Pulmonális hypertonia

Tisztelt Doktornő! 25 éves vagyok! 175 cm és 82 kg a Bmi-m 26,78! Az elmúlt egy évben 17 kg-tól szabadultam meg! Rendszeresen mozgok (napi séta a kutyával többször kb 6-8 km.) Ezenkívül más sport lehetőség sajnos a vírus miatt nem nagyon van! Gyermekkori asztmám az van! Aztán évekre eltűnt gyógyszer sem kellett most viszont 2016 óta időszakosan előjön (leginkább hidegebb, szmogos és nyirkos és párás időben jön elő vagy allergia főszezonban, mert, hogy allergiás is vagyok) . Olyankor fulladok (gégénél szorító érzés) és ventolint használok alkalmanként (nagyon elenyésző számban) Illetve symbicortot fújok, amíg jobb nem lesz. Mostani légzés funkciós vizsgálat tökéletesen működő tüdőkapacitást mutatott (tüdőgyógyász csúcsáramlás monitorozást javasolt, hogy el tudja dönteni 2 hetes intervallumban, hogy szükség van-e a gyógyszerre vagy sem? 2016. óta nem dohányzom! Családi háttérben szerepel magas vérnyomás betegség mind anyai mind apai ágon illetve koszorúér betegségek, infarctus. Édesapám Bypass műtét és aorta billentyű csere (Sajnos el is hunyt 2018-ban 52 évesen álmában nagy kiterjedésű infarctus) Nagymamám szintén hasonló háttér ő 72 éves volt pangásos szívelégtelenség lett a vége (igaz, hogy mellette cukorbetegek voltak és dohányoztak valamint erősebb túlsúly jellemezte őket) . A vérnyomás értékeimet rendszeresen ellenőrzöm néha előfordul 1-1 kiugró mérés a legmagasabb pl (144/88 volt pulzus 80) . Átlagosan olyan 110-134/63/80 között mozog a vérnyomásom a napi átlag pulzusom olyan 70 alatt szokott lenni (okosóra méri egésznap) . Kardiológiai kivizsgálás történt több nagy labor vizsgálattal! 2020 nyarán (terhelés, 24 órás ekg, abpm, echo) Normális tágasságú szívüregek jó bkf functio kiváló terhelhetőség, 1-1 magasabb tensios érték valamint 24-órás ekg során nem számottevő sve-sves lett az eredmény. Pont ez volt az ok amiért felkerestem a kardiológiát, hogy fulladok valamint egy nap többször érzem mintha megremegne a szívem vagy így többet dobbanna egyszerre (Bár ez is egy jó ideig eltűnt de mostanában ismét érzem. Régóta fennálló mellkasi fájdalmaim vannak pl, ha nagy levegőt veszek a hátam meg a szegcsontomnál fáj a hónaljam mellett kétoldalt a mellkasomnál szokott szegycsontig valamint ha fordulok egyet sokszor van naponta többször, hogy ropognak a mellkas csontjaim. 2020 őszén is volt egy karidológiai kivizsgálás: Jelen Panaszok: Atípusos mellkasi panaszaok, 1-1 megélt ES, idõnként palpitatio. Hozott EKG-n 1-1 VES. Státusz: Sejtes légzés, tiszta szívhangok. Hasban kóros nincs. Anasarca nincs. RR: 142/84 Hgmm, EKG: 72/min. s.r., kp. tengelyállás, T3 neg. Vizsgálatok Egyéb vizsgálatok: Echocardiographia 2020.08.17 11: 33: Ao 28, BP 30, septum 9-11, hf 7-9, Dd 49, Ds 32, EF 63%. E/A 1.4, DT 151 msec. Ao csúcs seb. 1.4 m/sec. IVC 15 mm. Ép bill-k, szegmentalis mozgászavar nincs. Jó bkf. Epikrízis: Dg.: Sine morbo cardiol. Vél.: Jelenleg kard. teendõ nincs. Aztán tavaly decemberben is volt egy magán kardiológiai kivizsgálás: Családi anamesis: halmozottan szívbetegség, koszorúér betegség,é.apja korai szívinfarktus, billentyű betegség Gyógyszerérzékenység: Sumetrolim és Sumamed is allerg.s Gyógyszerei: bromocryptin RR: jo. .150/80 Hgmm (nem szokott ilyen magas lenni a vérnoymásom csak ott volt annyi nagyon izgultam) EKG: Sinus ritmus, PQ: 122 msec, tengely, QRS: 100 msec, izoelektromos ST-k, III-ban neg, egyebütt poz. T-k, fr: 94 /min ECHOCARDIOGRAPHIA: Mitralis billentyű vékony , MI: jelzett Aorta gyök: 23 mm , Aortabillentyű vékony, AI: 0 , Ao vmax: m/s Tricuspidalis billentyű vékony, TI: jelzett Pulm.Syst. nyomás: 26 Hgmm Pulmonális billentyű vékony, Bal kamra végdiast.: 46 mm , végsyst.: 26 mm , Bal kamrai ejekciós frakció: 70% Septum: 10 mm , hátsó fal: 10 mm Bal pitvar: 30x43 mm, jobb pitvar: 33x43mm , jobb kamra: 26 mm E: 1,0 m/s A: 0,85 m/s TAPSE: 30 mm, MAPSE: 14 mm Vélemény: hyperkinetikus szívműködés, normális tágasságú szívüregek, jó systolés bal kamra és jobb kamra pumpafunkció. Körülírt falmozgászavar nem látható. Shunt jelenleg nem látható. DIAGNÓZIS: Sine morbo card. Vélemény és javaslat: rendszeres vérnyomás ellenőrzés javasolt, célértékeket átbeszéltük. Itt az lenne a kérdésem, hogy a 26 hgmm mért pulm. nyomás adhat gyanút pulmonális hípertoniára? Mostanában éjszakánként úgy érzem, nagyon megy a szívem de a vérnyomás mérések és a pulzus ezt nem igazolja. Óra szerint, ha éjszaka rajtam van néha a pulzus felmegy 40-45-ről 90 re de visszaugrik. A fulladások miatt voltam egy csökentett sugártartalmú mellkas ct-n is ami szintén negatív: A VIZSGÁLAT MEGNEVEZÉSE: Privát CT mellkas - csökkentett sugárterheléssel KLINIKAI ADATOK ÉS A VIZSGÁLAT INDIKÁCIÓJA: Asthma, emphysema RÉSZLETES LELET: A tüdőkben körülírt vagy diffúz kóros eltérés nem igazolható. A hörgők normális lefutásúak és tágasságúak. A mediastinum és a hilusok területén nagyobb nyirokcsomó vagy egyéb kóros nem látható. A nagyerek normális tágasságúak, telődésűek, kóros meszesedést nem mutatnak. A szív nagysága, configuratioja szabályos. Pleuramegvastagodás, pleuralis folyadékgyülem nem látszik. Amennyire a natív mérésekkel megítélhető, a felső hasi régióban kóros nem ábrázolódik. RADIOLÓGIAI VÉLEMÉNY: Negatív lelet. VIZSGÁLATI TECHNIKA: Csökkentett sugárterheléssel készült natív mellkas CT vizsgálat. Vékony szeletes rétegfelvételből MPR coronalis síkú rekonstrukciót készítettünk. Készülék: GE Revolution EVO. Hasi uh is készült most januárban ott csak egy 4 mm-es polipot mutattak az epémen. Sajnos sokszor van hányingerem a gyomrom is szokott égni a zsírosabb ételeket nem igazán bírom (részletes gasztroe. kivizsgálás még nem volt) Valamint volt 2 vérvétel januárban (Májenzimek, teljes minőségi vérkép, süllyedés, vérzsírok, Lipáz-amiláz, billirubin, CK, LDH, reuma fakor, kémiát néztek valamint alfa 1 antitriszpint és vese funkciókat minden rendben volt. Egyedül az albumin és az összfehérje volt a referenciánál 1-el magasabb. Endokrin gondozás alatt vagyok 6 éve magas prl szint miatt 4 szer voltam sella MRI-n negatív valamint az endokrinológus rendszeresen néz TSH-t is szabat T3 meg T4-et is. Azok is rendben. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint illetve a leletek alapján a 26 HGMM –es pulmonális nyomás miatt szóba jöhet-e pulmonális hipertónia? Valamint a mostanában jelentkező palpitáció érzése miatt? Illetve, hogy javasol esetleg az extra systolék illetve időszakos mellkasi fájdalmak miatt szív mrit vagy ennyi uh bőven elég? Vagy esetleg más irányban kellene kivizsgálást folytatni? Még kiegészítésképpen annyi, hogy nem kávézom és energia italt sem iszok egyáltalán! Valamint készült két db nyeletéses rtg az egyik 2021-ben a másik 2018-ban mindkettő azt írja, hogy a szegycsont magasságában a nyelőcső balra ívben dislocalt és comprimalt. (Gondolom anatómiailag is lehet ilyen mert minden más rendben van) 2020 nyarán koronavírus fertőzésen átestem (gyengébb lefolyású volt) . Köszönöm előre is, hogy elolvasta a levelemet és válaszát is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza extrasystole témában

Kedves Kérdező!

A 26 Hgmm-es jobbkamrai nyomás nem jelent pulmonális hypertoniát.

A panaszokra tekintettel ismételt 24 órás EKG (Holter ) végzése javasolt, ezzel kideríthető, van-e kezelendő ritmuszavar. Néhány extraszisztoléja bárkinek lehet, ez még nem egyenlő szívbetegséggel.

Azt gondolom, Önben nagyfokú szorongás is van a családban halmozodó szívbetegség, és a saját tünetei miatt, a szorongás csökkentésére pszichológus segítségét érdemes lenne igénybe venni.

Jobbulást kívánok!

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. február 22., 10:32; Megválaszolva: 2021. február 24., 00:32
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Magasvérnyomás EKG lelet
Magas vérnyomás
Milyen oltást kaphatok?
Szivbetegség?
Alacsony Spo2 szint