INR - Syncumar

Idős férfirokonom jó néhány éve pacemakerrel él, teljesen problémamentesen. A legutóbbi pacemaker ellenőrzésen Syncumar kezelést írtak elő számára. A kórházi befekvést visszautasította, így itthonról jár a vérvételekre. Az orvosaiban teljesen megbízik, mindig betartja az orvosi utasításokat és sohasem kérdez rá az okokra, így nem tudjuk, hogy miért is szükséges ez a kezelés, milyen betegség, milyen állapot indokolja. A laborleletein láttam, hogy az INR normál tartományának 0, 9-1, 3 van megadva. Az interneten viszont minden Syncumarral foglalkozó oldalon azt olvastam, hogy az INR szintet 2 és 3 közé kell beállítani. Eddig két ellenőrzésen volt, az INR értékek mindig 3 felett vannak. A protromibin szint 17, 6-ig jó, neki első alkalommal 21, másodszor pedig 30 fölötti lett. Így az addigi napi 2 helyett most napi 2, 5 tablettát szed. Ezért szeretnék Öntől tájékoztatást kérni, hogy milyen betegségről lehet szó? Milyen tünetekkel, következményekkel, lefolyással kell számolnunk? Miért ilyen alacsony szintre kell beállítani az INR-t? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Zsuzsa

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza INR témában

Kedves Zsuzsa!

Elég nehéz, illetve lehetetlen feladat a távolból kitalálni, hogy a kardiológus kolléga milyen elváltozást észlelt, ami véralvadásgátló kezelést igényel. Minden bizonnyal a tőle kapott ambuláns lapon szerepel egy diagnózis. Miután ezt én nem ismerem ezért általánosságban tudok nyilatkozni. Leggyakrabban pitvarfibrilláció (pitvarremegés) a VKA (K vitamin antagonista) Syncumar terápia bevezetésének az oka. Ebben az esetben az INR optimális értéke 2-3 között van. Ez alatti értéknél a trombózis veszély, e fölötti értéknél a vérzés veszély növekszik. Pitvarfibrilláció esetén a szívüregben (pitvarban) vérrög (trombus) alakulhat ki, amely leszakadva és a vérárammal sodródva, agyi érbe jutva, annak elzáródását (embolia, Stroke) okozhatja. A véralvadásgátló kezeléssel a stroke kialakulásának, kialakulási esélyének csökkentése a cél. Üdvözlettel.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2015. március 26., 12:53; Megválaszolva: 2015. március 28., 15:30
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal pitvar kissé tágabb
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás