• 33 hetes terhesen tachycardia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        33 hetes terhes vagyok, első gyermekemet várom. Gyerekkorom óta kéthegyű billentyű prolapsusom van, melyből kifolyólag komolyabb gondom nem volt soha, csupán a pulzusom volt magasabb az átlagosnál. Most 33 hetes terhesen a pulzusom néha 130-140/min, ennek következtében néha szédülök és erős szívdobogást érzek. A nőgyógyászom aggódik, hogy a szülésnél esetlegesen anynira felmehet a pulzusom, hogy összeesik a keringésem és akkor a baba sem jut elég oxigénhez, ezért elküldött belgyógyászatra ahol megvizsgáltak és csináltak egy EKG-t: Mérsékelt obesitas. Ritmusos szívműködés, a mitralis areaban systoles click. Puha sejtes légzés. 125/min sinus tachycardia. Szabályos av-átvezetés. Kp. állású R-tengely Repolarisatio eltérés nélkül. Javaslat: Betaloc ZOK 50 mg 2*1 tabletta. Kérdésem az lenne, hogy a felírt gyógyszer szedése semmi esetben sem árthat a babámnak? Véleményük szerint ha szedem, jobb eséllyel indulhatok neki a szülésnek? Mennyire kockázatos ez a betegség? Ilyen esetben szoktak császármetszést javasolni vagy ez gyakran előforduló és kezelhető dolog? Válaszukat előre is köszönöm szépen

        Dr. Bene Orsolya válasza a tachycardia témában

        Kedves kérdező! Terhesség alatt normálisan is emelkedik a pulzusszám, bár a 130-140-es nyugalmi pulzus valóban kissé magas már. Esetleg Holterrel lehetne megnézni, csak a normál pulzus gyorsulásáról (sinustachycardia) van-e szó, vagy esetleg más ritmuszavar is jelentkezik (de ha 140-nél nem magasabb a pulzus, ennek kicsi a valószínűsége). A Betaloc biztonságosnak mondható terhesség alatt, de szorosabban kell figyelgetni a babát, a szülés alatt/után is (okozhat alacsony pulzust, vérnyomást nála is). Így elsőre nem mondanám, hogy császározni kellene, de ez függ attól is, hogy reagál a gyógyszerre, ill. milyen lesz az Ön és a baba állapota a vajúdás alatt (a vajúdás, szülés is emelheti a pulzusszámot, de nem valószínű, hogy ez nagyon megingatná a keringést, mindenesetre követni kell mindkettőjük állapotát, a szülész ezek alapján fog dönteni).


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. október 21., 11:40; Megválaszolva: 2011. október 22., 17:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés