• Műbillentyű beültetés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő. A mütéttel kapcsolatban sze- retnék információt kapni. Ugyanis eddig panasz mentes voltam, de mostmár gyakoribbak a rossz éezéseim, és valószinűleg hamarosan mütétre kerül sor. Kontroll echocardiographia az ismert, nem szignifikáns aorta stenosis progressioját igazolta. jelenleg a szignifikancia határán van, de mivel fent emlitettem most már jelenkeznek a mellkasi fájdalmak rövid idejig. A mütét lebonyólitásárol szeretnék kicsit meg- tudni, hogy feltudjak ré készülni, Köszönettel

        Dr. Bene Orsolya válasza a műbillentyű, aorta stenosis témában

        Kedves kérdező! Az aortabillentyű-csere általában nagy, mellkasmegnyitással járó műtétet jelent (a katéteres úton történő beültetés nálunk még nem elterjedt). A műtétet megelőzően valószínűleg megvizsgálják a koszorúerek állapotát, ehhez szívkatéteres vizsgálatra van szükség. Szintén fontos az ún. góckutatás, vagyis annak kizárása, hogy nincs-e valamilyen fertőző góc (pl. gyulladt fog) a szervezetben, ami később veszélyeztetheti a billentyűt. A beültetés után valószínűleg hosszú távon vérhígítót kell szedni, ezzel rendszeresen vérvételre kell járni (ez függ a billentyű típusától is). A műtét során felvágják a szegycsontot, szívmotort alkalmaznak (ez pumpál a szív helyett, amíg a billentyűt kicserélik), természetesen altatásban. Műtétet követően általában 1-2 napig intenzív osztályos megfigyelés következik, a légzés és a keringés támogatása miatt az altatást követően még fenntartják a gépi lélegeztetést, így ébredéskor lehet, hogy a torkában még cső lesz. Vénásan gyógyszereket fog kapni, sok monitor fogja önt körülvenni, a műtéti területről pedig csövek vezetik ki a váladékot/vért. Optimális esetben 1-2 nap után kikerül osztályra, összesen kb. egy hét a kórházi tartózkodás ideje. A bentfekvés alatt és otthonra kap fájdalomcsillapítókat, de a teljes felgyógyulás több hét is lehet, érdemes otthonra is segítséget szerezni, vagy érdeklődni a rehabilitációs kezelés lehetőségeiről (jópár hétig nem kellene emelni, nehezebb fizikai munkát végezni). Nem kis műtétről van szó, remélem, nem ijesztettem meg nagyon, ha kérdése van még, szívesen válaszolok, de érdemes a következő kontroll alkalmával a kezelőorvostól is tájékozódni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 26., 21:09; Megválaszolva: 2011. december 01., 00:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés