Mit tegyek? (Szívbeteg)

Tisztelt Doktor Nő!

Ismét megkísérlem elküldeni a kérdésem, mert semmilyen visszajelzést nem kaptam Öntől. 38 éves fiatal ember vagyok. Áprilisban egy első fali infarktuson estem át, melyet sokáig lábon hordtam az ellátásomig. Katéteres stent impl.-t kaptam. Az ECHO vizsgálat utolsó eredménye: Tágult bal kamra, kissé tágabb bal pitvar, norm. tág jobb szívfél. Jelentősen csökkent systolés bal kamra funkció, a globális EF 35% körüli (2 és 4 üregű Simpson 30-32%) . Akinetikus a csúcs, az anterior fal distalis 2/3-a, az egész anterior septum, ill. a többi csúcsi szegmentum; a csúcs és a csúcsi szegmentumok elvékonyodtak, kissé tágultak, nem lefűződő aneurismának megfelelően. Súlyosan hypokinetikus a septum többi része, ill. az anterior fal basalis harmada. Kis mitralis és tricuspidalis insuff. Emelkedett pulmonális nyomás nem mérhető. Intracardialis thrombus, számottevő mennyiségű pericardialis fluidum nem látható (posterolat. és a pitvarok körül 1-2 mm vastag) . A hónap elején ICD beültetést kaptam. A kérdésem az lenne, hogy ilyen állapotban tudok e még dolgozni, vagy kérelmezzem a leszázalékolásomat? Jelen munkám fizikai, ill. szellemi is. Műszakvezető vagyok egy hűtőházban. A végzettségemet tekintve húsfeldolgozó.Nem tudom mit tegyek, csak azt, hogy még szeretnék élni.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Botos Árpád válasza szívinfarktus témában

Kedves kérdező!

Elnézést a megkésett válaszért. Az ultrahang alapján elég nagy volt ez az infaktus, az eredmény egy jelentősen csökkent kamrafunkció lett - vagyis a szív teljesítménye igencsak lecsökkent. Kezelőorvosa ismeri jobban a funkcionális stádiumát, de szerintem indokolt lenne a leszázalékolás elindítása - az erős fizikai munka egyébként sem javasolt. Ennek ellenére nem szabad teljesen mellőzni a mozgást. Nem tudom, mennyire részesült rehabilitációban (hazánkban sajnos ez még nem mindenütt működik megfelelően, de pl. a balatonfüredi kórház is fogad infarktus után betegeket) , kardiológusa, háziorvosa tud bővebb tájékoztatást, beutalót adni. Ön még fiatal, fontos lenne a lehetőségekhez képest fenntartani a fizikai kondíciót és az életminőség, illetve a további megelőzés szempontjából sem mellékes, mennyit tud mozogni - rehabilitáció során a terhelhetőségnek megfelelően, személyre szabott "tréninggel" lehetne ezt elérni.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. augusztus 06., 18:47; Megválaszolva: 2009. augusztus 06., 18:47
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal pitvar kissé tágabb
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás