Nystagmus

Tisztelt Címzett! Kérdésem a következő lenne: 7 hetes kislányommal ma voltunk a szemészeten, a következő a diagnózis: V: szemével tárgyakat követ Szemállás: távolra-közelre párhuzamos. Jó converg. készség. Szemmozgások: szabadok, nystagmus horizontális. Réslámpa: békés bulbusok, szabályos elülső szegment. Mydrum tágítás után: binoc.indir.ophthalm: Tiszta törőközegek. Fundus: megtartott határú jó színű papillák. Norm tágasságú erek és érfutás. Megnevezés: Nystagmus és egyéb irreguláris szemmozgások. Vélemény, javaslat: veleszületett nystagmusának szemészeti oka nincs. Kérdésem lenne, hogy mennyire súlyos, illetve kinőhető- e? Vagy esetleg mire kialakul a teljesen a látás addigra elmúlhat-e? Nem tuom mikor látnak teljesen tisztán? Viszont azt tapasztalom, hogy közelítem a kezem a szeme felé, és akkor sem pislog. Egyébként is csak keveset pislog. Kicsit bővebb felvilágosítást szeretnék, hogy mennyire kell aggódnunk e miatt!!!! Köszönettel! Anikó

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza a nystagmus témában

Tisztelt kérdező! A nystagmus hátterében egyértelmű szemészeti okok mellett idegrendszeri elváltozások is állhatnak, de emellett ugyanakkor tudni kell, hogy nagyon gyakran ismeretlen a nystagmus oka. A súlyosság, illetve a várható látásélesség megítélése ennyi idős korban szinte lehetetlen. Szemészeti vizsgálat mellett gyermekgyógyászati és szükség esetén neurológiai vizsgálat is javasolt lenne, az okok kiderítésére. Ismeretlen ok esetén általában nem szokott elmúlni, változatlan az intenzitás, de a fixáció fokozódásával szinkron mérséklődhet is.

Kérdés: 2010. augusztus 11., 17:01; Megválaszolva: 2010. augusztus 12., 22:53
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Begyulladt szem
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?