Műbillentyű beültetés

Kedves doktornő. A mütéttel kapcsolatban sze- retnék információt kapni. Ugyanis eddig panasz mentes voltam, de mostmár gyakoribbak a rossz éezéseim, és valószinűleg hamarosan mütétre kerül sor. Kontroll echocardiographia az ismert, nem szignifikáns aorta stenosis progressioját igazolta. jelenleg a szignifikancia határán van, de mivel fent emlitettem most már jelenkeznek a mellkasi fájdalmak rövid idejig. A mütét lebonyólitásárol szeretnék kicsit meg- tudni, hogy feltudjak ré készülni, Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza műbillentyű témában

Kedves kérdező!

Az aortabillentyű-csere általában nagy, mellkasmegnyitással járó műtétet jelent (a katéteres úton történő beültetés nálunk még nem elterjedt) . A műtétet megelőzően valószínűleg megvizsgálják a koszorúerek állapotát, ehhez szívkatéteres vizsgálatra van szükség. Szintén fontos az ún. góckutatás, vagyis annak kizárása, hogy nincs-e valamilyen fertőző góc (pl. gyulladt fog) a szervezetben, ami később veszélyeztetheti a billentyűt. A beültetés után valószínűleg hosszú távon vérhígítót kell szedni, ezzel rendszeresen vérvételre kell járni (ez függ a billentyű típusától is) .

A műtét során felvágják a szegycsontot, szívmotort alkalmaznak (ez pumpál a szív helyett, amíg a billentyűt kicserélik) , természetesen altatásban. Műtétet követően általában 1-2 napig intenzív osztályos megfigyelés következik, a légzés és a keringés támogatása miatt az altatást követően még fenntartják a gépi lélegeztetést, így ébredéskor lehet, hogy a torkában még cső lesz. Vénásan gyógyszereket fog kapni, sok monitor fogja önt körülvenni, a műtéti területről pedig csövek vezetik ki a váladékot/vért. Optimális esetben 1-2 nap után kikerül osztályra, összesen kb. egy hét a kórházi tartózkodás ideje. A bentfekvés alatt és otthonra kap fájdalomcsillapítókat, de a teljes felgyógyulás több hét is lehet, érdemes otthonra is segítséget szerezni, vagy érdeklődni a rehabilitációs kezelés lehetőségeiről (jópár hétig nem kellene emelni, nehezebb fizikai munkát végezni) .

Nem kis műtétről van szó, remélem, nem ijesztettem meg nagyon, ha kérdése van még, szívesen válaszolok, de érdemes a következő kontroll alkalmával a kezelőorvostól is tájékozódni.

Kérdés: 2011. november 26., 21:09; Megválaszolva: 2011. december 01., 00:45
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Műbillentyű és fogamzásgátló...
Tisztelt Doktornő! Idén 25 éves leszek, 3 éve augusztusban ültettek be egy műbillentyűt az aortabillentyűm helyére. A beavatkozás óta...
repülés műbillentyűvel
Húsz éve ültettek két műbillentyut a szivembe /mitralis es aorta billentyuket./ most fogok repülni, az a kerdesem hogy kell-e valamire vigyaznom a...
mitralis prolapsus, billentyu...
Tisztelt Webbeteg! Ez ev aprilisaban nyitott szivmutetet vegeztek el rajtam, mivel aorta aneurysmat allapitottak meg a marosvasarhelyi Kardiologiai Klinikan....
Véralvadásgátló és műbillentyű
Tisztelt Doktor Nő! (Úr)! 22 éves vagyok 2001 ben kaptam egy műbillentyűt valvularis aorta stenosis miatt. Syncumar (mite) és Bisoprolol t szedek....
Ugye nem szív eredetű? 2.