Mennyire veszélyes a meszes plakk?

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Néhány alkalommal átmeneti látás kimaradásom volt, mely a bal szememet érintette. A CT vizsgálat szerint a carotis bifurcatioban jobb oldalon kisebb meszes plakk látható, mely jelentős szűkületet nem okoz. Mk. arteria carotis interna felső nyaki szakaszán kinking figyelhető meg. A jobb oldali arteria vertebralis a dominans. Más elváltozás a leletből nem derül ki. A neurológus orvos szerint ez nem ok a látás kimaradásra, és további kezelés vagy gyógyszerek szedése nem szükséges. A háziorvosom véleménye viszont az, hogy ebből baj lehet és szedjek aszpirint. A koleszterin szintem 6, 2 és ezért szerinte szükséges a koleszterin csökkentő szedése is. Aszpirint nem szedhetek, mert allergiás vagyok a szalicilátokra, a koleszterin csökkentő máj károsodást okoz, emiatt félek tőle. Nem tudom, melyik szakember véleményére hallgassak. 57 éves vagyok, nem akarok megvakulni. Ön mit tanácsol? Válaszát tisztelettel köszönöm: V Károlyné

Dr. Szanyi Andrea válasza magas koleszterin témában

Kedves Kérdező!

A nyaki ereken észlelt elváltozás az átmeneti látáskimaradást nem magyarázza. A kinking az artériák kanyargósságát jelenti, ami az érfal rugalmatlanná válásából eredhet. A leírt plakkok miatt javasolta háziorvosa a szalicilát és a koleszterincsökkentő szedését. Ezekkel a gyógyszerekkel a további felrakódásokat jó eséllyel lehet megelőzni. Allergia esetén előbbi nem jön szóba, a koleszterincsökkentő szedése ajánlott., de nem az enyhén emelkedett koleszterin érték miatt, hanem az érfal védelmében. Valóban okozhatja a májfunkciós értékek emelkedését, de ez egyrészt az esetek kis részében fordul elő, másrészt a szedés során időszakos vérvétel szükséges ennek ellenőrzésére.

Kérdés: 2013. október 21., 22:16; Megválaszolva: 2013. október 25., 10:55
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mit javasolnak magas koleszterin...
Mit javasolnak e magas koleszterin értékeknél? Koleszterin 8, 1 mmol/L * 2, 8 - 5, 2 Trigliceridek 2, 89 mmol/L * 0, 65 - 1, 85 HDL koleszterin 1, 07...
Laboreredmény: jelent valamit?
Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném a kérni a laboreredményeimmel kapcsolatban. A következőkben mutatható ki eltérés: RBC:...
Hypolip 80 mg tabletta
Tisztelt Doktor Úr/Tisztelt Doktornő! Az alábbi ügyben szeretnék Öntől tanácsot kérni! Magas koleszterinszintemre évek óta napi...
Érrendszeri probléma
44 éves vagyok a koleszterin értékem 7.3 ez kiugróan magas-e köszönettel Gyöngyi
Szíven lévő folyadék
Kedves Doktornő! Édesanyámnak folyadékot találtak a szívén nagyjából 2 hónapja, azóta volt szív MR vizsgálaton is. Tudtunkkal nem volt beteg...