Milyen és mit ér a szíven Szívinfarktus és szívkatéterezés után?

Egy utólag megállapított szívinfarktust követő szívkatéterezésről készült írásos anyagban következő olvasható: Superjobb domináns keringés. A főtörzs ép, az LAD a kp. szakaszon bifurkál. Az itt leadott diagonális egyenértékű az eredeti érrel. A gracilis distalis szakaszon az ér elzáródott, de kollateralisokpn keresztül a kiáramlási pálya anterograde telődik. (Intervenció nem jö szóba.) A CX és RCA ép, eltérés nélküli. Mit jelent ez, hogyan kell ezt értenie, értelmeznie egy laikusnak?! És ilyen erekkel mire lehet számítani optimista, ill. pesszimista szemlélettel?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza szívinfarktus témában

Kedves kérdező!

Kezdjük egy kis anatómiával: A szív vérellátásáért alapvetően egy bal és egy jobb koszorúér felel. A bal coronaria két ágra oszlik, ez az elülső leszálló ág (rövidíteni LAD-nak vagy RDA-nak szokták) , és a körbefutó ág (CX-ként rövidítve) . A jobb koszorúér az RCA. Ezek az erek aztán faágszerűen elágaznak. Durva megközelítésben a bal ágrendszer a bal kamra jelentős részét látja el, a jobb pedig a jobb kamrát és a bal kamra alsó-hátsó falának egy részét. Az Ön esetében a bal ágrendszer nem túl jelentős, vagyis a jobb koszorúér felel a szív nagy részének vérellátásáért. És itt jön a lényeg: ennek a kis LAD-nak az egyik ágának a vége záródott el, de időközben áthidaló erek, ún. collateralisok is kialakultak, tehát az adott terület vérellátása megoldott, nincs értelme stentet behelyezni (lehet, hogy ezért is derült fény csak utólag az infarktusra) . Az infarktus valószínűleg kicsi volt, bár csak a katéteres leletet látom, a többi eredményét (szívultrahang) nem ismerem, úgy is mondhatom (optimistán szólva) , hogy mázlija volt. Ettől még a jövőben ugyanúgy oda kell figyelni az életmódra, szedni a javasolt gyógyszereket.

Kérdés: 2011. február 16., 10:23; Megválaszolva: 2011. február 18., 15:27
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal pitvar kissé tágabb
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás