• INR - Syncumar

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Idős férfirokonom jó néhány éve pacemakerrel él, teljesen problémamentesen. A legutóbbi pacemaker ellenőrzésen Syncumar kezelést írtak elő számára. A kórházi befekvést visszautasította, így itthonról jár a vérvételekre. Az orvosaiban teljesen megbízik, mindig betartja az orvosi utasításokat és sohasem kérdez rá az okokra, így nem tudjuk, hogy miért is szükséges ez a kezelés, milyen betegség, milyen állapot indokolja. A laborleletein láttam, hogy az INR normál tartományának 0, 9-1, 3 van megadva. Az interneten viszont minden Syncumarral foglalkozó oldalon azt olvastam, hogy az INR szintet 2 és 3 közé kell beállítani. Eddig két ellenőrzésen volt, az INR értékek mindig 3 felett vannak. A protromibin szint 17, 6-ig jó, neki első alkalommal 21, másodszor pedig 30 fölötti lett. Így az addigi napi 2 helyett most napi 2, 5 tablettát szed. Ezért szeretnék Öntől tájékoztatást kérni, hogy milyen betegségről lehet szó? Milyen tünetekkel, következményekkel, lefolyással kell számolnunk? Miért ilyen alacsony szintre kell beállítani az INR-t? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Zsuzsa

        Dr. Árki Ildikó válasza a INR témában

        Kedves Zsuzsa! Elég nehéz, illetve lehetetlen feladat a távolból kitalálni, hogy a kardiológus kolléga milyen elváltozást észlelt, ami véralvadásgátló kezelést igényel. Minden bizonnyal a tőle kapott ambuláns lapon szerepel egy diagnózis. Miután ezt én nem ismerem ezért általánosságban tudok nyilatkozni. Leggyakrabban pitvarfibrilláció (pitvarremegés) a VKA (K vitamin antagonista) Syncumar terápia bevezetésének az oka. Ebben az esetben az INR optimális értéke 2-3 között van. Ez alatti értéknél a trombózis veszély, e fölötti értéknél a vérzés veszély növekszik. Pitvarfibrilláció esetén a szívüregben (pitvarban) vérrög (trombus) alakulhat ki, amely leszakadva és a vérárammal sodródva, agyi érbe jutva, annak elzáródását (embolia, Stroke) okozhatja. A véralvadásgátló kezeléssel a stroke kialakulásának, kialakulási esélyének csökkentése a cél. Üdvözlettel.


        Dr. Árki Ildikó
        Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Árki Ildikó

        Kérdés: 2015. március 26., 12:53; Megválaszolva: 2015. március 28., 15:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
        Anyukám cukorbeteg, 4-szer ad be inzulint.Hétfőn szívkatéterezésre kell mennünk, mert a szív koszorúerei beszűkültek,nagyon elmeszesedtek.AZT szeretném tudni,hogy reggel beadhatja-e az inzulint és reggelizhet-e vagy éhgyomorra kell mennie.A...
        Tisztelt Doktornő! Állapotom megítélésében szeretném segítségét kérni, rosszullét, elgyengülés után júliusban sürgősségi ellátás keretében kardiológiai vizsgálaton szívelégtelenséget állapítottak meg. Megelőző időszakban...
        Üdvözlöm. Régóta van panaszom. Fekvő helyzetben sohasem éjjel szívdobogás érzésem van rövid ideig tart (néhány össze vissza ütés)de gyakran pár percenként.Ez előtt a tünetek előtt főleg a jobb oldalamra forduláskor ritkán...
        Tisztelt Címzett! Arra kérném tisztelettel, hogy adjon útbaigazítást mi tévő legyek, hova tovább, mire gyanakszik, mit kéne még kivizsgáltatni (Kardiológia? ; Endokrinológia? ; Neurológia? ; vagy egyéb? ). Őszintén, szólva, este már nem...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr? Már közel három éve pánikbeteg vagyok. Több, mint másfél évig szedtem a Cipralexet és Frontint, amitől jobb lett a közérzetem és elmúltak a rohamok. Sajnos a munkahelyem miatt egy nagyon erős időszakon voltam...