• Szivbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném megkérdezni,hogy a most 9,5 hónapos unokámnál 6 hónaposan kis lyukat állapitottak meg a szivén.Az édesanyjának is volt -jobb pitvari sösvény - két lyuk-1985-ben 6 éves korában megmütötték- teljesen panaszmentes- az anyai nagypapának 1989-ben 42 éves korában szintén lyuk volt a szivén/ akkor vették észre-feltehetően gyermekkorában is volt már csak nem vették észre-szintén megmütötték. A baba aki nagyon kicsi 9,5 hónapos 57OO gramm s 64 cm- 9 hónapra 235O grammal és 5O cm-vel született nagyon mozégkony,értelmes, ül a rácsos ágyba önállóan feláll- , az elmult hónapban 15 dkg.-t hizott, elötte havonta 2O-25 dkg-t, - A szivén levő lyuk lehet- a korábbihoz képest nagyobb, vagy esetleg ujabb is keletkezhetett, lehet-e attól a sulynövekedés megállása, már szinte 2 ,5 óránként eszik, fözeléket, gyümölcsöt, tápszert

        Dr. Berkes Andrea válasza a szívfejlődési rendellenesség témában

        Kedves Kérdező! A szív üregeit (bal és jobb pitvar és kamra) elválasztó sövényeken lévő „lyukak”, orvosi nyelven septum defektusok a leggyakoribb veleszületett szívhibát jelentik. A pitvari sövényen előforduló „kis lyuk” jelenléte korai csecsemőkorban szinte természetes, a magzati keringés alatt szükséges pitvarok közötti kommunikáció még nem tökéletes megszűnését jelenti. Amennyiben ebben az életkorban történik szív-ultrahang vizsgálat, nagy valószínűséggel felfedezésre kerül ez a természetes jelenség. Az ilyen típusú pitvari sövényhiányok spontán záródnak általában 4 éves korra. Bizonyos méretet meghaladó, meghatározott helyzetű defektusokról azonban már csecsemőkorban valószínűsíthető a későbbi beavatkozás igénye. Erről a vizsgálatot végző kardiológus véleményt ad. A nagymama kérdése szempontjából a legfontosabb tény, hogy az ilyen esetlegesen később (4 éves kor felett) beavatkozást igénylő pitvari defektusok sem okoznak semmilyen klinikai tünetet csecsemő- és kisdedkorban, súlyfejlődési zavar hátterében nem állhatnak. A kamrai sövényhiányok szintén bizonyos méret alatt és meghatározott elhelyezkedésben gyakran spontán záródhatnak, de a kamrák közötti jelentős kommunikáció akár már kis csecsemőkorban keringési elégtelenséghez vezethet. Ennek életkorra jellemző tünetei a csecsemő fáradékonysága-mozgásszegénysége, étvágytalansága, szapora, időnként nehezített légzése, gyakran jelentkező alsó légúti fertőzések. Ilyen esetekben a sövényhiány korai zárása indokolt. A nagymama leírása szerint unokája mozgékony, és talán jó étvágya ellenére nem kielégítő a súlyfejlődése, így az alacsony testsúly hátterében szív eredetű probléma kevéssé valószínű. Korához viszonyított testsúlya jelentősen elmarad a kívánt értéktől, így indokoltnak tartom a gyermek gyermekorvosi vizsgálatát. Magyarországon a gyermekgyógyászati és védőnői hálózat feladata a csecsemők és gyermekek testi és szellemi fejlődésének követése, problémák észlelése esetén szakorvosi vizsgálatok javaslata.


        Dr. Berkes Andrea
        Gyermekorvos

        Dr. Berkes Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 25., 19:26; Megválaszolva: 2011. május 02., 09:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés