Magas pulzus, laborértékek

Tisztelt Doktornő! A mai napon (2022. jan. 12.) küldtem Önnek egy kérdést magas pulzussal kapcsolatban, de sajnos kihagytam sok fontos adatot, ezeket pótolom. Így arra kérem, inkább erre a kérdésre válaszoljon! Tüneteim összefoglalása: 2 hónapja gyomorhurutra utaló tünetek hidegrázással, magas pulzussal, ingadozó vérnyomással; puffadás, sárgás széklet. (A tünetek erősen fűszeres étel és alkohol fogyasztása után lobbantak fel.) Javulás, majd hetekre rá 1 napig émelygés. Az utóbbi hetekben fázékonyság, fáradékonyság (hamarabb elálmosodom) , magas pulzus, csökkent terhelhetőség (főleg emelkedőn, lépcsőzéskor) észlelhető. Pfizer vakcina 1 hónappal ezelőtt. Túlsúlyom van (BMI 28) , az utóbbi években nem sportoltam rendszeresen; ülőmunkát végzek; egy ideig táncoltam heti 1-szer, de szeptember óta egy lábujjtörés és a gyomorpanaszok miatt szüneteltettem. A múlt héten sok gyaloglás, 10-15 km minden másnap. Véroxigénszint: 98-99% Kardiológiai lelet: Status: kp. táplált alkat, cyanosis ödéma nincs, részarányos mellkas, érdes alaplégzés, ritmusos szívműküdés zörej nem hallható, végtagok alakilag és funkcionálisan épek. EKG: Sinusritmus, kp. tengelyállás, PQ: 0,12sec QRS: 0,08sec isoelectromos ST-k, poz T-k. RR: 141/87 Hgmm, HR 118 bpm (itthon 90 és 100 között, korábban 80 és 90 között, bár nem mértem rendszeresen) . Echocardiographia: Aorta 20mm - 25mm - mm Septum: 9mm, LV: 49mm, PW: 7mm, EF: 62% 4 üregből: LV: 51mm, LA: 31mm x 34mm, RV: 36mm, RA: 34mm E/A: 0,4/0,62 Balkamra kiáramlási sebessség: 1,2 m/s, TAPSE: 29mm Mitrális billentyű: ép, Aorta billentyű: háromtasakos ép, Tricuspidalis billentyű: ép, Pulmonalis billentyű: ép, Segmentalis falmozgászavar nincs. Pericardialis fluidum: nincs, Intraventricularis thrombus: nincs Vélemény: Sinus tachycardia. Mellkasröntgen (2 hónapja készült): Középállású rekeszívek. Szabad lat. sinusok. A tüdőben aktuális kóros nem látható. A szív nagysága normális. Szabályos kisvérkör. Kp. tág aorta. Carotis UH: A carotisok norm. tágasságúak, bennük jó ütemű áramlás van. A friss laborértékekről (2022. jan. 10.) képet is töltök fel. A korábbiak (december 23.): Totál bilirubin 23,7 umol/L * 5,0 - 21,0 Direkt bilirubin 4,1 umol/L * 0,0 - 3,4 C reaktív protein (CRP) 5,40 mg/L * 0,00 - 5,00 Koleszterin 5,30 mmol/L * - 5,20 Triglicerid 1,56 mmol/L - 1,71 HDL koleszterin 1,16 mmol/L * 1,17 - LDL koleszterin 3,64 mmol/L * - 3,34 Kreatinkináz (CK) 66 U/L - 146 Referenciatartományban: GOT (ASAT) , GPT (ALAT) , Gamma GT (GGT) , Alkalikus foszfatáz, Nátrium, Kálium, Klorid, Kálcium, Magnézium, Foszfát, Összfehérje, Amiláz, Karbamid, Kreatinin, eGFR-EPI, Húgysav, Glükóz, Vas, Transzferrin, transzferrin szaturáció, Ferritin, D-vitamin, Inzulin, kortizol Vérkép: Monocita % 8,10 % * 2,00 - 8,00 A többi érték a referenciatartományban van. TSH 2,010 mIU/L 0,550 - 4,780 Az EKG-t és UH-t végző kardiológus az emelkedett CRP és májenzim érték miatt még fennálló gyulladásra gyanakszik, és rendszeres mozgást javasol. A kérdésem: érdemes még további vizsgálatokat kérni a magas pulzus miatt, és milyet? A jó EKG és UH ellenére szóbajöhet valamilyen szívprobléma? Előre is köszönöm!

Dr. Molnár Dóra válasza gyors szívverés témában

Kedves Kérdező!

Továbbra is a hasi panaszok eredetének tisztázását javaslom, egyelőre a leírt kardiológiai vélemény miatt nem látok aggodalomra okot.

Jobbulást kívánok!

Tisztelettel: dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. január 12., 20:39; Megválaszolva: 2022. január 13., 18:58
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívkörnyéki fájdalom...
Tisztelt Doktornő! Szeretném a segítségét kérni, hogy három hete éreztem szívdobbanásokat, és azóta gyengének érzem magam, és folyamatosan...
Vérnyomás és rohamok
Kedves doktornő/doktor úr, Hirtelen rosszullétek törnek rám, egyik percben teljesen jól érzem magam aztán hirtelen elkezdek szédülni, ájulás...
Szívbetegség?
Tisztelt DoktorNő! Az lenne a kérdésem, hogy szívbetegségem van-e? 3 éve kezdődött mikor hirtelen felgyorsult a pulzusom.Sajnos megszámolni nem...
Rendszertelenül jelentkező, néhány...
Tisztelt Doktornő! A következő problémával fordulok Önhöz: Már egészen sok éve, gyerekkorom óta találkozok egy rendszeres jelenséggel....
hirtelen erős szívverés
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Már több alkalommal volt olyan hirtelen rosszullétem, hogy elgyengülök, rövid ideig gyorsan ver a szívem és utána egypár...