom, miután kinyílik az ajtó. Ez utóbbi fél év alatt 4-5 alkalommal fordult elő. Kérdésem az lenne, hogy mit javasolna, hogy kevésbé szorongjak, ha távolodom otthonomtól, illetve szükség van-e foglalkozni az álmomból való ébredéssel, melynél szorongok? A munkámban nem okoz mindez gondot, viszont ha nem saját járművel utaznék, akkor lépne fel probléma. Az elmúlt 4 évben nem tudtam igény bevenni tömegközlekedést. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Gábor

Dr. Veress Dóra válasza szorongás témában

Kedves Gábor!

Az éjszakai felébredéseket követő szorongás meglehetősen ritkán fordul elő, és akkor is hamar megszűnik. Az igazi problémát az jelenti, hogy nem tud tömegközlekedni, illetve idegen autóval utazni, és az otthonától távol szorongani kezd. Ezek a helyek és helyszínek semmivel sem rosszabbak, mint a saját otthona, csak a gondolatai teszik félelmetessé őket. A gyógyszer ismételt szedése csökkenthet a tünetek intenzitásán, de végleges megoldást nem jelent a problémájára. Javaslom, hogy keressen fel egy pszichoterapeutát, akivel át tudják beszélni ezeket a helyzeteket és újra tudják fogalmazni a helyzetekhez kapcsolódó téves gondolatokat.

Kérdés: 2012. december 31., 05:45 ;Megválaszolva: 2013. január 06., 23:50
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
pánik/gyógyszer
Pánikbetegség, szorongás, egyre...
Az elmúlt időben azt vettem észre, hogy reggel remeg mindenem. Régebben szedtem paroxetint és xanaxot. Most is írtak nekem xanaxot de nem merem be venni....
Alkalmankénti Frontin szedése
Kedves Doktornő! Pszichoterápiát kezdtem el egy pszichiáter-pszichológussal, és a következő kérdésem lenne: Ő generalizált szorongást...
Felelem
Üdv! 38 eves vagyok egesz életemben küzdok a panikkal felelemmel szorongassal kisebb nagyobb mdhsuskitadokkal. Most ugy erzem megint ramtelepedett....
Szorongás? Kell gyógyszer?
Tisztelt Doktornő! 26 éves nő vagyok, januárban fejeztem be a jogi egyetemet, ami eléggé megviselt. Már gyermek korom óra félek az idegenekkel...