Kamrai exrasystolia-mennyire veszélyes?

Tisztelt Dr. Bene Orsolya! Több éve kezelnek szívritmuszavar miatt, amire eddig propafenont kaptam, mivel a béta-blokkolót nem tolerálta a szervezetem. Babát szeretnénk vállalni, így a gyógyszerelhagyással próbálkozunk, ami következtében nőtt a melléütések száma. Az Echo lelet szerint. JK: 20mm, Ao: 27 mm, BP: 32 mm, Sept: 9/13 mm, BK: 48/32 mm, HF: 13/16 mm EF: 63%. Norm.üregátmérők, falvastagságok.Reg, falmozg.zavar nem látszik. E/A: 1, 5 Ao.áramlási seb: 0, 68 m/s. Billenytűk vékonyak. MMV vaskosabb, kissé prolabál. Jelzett MI. Jó globalis syst. BKF: Relax zavar nincs. Endocarditis profilaxis javasolt. iránydiagnózis: A kéthegyű billenytű prolapsusa. A legutóbbi 24 órás EKG Holter leletemmel kapcsolatban szeretném véleményét kérni. Az alapritmus SR, norm, napszaki ingadozás mellett. Max fr.: 125/min, (sin.tach. kisebb fizikai terhelésre) , min fr.: 48/min (sin.brad. éjszakai nyugalom során) . Ami aggaszt engem az a következő: 2318 VES, 65 couplet, 1 triplet volt megfigyelhető, 133 SVES jelentkezett, egyéb ritmuszavar, ST, T eltérés nem volt megfigyelhető. A diagnózisom: Kamrai extrasystolia lown II. III. Mindezeknek laikusként megpróbáltam utánakeresni a kamrai melléütéseim magas száma illetve a többgóc nagyon megrémisztett. Kérdésem, Ön szerint ez magas értéknek számít és mennyiben veszélyezteti életkilátásaim, mire számíthatok az elkövetkezendőkben? Szükséges-e életmódot változtatni és vállalhatok-e gyermeket emellett? Februárban ablatiora vagyok előjegyezve, bízom a sikerében, ugyanakkor nagyon félek is. Megtisztelő válaszát előre is nagyon szépen köszönöm és boldog, sikeres új esztendőt kívánok Önnek! B.J.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza extrasystole témában

Kedves kérdező!

A kamrai extraszisztolék, még ha komplexek is (vagyis kapcsoltak, ill. többgócúak) egészséges szív esetén kis kockázatot jelentenek, általában kezelést is csak a nehezen tolerálható panaszok miatt igényelnek (illetve, ha nagyon nagy számban jelentkeznek, akkor ronthatják a szív teljesítményét, de ez inkább tízezres nagyságrendnél fordul elő) . Az Ön ultrahangja rendben van, egy kis prolapsus látható rajta, de emiatt nem kell aggódni. A terhesség során fokozódhat az extrák előfordulása, de nem valószínű, hogy életveszélyes ritmuszavar alakulna ki. Mindenesetre, ha úgy ítélik meg, hogy ablációra alkalmasak az extrák, érdemes a beavatkozást letudni még a tervezett terhesség előtt.

Kérdés: 2010. december 29., 14:12; Megválaszolva: 2011. január 05., 21:31
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen
Fertőzés eredetű szívpanaszok...