Mitrális prolapsus + jelzett insuffientiával milyen edzést végezhetek?

Tisztelt Doktor Nő, 2013 óta mitralis prolapsusom van, I-es fokú, jelzett MI-vel. Gyakran pánik rosszulléteim, extrasystoleim (főleg SVES, a Holter szerint 24 óra alatt mindössze 1000 körüli) vannak. Stresszre olykor jellemző a tompa mellkasi fájdalom, és edzések közben hamar elfáradok, kimerülök, olykor éjjel légszomjra megriadok, utóbbi panaszom kb. 2 hetente jelentkezik 1-2 alkalommal. Nem dohányzom, viszont tizenöt éve éjszakázó életmódok élek (hajnal 4-5 körüli fekvés, dél körüli kelés, szakmámból adódóan, informatikus vagyok) . Mikor rosszul vagyok edzésnél a nehezebb gyakorlatok végzése közben történik (pl. húzódzkodásnál 6-8 darab 4-5 ismétléses sorozat jelenleg 2-3 perc pihenőkkel sorozatok között) . Fekvőtámasz végzése közben, ahol maximum 1 perceket pihenek és 15-20 ismétléses sorozatokat végzem, ennyire nem jelentkezik a fáradtság, az enyhe fújtatás, és rosszullét. Mit javasol? Az I-es fokú jelzett mitrális regurgitációval nem szerencsés alacsonyabb ismétlésszámú erőfejlesztő gyakorlatokat végezni? A húzódzkodást inkább helyettesítsem invertált evezéssel, amiből 10 feletti ismétlések mennek? Húzódzkodás során hamar felugrik a pulzusom 150-160 környékére, míg fekvőtámasznál 140 fölé nem igen megy, de ott is érezhetően megugrik. Edzés után még kb. 1 óra kell mire 100 alá megy a pulzusom és közben erős kimerültség érzésem is van. Ilyenkor normális a vérnyomás végig, és a vércukor is itthoni mérővel mérve. Mit javasol, mik a további teendők? Napi 2.5mg concort szedek a pulzusomra jelenleg. Nyugalomban 50-60 között van, de hamar megugrik terhelés hatására, pedig nem vagyok edzetlen egyáltalán (több évig voltam postás hegyvidéki területeken) . Legutóbbi szív ultrahang és holter 24 órás EKG kontroll 4 hónapja volt. Köszönöm a segítségét! Tisztelettel: Balogh László

Dr. Molnár Dóra válasza edzés témában

Kedves Kérdező! Légszomjat és magasabb pulzust nem csak szív probléma, hanem például asztma, pajzsmirigy betegség, vérszegénység is okozhat többek között, ezek kizárása is javasolt.

Az éjszakai életmód sajnos borítja a természetes biológiai napszaki ritmust, ennek megváltozása sok szempontból nem szerencsés.

Nem tudom esetleg mennyi a koffein bevitel, fogyaszt-e napközben elegendő folyadékot, bemelegít-e megfelelő módon - ezek is befolyásolhatják a terhelésre adott pulzusválaszt.

A panaszait a leírásban szereplő enyhe regurgitációval (visszafolyással) járó mitrális prolapszus nem feltétlenül magyarázza, javasolt lenne terheléses EKG-t végeztetni a panaszok pontosabb kivizsgálása érdekében. Vérnyomás válasz is érdekes lehet a mozgás alatt, maximális terhelési fokozaton is, nem csak a pihenő fázisban. Kardiológiai kontrollra érdemes lenne visszamenni a fentiek tisztázására.

Jobbulást kívánok!

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. december 17., 16:22; Megválaszolva: 2020. december 18., 21:07
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kihagyó szívverés
Lábszárfekély.
Vérnyomás értéke
Elektrofiziológiai vizsgálat
Szívkatéter