• Érszűkület- bétablokkoló

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        Édesapámnak nyaki érműtétje volt agyvérzés után és a Talliton nevű gyógyszert kapta többek között. Ezt a háziorvos többször lecserélte más gyógyszerre, nem tudjuk, milyen okból. Most a Coryol nevűt kapja előtte Carvedilol Hexalt előtte Carvedilol ratiopharmot és legelőször a Tallitont kapta. Olvastam a mellékhatásokat: vércukor és koleszterinszint emelkedés, gyomorpanaszok stb. ezek az un.nagyon gyakori mellékhatások. Olvastam a dilatrend gyógyszerről, amely szintén carvedilol hatóanyagú és ott nem ír ilyen súlyos mellékhatásokat és "nagy gyakorisággal ">10% feletti. Igaz lehet - e ez, hogy ugyanolyan hatóanyag, de nincs annyi káros mellékhatása a drágább gyógyszernek? Véleménye szerint érdemes - e a kevesebb mellékhatású gyógyszert kérni? Édesapámnak magas a koleszterinszintje, a vércukra, és vérhígító gyógyszereket (astrix statin ) is szed.

        Kérhetem - e a háziorvost, hogy a költséget vállalom, de a Dilatrendet kérem

        WEBBeteg szakértő válasza a gyógyszerfelírás témában

        Kedves kérdező!

        Sajnos nincs gyógyszer mellékhatások nélkül, a gyártóknak pedig muszáj minden lehetséges eltérést feltüntetniük - ezek nem jelentkeznek minden esetben. A béta-blokkoló típusú gyógyszerek (mint a milyen a carvedilol) ronthatják a zsír- és cukoranyagcserét, de számos kedvező hatásuk is van.
        Az azonos hatóanyag-tartalmú generikus ("másolt") gyógyszerek eltérő segéd- és vivőanyagokat tartalmaznak, emiatt némelyik készítményt a betegek kevésbé tolerálhatják. Sajnos a háziorvost is kötik bizonyos szabályok, amik miatt az olcsóbb/kevesebb támogatást igénylő gyógyszert kénytelenek írni, azonban mellékhatások (pl. gyomorpanaszok) jelentkezésekor megfontolandó a drágább készítmény felírása, esetleg a gyógyszerváltás.

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        Dr. Bene Orsolya
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-21 21:08:36; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 15:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mia teendő ha 35 a pulzusom