szívinfartus

Tisztelt Doktor Úr/Nő Szívinfartusom volt 4 éve. Állapotom nagyon jónak mondható. Terhelésen 12 MET az elért eredmény.Kérdésem hogy ez mit jelent? Nebiletet szedek /napi 1/ amitől állandóan fáradtnak éreztem magam, ill. reggel fulladásszerüen köhögtem. Kardiológusomnak beszéltem erről aki úgy döntött, kiséreljük meg elhagyni. Reggeli köhögésem megszünt, jobb lett a közérzetem, de a pulzusszám 90-100 közé ment fel.Elkezdtem napi felet szedni és azt hiszem ez így jó volt. Kardiológiai szakvizsgálaton 91 volt a pulzusom ezért az orvos azt mondta, napi 1-et szedjek újra. A fáradság álmosság visszatért. Sétálnák, sportolnák, de munka után fáradságom miatt semmi kedvem.Fizikai munkát nem végzek, gk. vezető vagyok. Mi lenne a jó megoldás? Moduxin is szedek. Mellkasi fájdalmam nincs, miért kell nitrát tartalmú gyógyszert szednem? Fizikai aktivitásnál /pl. favágás/ hamar elfáradok, egyébként más problémám nincs. Vagy szívbetegnél ez normális? Fiatalon bírkózo voltam átlagosnál sokkal erősebb, 100 kg felemelése ma sem jelent problémát, de a több mozgást igénylő feladat hamar kifáraszt. Nehezen tudom ezt elfogadni, mert mindig erős, mozgékony és fáradhatatlan voltam. Vagy el kell fogadnom hogy más lettem? Köszönettel várom válaszát és tanácsait.

Dr. Molnár Dóra válasza szívinfarktus után témában

Kedves Kérdező! A fiatal korához képest megváltozott terhelhetőségét egy szívinfarktus után el kell fogadnia. A 12 MET terhelés jónak mondható az Ön állapotában. Rendszeres testmozgás, ez alapján, kifejezetten javasolt továbbra is. Mivel részleteket nem írt az infarktusról és a kezelési módról, valamint az utolsó szívultrahangos vizsgálatról, a szív állapotáról nyilatkozni nem tudok. Infarktus után az optimális pulzusszám 60/perc körül van nyugalomban, ezt általában betablokkolókkal érjük el (többféle van, a Nebilet is ide tartozik) . Aki nem tolerálja a betablokkolót annak van lehetősége másfajta gyógyszer szedésére is ebben az esetben, csak az drágább, beszélje meg a kardiológusával! Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2013. január 23., 12:17; Megválaszolva: 2013. január 26., 21:16

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

TAG gátlás hogyan tovább?
Tisztelt Doktornő! Kb. 2, 5 éve oldalsó hátsó szívinfarktuson estem át. DES típusú stent beültetés történt. Gyógyszeresen többek között...
Nyugalmi pulzus
Tisztelt Doktor! 28 éves vagyok. 177cm, 85kg, enyhén túlsúlyos, ülő munkát végzek. A vérnyomásom felülről üti a normál határértéket, viszont...
Infarktus?
Tisztelt Doktornő! Érdeklődnék hogy 34 évesen lehet az embernek infarktusa? Kardiológiai leletek (ekg, sziv UH, terheléses ekg)...
Alacsony pulzus
Tisztelt Dr. Nő! Olyan kérdéssel fordulok önhöz.. Két hónapja szültem meg a kislányom terhességem alatt jelentkezett alacsony pulzus nyugalmiba...
Szívbetegség
Tisztelt Doktornő! 27 éves férfi vagyok velem született ebstein-em van. Lassan 10 éve nem voltam kontrollon. Soha nem volt semmi panaszom. Gyógyszert...