Érszűkület- bétablokkoló

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Édesapámnak nyaki érműtétje volt agyvérzés után és a Talliton nevű gyógyszert kapta többek között. Ezt a háziorvos többször lecserélte más gyógyszerre, nem tudjuk, milyen okból. Most a Coryol nevűt kapja előtte Carvedilol Hexalt előtte Carvedilol ratiopharmot és legelőször a Tallitont kapta. Olvastam a mellékhatásokat: vércukor és koleszterinszint emelkedés, gyomorpanaszok stb. ezek az un.nagyon gyakori mellékhatások. Olvastam a dilatrend gyógyszerről, amely szintén carvedilol hatóanyagú és ott nem ír ilyen súlyos mellékhatásokat és "nagy gyakorisággal ">10% feletti. Igaz lehet - e ez, hogy ugyanolyan hatóanyag, de nincs annyi káros mellékhatása a drágább gyógyszernek? Véleménye szerint érdemes - e a kevesebb mellékhatású gyógyszert kérni? Édesapámnak magas a koleszterinszintje, a vércukra, és vérhígító gyógyszereket (astrix statin) is szed.

Kérhetem - e a háziorvost, hogy a költséget vállalom, de a Dilatrendet kérem

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza gyógyszerfelírás témában

Kedves kérdező!

Sajnos nincs gyógyszer mellékhatások nélkül, a gyártóknak pedig muszáj minden lehetséges eltérést feltüntetniük - ezek nem jelentkeznek minden esetben. A béta-blokkoló típusú gyógyszerek (mint a milyen a carvedilol) ronthatják a zsír- és cukoranyagcserét, de számos kedvező hatásuk is van.

Az azonos hatóanyag-tartalmú generikus ("másolt") gyógyszerek eltérő segéd- és vivőanyagokat tartalmaznak, emiatt némelyik készítményt a betegek kevésbé tolerálhatják. Sajnos a háziorvost is kötik bizonyos szabályok, amik miatt az olcsóbb/kevesebb támogatást igénylő gyógyszert kénytelenek írni, azonban mellékhatások (pl. gyomorpanaszok) jelentkezésekor megfontolandó a drágább készítmény felírása, esetleg a gyógyszerváltás.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. április 21., 21:08; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 15:19
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Extra Systole
Szívizomgyulladás - lehetséges?
Infarktus lett volna?
Magas pulzus, laborértékek
Tisztelt Doktornő! Magas pulzus, laborértékek/Szívdobogás, laborértékek címmel tettem fel kérdést, de nem írtam a hasi UH eredményéről, ezt...
Nebibeta és pulzus
Tisztelt Doktornő! Magas nyugalmi pulzus, sinus tachycardia kapcsán írtam nemrég Önnek. A rendelőben 118 bpm-et mértek, itthon 90-100 között mértem....