Miért magas a pulzusom?

Tisztelt Doktor Úr / Nő! 24 éves férfi vagyok. Két hónapja a háziorvosom magas nyugalmi pulzusra (100 volt fekve) felírt béta blokkolót - Bisoprolol Sandoz (5 mg) , azt mondta alkalmanként vegyem be, ha magas a pulzusom. Azóta elmentem kardiológiai vizsgálatra, ahol nyugalmi EKG-t, 24 órás holteret, és szívultrahangot is csináltak, a holter negatív lett, az éjszakai átlagpulzusom 60-65 között mozgott, míg a nappali 100-110 között, így lett a 24 órás átlagos pulzusom 93 bpm. (3 kamrai, 2 pitvari ütéssel) A szív UH-m eredménye: Ao asc 30 mm, Ao gyök 26 mm, IVS 12 mm, PW 11 mm, LVEDD 38 mm, LVESD 45 mm, BP 36*38 mm, JP 35*37 mm, JK 35 mm, TAPSE 19 mm, TI: nincs, MI: jelzett, AI: nincs, Ao Vmax 1,2 m/s, EF (Simpson) 65%, E: 88 cm/s, A: 54 cm/s, E/A: 1,6, DT: 220 msec, Mitr. lat. ann TDI: Sa 14,5 cm/s, E’ 12,6 cm/s, E/E’ 7,0 Normál méretû szívüregek, jó systolés és diastolés bal kamra funkció. Regionális falmozgászavar nem látható, jó jobb kamra funkció. Érdemi vitum nem ábrázolodott. Pericardialis fluidum nincs. Pajzsmirigy vizsgálaton is voltam, TSH 1,8, FT3: 5,6 ; FT4: 17,8. Ennek ellenére is azt tapasztalom, hogy a nyugalmi pulzusom fekve 80 körül van, ülve már 100 körül, míg ha sétálok a lakásban elôfordul, hogy 140-ig is felmegy, de pár perc után is 120-130 körül mozog. A vérnyomásom általában normális 120/80 körüli, viszont elôfordult, hogy felment itthon is 150/100 körülre, de ez ritkán volt, volt, hogy heti 1 vagy 2 alkalommal, viszont máskor meg 3 hétig teljesen rendben volt, sôt volt, mikor alacsonyabbat, 100/60-at mértem. Ezt mi okozhatja, ha a szívemmel, pajzsmirigyemmel, vesémmel elvileg nincs gond? Szükséges szednem a béta blokkolót ilyen esetben?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza magas pulzusszám témában

Kedves Kérdező! Magas pulzusszám hátterében szívproblémán , pajzsmirigy betegségen kívül állhat még általánosságba véve: Stressz, kiszáradás, túlzott koffein bevitel, kialvatlanság, vérszegénység, asztma többek között.

Jobbulást kívánok: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. július 06., 16:48; Megválaszolva: 2021. július 09., 14:12
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Ritmusszabályozó
Tisztelt Doktornő! Egy fél szem Sobycor-t (2,5mg) kell szednem reggelente, mitralis prolapsus, magas pulzusszám miatt.Most kb.5 hetes terhes...
Magas pulzus, mellkasi szúrás
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 20 éves férfi vagyok, 1-2 hetente használtam kannabiszt stressz csökkentésére. Januárban az egyik használat után egyből...
Nyugalmi pulzus
Tisztelt Doktor úr/Nő.Ülő munkát végzek és nyugalmi állapotban a pulzusom 60-90között mozog.Elkezdtem futni hogy egézségesebb életmódot...
Sinus tachycardia
Szép napot! Problémáim a következők: November elején lettem rosszul, szédültem, mellkasomban nyomásérzés, hányinger.Pulzusom felment 150-re...
tachycardia
Tisztelt Doktornő! Tegnap voltam ekg-n és a doktornő sinus tachicardia-t állapított meg. Nagyon megijedtem mert panaszom nincs. Az tény, hogy...