• Nyaki erek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! 68 éves apukámat panaszai alapján nyaki ér uh-ra küldték, ahol a következő "lelet"-et kapta: "Mindkét bifurctioban és az ICA-k-ECA-k kezdeti szakaszán kiterjedt, egyenetlen felszínű echodus plakk sorozatok láthatók. A jobb oldali internan 90% feletti áramlási sebességnövekedéssel járó stenosis alakult ki. (praeocclusio) A bal ICA-n és az externakon stenosis, áramlási sebesség nem igazolható. A vertebralisok áramlása szabályos, anterograd. A subclaviak ábrázolható szakaszán keringési eltérés nem mutatható ki. A pajzsmirigy nagysága, szerkezete megtartott. A nyaki regioban kóros képlet nem látható." Mivel csak pár nap múlva megy vissza, szertnénk megtudni, hogy mit jelent ez "magyarul" és mit javasol. Válaszát előre is köszönöm: Krisztina

        WEBBeteg szakértő válasza a érszűkület témában

        Kedves  Kérdező!

        A leírtak alapján megállapítható, hogy édesapjánál egy elég súlyos nyaki érszűkületet találtak a jobb oldali nyaki verőéren. Mivel az agy vérellátásáért két oldali érhálózat felelős -amik a koponyán belül kapcsolatban vannak- az egyik oldali verőér akár el is záródhat anélkül hogy különösebb panaszokat okozna. Az előbb említett helyzet ritka, mivel az agy vérellátásának zavara figyelmeztető jeleket ad pl. szédülés, fülzúgás, emlékezet kiesések, végtag gyengeség, stb. A  leletet komolyan kell venni mivel bénulások alakulhatnak ki kezelés nélkül. A megoldás részben gyógyszeres ( véralvadás gátlás ,vérlemezke összecsapzódás gátlás) véglegesen pedig érsebészeti műtétet jelent- esetleg katéteres módon való tágítást-stent behelyezést. Keressen fel érsebészeti szakrendelést.

        Dr. Palotás Lehel


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-12-04 23:34:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 09:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: