Vérnyomás-csökkentő gyógyszer szedése (stroke után)

Tisztelt Doktornő! 29 éves vagyok. 9 évvel ezelőtt stroke-ot kaptam, könnyebb lefolyású volt szerencsére. Nem találtak kóros véralvadásra való hajlamot vagy más okot, mégis - megelőző jelleggel - Astrix és Concor szedését írták elő. Utána másik neurológushoz kerültem (lakhelyem szerinti legközelebbi rendelőbe) , ő nem érezte hatásosnak a Concort, és Tritace-t írt fel. Azóta elköltöztem, az új háziorvosom megint mást mond, a kerületi kardiológián még nem is jártam... miközben én abban sem vagyok biztos, hogy bármelyik is használt. 140/90 körüli vérnyomásom van, ha eleget alszok, sokat iszok és sportok aznap, akkor 130/90 (ezt vettem észre legalábbis) , rosszabb napokon 145/95-ig is felmegy. Tapasztalatom szerint a gyógyszerek szedése alatt sem volt jellemzően alacsonyabb (egyik alatt sem) . Egész napos vérnyomás mérést és terheléses vizsgálatot még nem végeztek rajtam. Kérdésem: 1. Mi a fő különbség Concor és Tritace között? Mikor melyik javasolt? Jól tettem, hogy az ellentmondó ajánlások miatt egyelőre mindkettővel leálltam (lássuk, mennyi így a vérnyomásom! ) , és jól megalapozott döntést próbálok hozni? Kihez forduljak? 2. Astrix-ot örök életemben kell szednem? 3. Pár éve fülzúgásom kezdődött. Lehet ez bármelyik gyógyszer miatt? (Az előző lakhelyem szerinti neurológus doktor szerint Astrix okozhatja.) Melyik gyógyszer lehet elhagyható? Minél kevesebb gyógyszert szeretnék indokolatlanul, örökké szedni... 4. Régebben dohányoztam, most már ez napi szinten nem fordul elő, hetente max egyszer gyújtok rá. Lehet ennek bármilyen hatása a vérnyomásomra? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Molnár Dóra válasza stroke témában

Kedves Kérdező, Tritace érfalvédő hatása erősebb, mint a Concoré, mindkettő csökkenti a vérnyomást, de a Concor a pulzusszámot is. Máskor a gyógyszerek elhagyását beszélje meg orvossal mindenképpen. Az Astrix a vérlemezkék összecsapódását gátolja, az érelzáródás megelőzésére szolgál. Van más ilyen hatású gyógyszer is, mellékhatás esetén ez is alkalmazható. A fülzúgás hátterében állhat fülészeti vagy vérkeringési probléma is, ezt ki kellene vizsgáltatni. A dohányzás teljes elhagyása javasolt a lezajlott ischaemias stroke miatt. Önnek igaza van, valóban jó lenne látni 24 órás monitorozással a vérnyomás értékeket, de az EKG monitorozás is hasznos lenne. A szükséges vizsgálatokat és a gyógyszerbeállítást a kardiológiai rendelésen el tudják végezni. A sportolás, egészséges életmód valóban fontos a hosszútávú jólét szempontjából, folytassa, érdemes! Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. április 15., 15:42 ;Megválaszolva: 2016. április 16., 06:33
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szívbetegség lehet?
Tisztelt Doktornő! 22 éves nő vagyok és jelenleg tanulok, azzal a panasszal fordulnék Önhöz, hogy az utóbbi pár napban változást vettem észre a...
Szívritmuszavar
Tisztelt Doktornő! 74 éves édesanyámnak 2015-ben myxomát távolítottak el a szívéből, majd egy év múlva ablatiot végeztek. Ezután panaszmenetes...
Repülőlőtéren az elenörzőkapun...
Repülővel utazom Párizsba!
Kardiológia szívultrahang
Kedves Doktornő! 62 éves édesapám szívultrahang, illetve EKG eredményét illetően szeretném kikérni a véleményét. Sűrűn dagad mindkét lába...
Gyógyszer kölcsönhatások
Tisztelt Doktornő! Magas vérnyomásra naponta fél szem (2 mg) Vidotin tablattát szedek. Szükségessé vált egy bölcsességfog műtéti...