Ingadozó INR-érték: mi állhat mögötte?

szerző: Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus - Trombózisközpont
frissítve:

Váltakoznak az INR-értékei annak ellenére, hogy fontos lenne az ideális, amely 2-3 között van? Ebben az esetben rendszeres ellenőrzésre van szükség, amely vérvétellel történik. Prof. Dr. Blaskó György véralvadási specialista mondja el a részleteket.

Az INR (International Normalised Ratio) az úgynevezett protrombin idő (PI) mérésére szolgáló egység, amely ideális esetben 1 (annál is ennyit mérnek, aki nem szed kumarin típusú véralvadásgátlót, illetve nincs májbetegsége, éppen ezért kitűnő májfunkciós próba is).

A véralvadási faktorok aktiválásához szükséges K-vitamin hatását gátló készítményekkel a szakorvos ezt az értéket ideálisan 2 és 3 közé alakítja, csökkentve a vér alvadékonyságát (a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem „hígít”, ugyanis a hígítás azt jelenti, hogy valamihez vizet adunk, az alvadásgátló kezelés során ez nem történik meg).

Miért fontos az INR-érték ellenőrzése?

A kumarin gyógyszeres terápiát a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kezelésénél, illetve megelőzésénél alkalmazzák. Ezeknél a régebbi típusú véralvadásgátlóknak a szedésénél elengedhetetlen a rendszeres, hat hetente végzett INR-vizsgálat, amely vérvétellel zajlik. Ezáltal képet kapunk a véralvadási folyamatok mértékéről – mondja a professzor.

Azért fontos az ideális érték elérése, mert megnőhet a vérzéses szövődmények rizikója, ha ingadozik az INR. A kezelőorvos ebben az esetben azt deríti ki: mi áll a magas érték hátterében, előfordulhat például gyógyszerkölcsönhatás vagy a megszokottnál több K-vitamin bevitel. Sajnos leggyakrabban egyéb betegség (bélgyulladás, daganatok, immunbetegségek) kezdetével kapcsolatos, ezért a pácienst már az INR-ingadozás esetén szakorvoshoz kell küldeni – hangsúlyozza a professzor.

Mi a teendő, ha ingadozik az INR-értéke?

Megoldást jelenthet a meglévő gyógyszer dózisának megváltoztatása vagy új típusú véralvadásgátló (NOAC) készítményre való áttérés, ez utóbbi előnye, hogy nem lesz szükség INR-ellenőrzésre, ugyanis egészen más a hatásmechanizmusa ennek a gyógyszernek – tanácsolja a Trombózisközpont véralvadási specialistája, aki hozzáteszi: igazolt daganat esetén vigyázni kell, mert nem mindegyik NOAC készítmény alkalmazható!

Milyen előnyei vannak a NOAC-nek?

  • A NOAC esetében bizonyítottan kevesebb vérzéses szövődménnyel kell számolni.
  • Nem kell tartani étel-kölcsönhatásoktól.
  • Szájon át szedhető, ellenben pl. a heparinnal, amelyet bőr alá adott (subcutan) injekcióval kell bejuttatni a szervezetbe.

Amennyiben változtatni szeretne a dózisán, vagy más készítmény alkalmazásán gondolkodik, előtte mindenképpen beszéljen az orvosával!

Bővebben Milyen a jó INR-érték?

(Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.