• Bypass?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! Köszönöm a választ , de akkor elküldöm megint a ct eredménnyel együtt ! A coronariak eredésében és lefutásában anomália nincs. Jobb domináns keringés van. A bal főtörzs szabályos,viszonylag hamar oszlik. A LAD proximalis harmadában vegyes szerkezerű plakkrendszer ábrázolodik, az ezáltal okozott legnagyobb méretű szűkület 55-60%-os. MK. diagonális eredésénél láthatò meszes plakk, a második diagonális eredésnél lévő plakk vaskosabb, ezáltal okozott szükület mértéke egyértelműen nem határozható meg. Az LCX és a marginális épek. A jobb coronaria bő 1cm hosszú kezdeti szakaszán vegyes szerkezetű,de dontően lágy plakk ábrázolodik, melynek distalis végénél a szűkület mértéke terület szerint eléri a 75%-ot.A jobb coronaria rendszer területén egyéb szükület nem látszik. Elelozmeny :elment egy általános kivizsgálásra semmilyen panasza nincs , normális vérnyomás , normális pulzus! Az EKG arra utaló jelek voltak hogy érszűkülete lehet így a doktornő tovább küldte ct-re, ahol az eredmény után kateterezest ütemeztek be! Kérdésem az lenne hogy a ct már kizárja a bypass műtétet vagy még azt is javasolhatják ? Apukám borzasztóan ideges, teljesen elhagyjta magát! A katéterezéstől kell e tartanunk? Nem iszik nem dohányzik napi rendszerességgel sportol, teljesen normális súly!

        Dr. Molnár Dóra válasza a cardio CT témában

        Kedves Kérdező! A CT nem ad pontos diagnózist, de valószínű, hogy van teendőt igénylő szűkület a koszorúereken. A szívkatéterezés nem egyenlő a műtéttel. Valószínűleg tágítással is megoldható a probléma, ha a szűkület elért egy bizonyos mértéket. A koszorúérfestés (szívkatéterezés) gyakori vizsgálat alacsony szövődmény aránnyal, és egyben terápiás lehetőség is. Az jó hír, hogy egészséges életmódot folytat Édesapja, és hogy nincs panasz. A nagyobb bajok megelőzése miatt kell továbblépni. Érdemes lenne egy szívkatéterezést végző orvos ambuláns rendelésére elmenni, és akkor a felmerülő kérdések, kételyek tisztázhatóak lennének. Amennyiben tágításra kerül a sor, ezt követően is folytathatja a sportot, nem lesz korlátozva semmiben. Előírás szerint gyógyszert kell szedni, de az már most is szükséges. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. március 25., 12:43; Megválaszolva: 2019. április 07., 19:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: