Tüdő, szív, vagy egyéb betegség? Esetleg...semmi

Tisztelt Szakértők! 27 éves, vékony testalkatú, rendszeres ülő munkát végző férfi vagyok. COVID-os nem voltam, a Moderna oltást kaptam I. – 2021.05.21. II. – 2021.06.18. Hónapok óta mellkasi díszkomfort érzésem van, főleg a bal oldalon, illetve ehhez társul nehézlégzés is. A nyugalmi pulzusom sajnos magas (100 feletti) , ami miatt szintén szoktak rosszulléteim lenni: nyugtalanság, verejtékezés, remegés, szédülés. A háziorvosom írt fel Betaloc Zok 25 mg, illetve 0,25 mg-os Frontint, amikből felet veszek be naponta. Ezekkel a rosszulléteim megszűntek, de a mellkasi díszkomfort érzés és a nehézlégzés sajnos nem. Labor: Fehérvérsejt 7,31G/L,Vörösvértest 5,19 T/L,Hemoglobin 157,00 g/L,Hematokrit 0,45 L/L,MCV 85,90 fL,MCH 30,20 pg,MCHC 352,00 g/L,Trombocita 264 G/L,MPV 7,88 fL,Limfocita (abszolut) 2,40 G/L,Monocita (abszolut) 0,35 g/L,Neutrofil (abszolut) 4,46 G/L,Eozinofil (abszolut) 0,08 G/L,Basofil (abszolut) 0,03 G/L,Neutrofil 61%,Eozinofil 1%,Monocita 5%,Basofil 0%,Limfocita 33%,Vérsüllyedés 2 mm/h,Szérum Na 142mmol/l,Szérum K 4,30 mmol/L,Szérum Ca 2,47 mmol/L,Szérum Mg 0,82 mmol/L,Szérum Fe 16,4 umol/L,GOT 25 U/L,GPT 28 U/L,Gamma GT 17 U/l,Alkalikus foszfatáz 86 U/L,Kreatin kináz 34 U/L,CK-MB 13 U/L,C reaktív protein 0,51 mg/L,Koleszterin 4,90 mmol/L,Triglicerid 0,74 mmol/L,HDL koleszterin 1,00 mmol/L,LDL koleszterin 3,56 mmol/l,Karbamid 3,60 mmol/L,Kreatinin 107 umol/L,eGFR 77,Húgysav 265 umol/L,Laktát dehidrogenáz 257 U/L,Összfehérje 67 g/L,Albumin 47 g/L,Totál bilirubin 7,0 umol/L,Konjugált bilirubin 3,1 umol/L,Glukóz 4,20 mmol/L,Hemoglobin A1C 31,93 mmol/mol,Hemoglobin A1C% 5,08%,TSH 1,921 mIU/l, Általános vizelet: Vér – negatív,Fehérvérsejt – negatív,UBG 3,4 umol/l,Bilirubin – negatív,Fehérje – negatív,Keton – negatív,Cukor – negatív,pH 7,Fajsúly 1,015 g/mL,Nitrit – negatív,Vizelet üledék negatív. Szívultrahang: Aortagyök: 28 mm. Aorta bill.nyitás 19 mm. Bal pitvar: 30 mm. Septum: 8 mm. Hátsó fal: 8 mm. Bal kamra Dd: 41 mm. Bal kamra Ds: 29 mm. EF: 57% TAPSE 20 mm. Bal pitvar: 29x41 mm. Jobb pitvar: 33x36 mm. Jobb kamra: 32mm. Kiáramlási sebesség: 1,3 m/sec. Aorta Vmax: 1,4 m/sec. E/A: 0,7/0,8. E/E': 4,5. E'lat: 19 cm/sec. E'med: 14 cm/sec. S'lat: 17 cm/sec. TI: jelzett Becsült kisvérköri nyomás: 21+5 Hgmm IVC 12 mm. Norm. üregméretek. Jó systoles és diastoles bal kamra funkció, jó systoles longitudinális jobb kamra funkció. Jó felmozgások. Számottevő vitium, kisvérköri nyomásfokozódás, PF, thr nem látható. 24 órás Holter (Betaloc szedése mellett): Össz.QRS: 97915, VES: 3900, Max. R-R távolság: 1618 ms., Frekvencia minimum 48, átlag: 72, max: 136/min. Vélemény: a páciens a felvétel ideje alatt több alkalommal jelzett szédülést, verítékezést, hátfájdalmat, szívdobogást, fáradtságot. Egyenleges gyakorisággal volt izolált extrasystolia, a kamrai ES-ek száma a QRS-ek max. 4%-a (a normál ütéstől kevéssé tér el, így a készülék gyakran pitvari ES-nek érzékelte) Koponya natív MR és CT: corpus pineale cysta, minden más negatív Nyugalmi légzésfunkció: FVC: 94% (4,78 l) , FEV1: 107% (4,59 l) , Tiffn: 96%, FEF 75%: 116%, MTT: 73% Terheléses spiroergometria vizsgálat: Csökkent fizikai teljesítőképesség. A terhelés maximuma 150 Watt. Spec.aerob kapacitás: 28,5/ml/min/kg (61%) (VO2/kg) . Terhelés maximumán a keringési rezerv. megtartott maradt. (HRR: 20/min) . Légzési rezerv megtartott maradt: BR: 63%. A laktát küszöböt a max. teljesítőképesség 50%-nál érte el. Deszaturáció nem történt. EKG-n terhelés mellett mellkasi elvezetésekben ST depresszio. Vélemény: Symbicort 4,5/160 mikrogr. 2x1 puff. 1 hónapig. Szív és agyi eredetű problémákat kizárhatom, ugye? Felmerülhet-e pl. COPD, vagy asztma, vagy egyéb tüdőbetegség még ezek után? A tüdőgyógyász felírta a Symbicort a terheléses légzésfunkció vizsgálat után. Ez valóban indokolt a leletek alapján? És amennyiben igen, akkor elég lenne 1 hónapig befújni? Továbbá a Betaloc Zok és a Symbicort ellentétes hatást vált ki, alkalmazhatóak egyáltalán együtt? Végül pedig mit jelent az az ST depresszio?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza szapora szívverés témában

Kedves Kérdező!

Azért egy hónapra kapta a tüdőre Symbicortot, hogy a pulmonológus lemérje a hatást.

A Betaloc-nak van egy enyhe hörgőszűkítő hatása, ezért valóban lehetne ezen módosítani.

A leírásban említett ST depresszióról nem tudok állást foglalni, mert ennek jellegét látni kell a konkrét EKG-n, ráadásul mértékéről, jellegéről nincs vélemény a leletben-

Az extraszisztolék okát nem magyarázzák a leletek, ha panaszos marad, javaslom, hogy menjen el ritmusambulanciára (Az Önhöz közeli egyetemi központban)

Jobbulást kívánok.

Tisztelettel: D. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. augusztus 30., 20:23; Megválaszolva: 2021. szeptember 03., 22:41
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Inappropriate sinus tachycardia
Szívritmuszavar?
Concor cor elhagyása
Tisztelt Doktornő! Március végén Covid fertőzésem volt, amely alatt magas pulzusszám miatt Concor cor 2,5 mg tablettát írt fel a háziorvosom....
Hirtelen szívdobogás és enyhe...
Tisztelt Doktornő! Kb. 2 éve kezdődött az a jelenség nálam, hogy hirtelen, minden előzmény nélkül hevesen elkezd verni a szívem, a fejemet...
Volt pánikos