Szívmegnagyobbodás! Halálos lehet?

Tisztelt cím!

 

Az egyik számomra kedves rokonomnak, aki elmúlt 71 éves azt írták a zárójelentésére, hogy a szíve majdnem eléri a mellkasát! Mostanában nagyon rosszul érzi ezmiatt magát. Szeretném megtudni, hogy mennyi idő alatt nő meg annyira a szív, hogy elérje a mellkasát és, hogy ha eléri, akkor tényleg megfog halni?

Köszönettel egy aggódó családtag!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csuth Ágnes válasza a szívmegnagyobbodás témában

Kedves kérdező!

Arra tudok gondolni, hogy a mellkas röntgenen észlelt leírás ijesztette meg Önt ennyire. Normálisan, ha szemből nézünk valakit, a szívét a szegycsont mögött és attól kissé balra kell elképzelni, ez látszik a mellkas röntgenen is. Szívmegnagyobbodás, a szívizomzat gyengesége esetén azonban a szív jelentősen kitágulhat, ilyenkor röntgenfelvételen a szív elérheti akár az oldalsó mellkasfalat is. A tágabb szív gyengébben húzódik össze, kevesebb vért pumpál ki, szívelégtelenség tünetei jelentkeznek. Megfelelően beállított gyógyszeres kezelés mellett gyakran lehet javulást elérni, máskor speciális pacemaker beültetése mérsékli  a panaszokat, bizonyos esetekben azonban nem lehet lényeges változást elérni, a beteg gyakori kórházi kezelésekre, vénás gyógyszerek adására szorul - hogy ez az állapot mikor következik be, nehéz  így megjósolni. A kilátások függenek a társuló betegségektől is, de az sem mellékes, mit mutat a szívultrahang. Remélem, sikerült kissé tisztáznom a kérdéseket.

Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. augusztus 07., 21:06; Megválaszolva: 2009. augusztus 07., 21:06
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mellkasrontgen
Volt pánikos
Extra dobbanások
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés