• Mönckeberg sclerosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném megkérdezni,hogy mit takar pontosan ez a betegség,és mik a kezelési ill a gyógyulási esélyei? Köszönettel: Kovácsné

        Dr. Bene Orsolya válasza a érelmeszesedés témában

        Kedves kérdező! A Mönckeberg sclerosis főleg az alsó végtag izmos artériáit érinti, az érfal középső, izmos rétegében meszesedés jelenik meg. A pontos oka nem ismert, de pl. cukorbetegekben, vesebetegekben gyakrabban fordul elő. Ellentétben a klasszikus érelmeszesedéssel, ez csak az érfalak merevségéhez vezet, de önmagában nem okoz szűkületet, így keringési tüneteket sem, bár fokozott rizikót valószínűsítenek az egyéb keringési betegségek, érszűkület kialakulása szempontjából. A kezelés leginkább az alapbetegség kezelését jelenti.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 30., 07:30; Megválaszolva: 2011. május 04., 09:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: