Aorta aneurysma

Tisztelt Doktor ur! 2010ben 5, 21 cm-es mellkasi aneurysmat allapitott meg a CT vizsgalat a marosvasarhelyi Kardiologiai Klinikan, a mult heti ellenorzes alkalmaval ez az ertek (szinten CT vizsgalat alkalmaval) 5, 52 cm-es nagyobbodast mutat.Kerdesem az lenne, hogy jelen esetben indokolt-e a muteti beavatkozas? A masik kerdes az lenne, hogy igaz-e az az ertesules, mely szerint Nyugat-Europaban vegeznek olyan ao.aneurysma mutetet, amely soran nem kell megnyitani a mellkast, mivel a combi eren kersztul helyezik fel a protezist? Tuneteim: faradekonysag, mell es hatfajdalmak, nyelesi nehezsegek, lukteto szivveres. Valaszat elore is koszonom! Tisztelettel G.GY

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza aorta aneurysma témában

Kedves kérdező!

Nem mindegy, az aorta melyik szakaszán van a tágulat. Ha az ascendensen, akkor az 55mm műtétet igényelne, ebben az esetben azonban sokszor az aortabillentyű is érintett, szintén operálni kell. Az aortaív aneurysmája ritka, a descendensen (leszálló aorta) bizonyos ajánlások szerint 55mm, mások szerint 60mm a határ. Valóban vannak próbálkozások, ill. egész jó eredmények ennek a szakasznak a stentelésével (a felszálló aortán ez nem igazán kivitelezhető, már a billentyű miatt is) , de nem tudom, hazánkban hogy áll ez a kezelési lehetőség - ez az érszakasz már inkább az érsebészethez tartozik, esetleg érdemes lenne érdeklődni a SE Érsebészeti Klinikán.

Kérdés: 2011. november 09., 07:23; Megválaszolva: 2011. november 16., 16:06
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Hasi Aorta Aneorysma tágulat
Tisztelt Doktor úr! Anyukám 75 éves és rutin Mellkasi RTG. vizsgálat során alma nagyságú árnyékot találtak. Azt írták, hogy rekeszsérv ...
Aneurysma?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Hasi aorta CT: aorta descendens ábrázolódott szakasza diffúzan kissé tágabb, legnagyobb tágasság 35-37 mm között...
Hasi aortarepedés tünetei...
Édesapámat gyomorrontás tüneteivel a sürgősségi osztályon infúziós kezeléssel fektették egy éjszakán át, másnap reggel azonnali műtétet...
Lad stent re-stenosis
Pitvarfibrilláció