Supraventricularis Tachycardia?

Tisztelt Doktornő / Úr! 3 évvel ezelőtt kezdődött problémám kapcsán kérném a véleményét. Egy meleg nyári napon fűnyírás közben lehajoltam, majd a pulzusom igen gyors (180-200 körüli) lett. Nehezen kaptam levegőt, kicsit szédültem is, 4-5 perc után magától kezdett lassulni, Egyre lassabb lett a szívverésem, kb. 2-3 perc alatt ért vissza a normális szintre. Először nem foglalkoztam vele, de aztán jött a következő, szintén lehajlást követően. (nem volt fizikai aktivitás előtte, csak lehajoltam fölvenni a cipőmet) Ez rövidebb volt, 2-3 perc után kezdett lassulni, az igen gyors szívverés közben voltak kisebb kihagyások. Voltam kardiológusnál, elmondása szerint egy jóindulatú szívritmuszavarról van szó, amit a nagyon magas szívideg frekvencia vált, vagy válthat ki. Rythmonorm 150 mg gyógyszert írt fel reggel és este. A gyógyszer szedése mellett is voltak rohamok, legtöbbször lehajlás követően, de volt példa arra is, hogy beültem az autóba, és ez a mozdulat váltotta ki. Igen kellemetlen, utána egy egész napig van nehéz légzésem és köhögés ingerem. Tovább mentem egy kórház kardiológiai osztályára, kicsit összezavart, hogy az ottani orvos pontosan az ellenkezőjét mondta az előző kardiológus állításának. Szerinte semmi szükség a propafenon kezelésre. inkább holter EGK-val meg kellene próbálni kideríteni a rohamok pontos okát. Végül nem volt szabad holter gép, kicsit nehézkes is volt ott minden, így egy jó hírű kardiológus magánrendelésén kötöttem ki. Na ő ugyanazt mondta mint az első orvos, a bolygó ideggel összefüggő jóindulatú szívritmuszavart állapított meg, csinált EGK-t ami (abban a pillanatban) negatív volt. Azóta is reggel este szedem a Rythmonorm 150-et amit havonta felír és ennyi. Ami engem érdekelne, de sajnos nem kapok rá választ, egyrészt Ön szerint mi lehet a probléma mögött, helyes-e a jelenlegi gyógyszeres kezelés. Egy erősebb köhögés során is érzem hogy beindulna, de pár másodperc után visszaáll a pulzus. Ritkultak a gyógyszerrel a rohamok. Köszönöm válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza tachycardia témában

Kedves Kérdező, a célzott kezelés a ritmuszavar alatti EKG birtokában lehet megfelelő. Esetleg Holter vizsgálattal ezt el lehetni csípni, ezért jó lenne a szívritmus monitorozás. Az Ön által szedett gyógyszer a többféle ritmuszavarban is használható, de jó lenne tudni, hogy mi van a háttérben. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra kardiológus

Kérdés: 2013. november 19., 11:54; Megválaszolva: 2013. november 20., 23:43
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Normális vérnyomás, magas pulzus
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy hónapok óta elég sűrűn érzem azt, hogy gyorsan ver a szívem, olyankor rosszul is vagyok. Elmentem a...
Magas pulzusszám
T. Doktornő/Doktor úr! Az ébredés utáni pulzusszámom évek óta magas 120-170 között mozog. Pajzsmirigy problémám nincs. Pár hete kaptam...
Mi bajom lehet?
Jó napot! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy tanácsot adjon nekem! Nem tudom, mi bajom lehet és az orvosok sem találnak semmit! . Elég...
Mitrális prolapszus, glükóz...
Tisztelt Doktor úr/nő! Szapora szívverés, idegesség miatt fordultam kardiológushoz. 80-90 közötti pulzusokat mértem, és ideges voltam. Egyébként...
Tachycardia
Tisztel Doktor Nő/Úr, szinte állandó tachycardiában (90/min fr alá szinte soha nem megy) szenvedek inmáron több hónapja. 1990-ben ASD II...