Sinvor vagy Zocor gyógyszereket mivel tudnám helyetesíteni.

Összkoleszterin 4, 8 HDL koleszterin 1, 15 A megnevezett gyógyszerekből szedek 20mg/nap. Mellékhatások miatt szeretném őket lecserélni. Májfunkciom nem jó erdményeket mutat.GOT 40, GPT 60, GGT 112, és potenciálissan is zavar, talán a legjobban.

Dr. Szanyi Andrea válasza statin témában

Kedves Kérdező!

Javaslom, hogy tartson legalább egy hónap szünetet a koleszterincsökkentő szedésével és utána történjen kontroll laborvizsgálat. Más hasonló gyógyszer lehet az atorvastatin, a rosuvastatin illetve a fluvostatin, melyek különböző hatóanyagtartalommal és többféle néven is forgalomban vannak. Sajnos mindegyiknél előfordulhat májfunkciós érték emelkedés egyéni érzékenység alapján. Potenciazavart a rosuvastatinnál és a fluvostatinnál nem írnak le.

Potenciazavarának hátterében a magas vérnyomás illetve annak kezelésére szedett gyógyszer (pl. Renitec, Cardura) is állhat.

Dr. Szanyi Andrea
Dr. Szanyi Andrea belgyógyász, háziorvos, geriáter
Kérdés: 2012. február 19., 20:42; Megválaszolva: 2012. február 21., 19:05
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Atoris-adag
Tavaly januárjában az össz-koleszterinszintem 6, 6 (HDL=1, 3) volt, körzeti orvosom esti 1 szem 20 mg Atoris szedését írta elő. Kb. 6 hónap múlva a...
Pulzus és vérnyomás
Melléütés, Pitvarfibrilláció
Tisztelt Dr Molnár Dóra. Elnezest ha egy kicsit hosszú lesz a történetem de eléggé meghurcolt az élet az elmúlt időszakban. A történetem még...
Holter EKG eredmények értelmezése
Tisztelt Doktornő! Jelenleg 27 éves vagyok, közepesen stresszes ülő munkát végzek. Heti 2-3 alkalommal járok sportolni az étrendemet pedig...
Állandó reggeli hasmenés
Tisztelt Doktor Nő! A problémám a következő lenne: november elején voltam covidos , akkor az emésztő rendszeremet támadta meg, durva hasmenés...