• Kamrai exrasystolia-mennyire veszélyes?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Bene Orsolya! Több éve kezelnek szívritmuszavar miatt, amire eddig propafenont kaptam, mivel a béta-blokkolót nem tolerálta a szervezetem. Babát szeretnénk vállalni,így a gyógyszerelhagyással próbálkozunk,ami következtében nőtt a melléütések száma. Az Echo lelet szerint . JK: 20mm, Ao:27 mm, BP:32 mm, Sept:9/13 mm, BK: 48/32 mm, HF:13/16 mm EF:63%. Norm.üregátmérők,falvastagságok.Reg,falmozg.zavar nem látszik. E/A:1,5 Ao.áramlási seb:0,68 m/s. Billenytűk vékonyak. MMV vaskosabb,kissé prolabál. Jelzett MI. Jó globalis syst. BKF:Relax zavar nincs. Endocarditis profilaxis javasolt. iránydiagnózis: A kéthegyű billenytű prolapsusa.A legutóbbi 24 órás EKG Holter leletemmel kapcsolatban szeretném véleményét kérni . Az alapritmus SR,norm, napszaki ingadozás mellett. Max fr.:125/min, (sin.tach. kisebb fizikai terhelésre),min fr.:48/min (sin.brad. éjszakai nyugalom során). Ami aggaszt engem az a következő: 2318 VES,65 couplet,1 triplet volt megfigyelhető, 133 SVES jelentkezett, egyéb ritmuszavar, ST,T eltérés nem volt megfigyelhető. A diagnózisom: Kamrai extrasystolia lown II. III. Mindezeknek laikusként megpróbáltam utánakeresni a kamrai melléütéseim magas száma illetve a többgóc nagyon megrémisztett. Kérdésem, Ön szerint ez magas értéknek számít és mennyiben veszélyezteti életkilátásaim, mire számíthatok az elkövetkezendőkben? Szükséges-e életmódot változtatni és vállalhatok-e gyermeket emellett?Februárban ablatiora vagyok előjegyezve, bízom a sikerében, ugyanakkor nagyon félek is. Megtisztelő válaszát előre is nagyon szépen köszönöm és boldog, sikeres új esztendőt kívánok Önnek! B.J.

        Dr. Bene Orsolya válasza a extrasystole témában

        Kedves kérdező! A kamrai extraszisztolék, még ha komplexek is (vagyis kapcsoltak, ill. többgócúak) egészséges szív esetén kis kockázatot jelentenek, általában kezelést is csak a nehezen tolerálható panaszok miatt igényelnek (illetve, ha nagyon nagy számban jelentkeznek, akkor ronthatják a szív teljesítményét, de ez inkább tízezres nagyságrendnél fordul elő). Az Ön ultrahangja rendben van, egy kis prolapsus látható rajta, de emiatt nem kell aggódni. A terhesség során fokozódhat az extrák előfordulása, de nem valószínű, hogy életveszélyes ritmuszavar alakulna ki. Mindenesetre, ha úgy ítélik meg, hogy ablációra alkalmasak az extrák, érdemes a beavatkozást letudni még a tervezett terhesség előtt.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. december 29., 14:12; Megválaszolva: 2011. január 05., 21:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés