Szívritmus

Tisztelt Doktornő/Úr!

28 éves férfi vagyok. 21 éves koromban Hypertonia-t diagnosztizáltak nálam, és azóta szedek Pritor-t. Kezdetben 40mg/nap, majd - kb. 4 éve - 80mg/nap. 1 éven át Talliton-t is "kellett" szednem, de attól folyamatosan mellkasi fájdalmat éreztem, és sportolás közben sem éreztem magam jól; de később szerencsére több vizsgálat is alátámasztotta, hogy ez a gyógyszer elhagyható...

Világ életemben sportoltam (jelenleg is igazolt sportoló vagyok) , imádok "menni", de a munkám és a tanulmányaim miatt kb. másfél éve nem volt kellő időm a mozgásra, most viszont minden újra adott, hogy visszatérjek a régi kerékvágásba.

A mai napon úgy adódott, felfutottam 4 emeletet lépcsőn, utána leültem. Éreztem valami furcsa érzést, amilyet azelőtt még sohasem (nehéz ezt leírni, nagyjából úgy tudnám megfogalmazni, hogy hirtelen egy pillanatra megtorpantam...) . Megvizsgáltam a pulzusomat, és azt vettem észre, hogy kb. 10-15 másodpercenként a szívverésem kihagy (a szokásos ritmushoz képest kettő helyett csak egyet ver) . Ez a dolog kb. 3 percig tartott, amíg a pulzusom átlag 90-re lassult.

A kérdésem: Ön szerint okozhat e ilyen jellegű ritmuszavart a gyógyszer, amit immáron már 8. éve szedek? Most júliusban lesz a sportorvosi vizsgálatom, ott Ön szerint kérjek külön erre a jelengésre irányuló vizsgálatokat? (gondolom, persze hogy igen)

Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szamosi Szilvia válasza szívritmus témában

Kedves kérdező!

Nem valószínű, hogy a Pritor okozta a panaszokat. Az Ön által leírt érzés hátterében ún. extraszisztolék állhatnak, ezek nagyon gyakran egészséges emberekben is jelentkeznek, de keringési zavar, ionzavar is állhat mögöttük. Helyesen gondolta, hogy megemlíti a sportorvosnak - mivel terhelésre jelentkeztek (legalábbis nem vette észre, hogy nyugalomban is lennének) , indokolt őket kissé alaposabban kivizsgálni, bár valószínűleg nem kell miattuk aggódni.

Kérdés: 2010. június 11., 10:13; Megválaszolva: 2010. június 11., 10:13
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Pulzus
Kedves Dr Nő Segitseget szeretnem kerni evente jarok kardiologiara mivel cukros vagyok 5eve szeretem karban tartani a szervezetem. Mindig ritmis zavar miatt...
Szívritmuszava, mint fogyókúra...
Tisztelt Cím! Diplomás felnőtt nő vagyok, akinek valszeg segítségre van szüksége. Szívritmuszavart diagnosztizáltak nálam. Elmondták, hogy az...
Gyógyszer szedése
Kedves Doktor Úr/ Doktornő! Avval kérdéssel fordulok önökhöz, elvoltam az házi orvosomnál szívtáji panaszaimal, megnézte az EKG-t, és Betaloc...
Szív "lelassulása"
Egészséges ha "lelassul" a szívem felállásnál? Úgy kell érteni, hogy ha hirtelen állok fel valahonnan akkor egy jó 5-10 másodpercig lassan és...
Mi okozhatja?
Kedves Doktornő. Már egy hónaja normális pulzus mellett is kihagy a szívem. Úgy érzem egy kicsit összehúzza a torkom és az orrom. 2002-ben...