Mi a teemdő? Folytasam-e?

Tisztelt Doktornő! Már korábban volt egy levélváltásunk. Ami a következőkről szólt: Tisztelt doktornő! Körülbelül 20 évesen a háziorvosom szívzörejt fedezet fel nálam, majd beutalt a kardiológiára. Ahol ultrahangos vizsgálatot végeztek nálam és azóta járok 2-3 évente kontroll vizsgálatra. Utoljára 2015 november 2.-án voltam ultrahangos vizsgálaton. Aminek az eredménye a következő: Eredmény diag. Eredménydg.: I3410 A kéthegyű billentyű prolapsusa KLINIKAI DIAGNOSIS: Mps Barlow MITRALIS BILLENTYŰ: Mellső: megvastagodott Hátsó: megvastagodott AORTA BILLENTYŰ: norm. TRICUSPIDALIS BIL: vékony Bal kamra végdiastolés átmérő: 48mm Jobb kamra: 28mm Bal kamra végsystolés átmérő: 36mm Jobb kamra: 26x32mm Bal pitvar: 34x28mm Septum végdiast vastagsága: 9mmm Aorta gyök: 23mm Hátsófal végdiast vastagsága: 10 mm Sinus vals: mm Kiáramlási pálya: mm Aorta asc: 31mm 2D: EF: 65 % Mitralis mellső vitorla alatt kettő jel látható Tapse: 34mm DOPPLER: E/A: 83/66 cm/s 1.3 DT: 130 ms Apsyst nyom: 21+5 Hgmm Ao Vmax 1.3 m/s VÉLEMÉNY: Jó falmozgások, jó bal kamra funkció. Mitralis mellső vitorla propalusus, haemodinamikailag nem jelentős mitralis regurgitatióval. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez milyen veszélyekel jár illetve hogy sportolhatok-e ettől viszonylag aktívan? A sportolás alatt a következőt értem szeretnék hetente háromszor konditerembe járni illetve hetente háromszor futni illetve ha Ön nem látja akadályát akkor két hónap múlva szeretnék részt venni egy 5km.-es akadályfutóverenyen. Válaszát előre is köszönöm. Dr. Molnár Dóra válasza a mitrális prolapszus témában Kedves Kérdező, a leírt eltérés a mitrális billentyűn nagyon enyhe, speciális teendőt nem igényel az időszakos ellenőrzésen kívxtrém megterhelés (magashegyi túrázás, maratoni, félmaratoni távolságú futás, illetve kimondott versenysport) esetén javasolt részletesebb sportorvosi vizsgálat. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus Most egy újabb kérdéssel fordulok önhöz. Beneveztem a fentebb említett akadály-futóversenyre amely holnapi nap folyamán lenne. Az elmúlt két hónapot kisebb szünetekkel de végigsportoltam. Viszont az utóbbi napokban fáradtnak érzem magam és volt, hogy enyhén szédültem illetve a vérnyomásom és a pulzusom is elég furcsán alakul számomra: A szisztolés 130 és 140 között változik a diasztolés 60 és 70 között, pulzusom pedig 45 és 55 között váltakozik. A kisebb szüneteket is az ilyen fáradság miatt tartottam. A kérdésem a következő: Ezen értékek mellett és panasz mellett részt vegyek-e a versenyen vagy inkább mondjam le? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Molnár Dóra válasza alacsony pulzus témában

Kedves Kérdező, csak panaszmentes állapotban, jó kondícióval menjen futóversenyre. Állapotrosszabbodás esetén EKG elvégzése, sz.e. további vizsgálatok javasoltak a lelettől függően. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. április 08., 09:29 ;Megválaszolva: 2016. április 08., 18:42
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
50 körüli pulzus
Tisztelt Doktornő! Éjszakánként két okos karkötővel is mérve 40 bpm és 50 bpm között mozog a pulzusom. Arra lettem figyelmes mostanában, hogy...
35 pulzus
Mia teendő ha 35 a pulzusom
Fáradékonyság
Tisztelt Doktornő! Kb. 2-3 hete kezdődtek panaszaim. Extrém fáradékonyság, alacsony pulzus (50-55) , gyengeség, dekoncentráltság, köhögési...
Alacsony vérnyomás, mitől?
Üdvözlöm. Július 31-én volt egy epeműtétem. A műtőben nagyon alacsony volt a pulzusom, ezért műtét után csináltak ekg-t. A műtét óta alacsony...
Ritmus zavar
Kedves Doktornő! 24 órás vérnyomás monitorozás alacsony pulzust mutatott néhány esetben. A vérnyomásom rendben van, szívultrahang rendben- nem...